BACK TO
TOP
Food insider

Με επένδυση 30 εκατ. η Wonderplant προσθέτει 70 στρέμματα υδροπονικής ντομάτας

Σε διαδικασία υλοποίησης επένδυσης συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ για την επέκταση των υαλόφρακτων θερμοκηπίων της κατά 70 στρέμματα βρίσκεται η εταιρεία καλλιέργειας ντομάτας Wonderplant, η οποία βασίζει το σύνολο της παραγωγής της στην υδροπονική καλλιέργεια.

wonderplant3_2

Γιώργος Λαμπίρης

942
4

Οι πρώτες ποσότητες ντομάτας από τη συγκεκριμένη επένδυση θα ξεκινήσουν να διατίθενται στην αγορά από το καλοκαίρι του 2022, ενώ η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου επενδυτικού βήματος αναμένεται έως το τέλος της φετινής χρονιάς, όπως αναφέρει στο agronews.gr ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Θεμιστοκλής Μακρής. Aς σημειωθεί ότι η εταιρεία ξεκίνησε τη δραστηριότητά της με 120 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην περιοχή της Πετρούσσας Δράμας, πρόσθεσε ακόμη 40 στρέμματα εντός του 2019 και πλέον προχωράει και στην προσθήκη των συγκεκριμένων εκτάσεων στην παραγωγική της δυναμική. «Η εταιρεία μας δίνει προτεραιότητα σε μεγάλες επενδύσεις, που μας δίνουν την δυνατότητα να είμαστε πιο παραγωγικοί. Ο χαρακτήρας της επιχείρησής μας είναι εντάσεως κεφαλαίου», επισημαίνει το υψηλόβαθμο στέλεχος της Wonderplant. Nα σημειωθεί ότι οι αρχικές εγκαταστάσεις της Wonderplant δημιουργήθηκαν από τη Greentech σε συνεργασία με την ολλανδική Van der Hoeven, ενώ και η επέκταση των 40 στρεμμάτων του 2019 υλοποιήθηκε από τη Greentech, η οποία ειδικεύεται στον σχεδιασμό, την προμήθεια και την εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Η επιχείρηση παράγει σε ετήσια βάση περίπου 10.000 τόνους ντομάτας, ενώ αυτή τη στιγμή διατηρεί 150 στρέμματα παραγωγής. Η Wonderplant διαθέτει καθετοποιημένη διαδικασία παραγωγής από την καλλιέργεια έως και τη συσκευασία των προϊόντων της. Παράγει ντομάτα τύπου cherry, μεσόκαρπη τσαμπί τύπου cluster καθώς και την ντομάτα beef.  

Χρονιά δύο ταχυτήτων το 2020

Το 2020 χαρακτηρίστηκε κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας από δύο περιόδους. Αφενός κατά την καλοκαιρινή περίοδο προέκυψε πτώση των τιμών από 20% έως και 30%  σε επίπεδο χονδρικής, καθώς όπως επισημαίνει ο αριθμός των καταναλωτών ήταν μειωμένος σε σχέση με το προσδοκώμενο, με αποτέλεσμα να προκύψει υπερπροσφορά προϊόντων. «Δεδομένου ότι ο προγραμματισμός της παραγωγής των κηπευτικών πραγματοποιείται νωρίς, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις απρόβλεπτες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και η μείωση του τουριστικού ρεύματος», αναφέρει ο κύριος Μακρής. Αφετέρου ο ίδιος σημειώνει ότι από το Σεπτέμβριο και μετά η εικόνα της αγοράς ομαλοποιήθηκε, δεδομένου ότι η παραγωγή προσαρμόστηκε στα δεδομένα της ζήτησης.

Ως προς τις προσδοκίες για τη φετινή χρονιά ο διευθύνων σύμβουλος της Wonderplant αναφέρει ότι εφόσον ομαλοποιηθεί η φετινή χρονιά και κυλήσει χωρίς εμπόδια η τουριστική περίοδος, η εταιρεία δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην κατανάλωση των προϊόντων της.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο επέκτασης και σε άλλες κατηγορίες κηπευτικών ο ίδιος λέει ότι η Wonderplant προς το παρόν παραμένει προσηλωμένη στην παραγωγή της ντομάτας, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται κάποια απόφαση ως προς το ενδεχόμενο επέκτασης και σε άλλα προϊόντα. Για το ενδεχόμενο παραγωγής βιολογικής ντομάτας, ο ίδιος απαντάει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ενσωματώσει στις κατηγορίες βιολογικών προϊόντων την καλλιέργεια με τη μέθοδο της υδροπονίας. «Θεωρεί προϊόντα όπως το δικό μας, ολοκληρωμένης διαχείρισης, ωστόσο δεν το κατατάσσει στα βιολογικά», εξηγεί ο κύριος Μακρής. «Ωστόσο αυτό στην πράξη δεν έχει ισχύ. Για παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν την δυνατότητα παραγωγής βιολογικών προϊόντων με τη μέθοδο της υδροπονίας».

Αυτή τη στιγμή η Wonderplant διατηρεί παρουσία στο σύνολο των ελληνικών σούπερ μάρκετ και περιορισμένη δραστηριοποίηση στο HoReCa κυρίως μέσω ορισμένων χονδρεμπόρων με τους οποίους συνεργάζεται. Στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας αναπροσαρμόζει διαρκώς τις διαδικασίες της, ενώ συνεργάζεται τόσο με το Αριστοτέλειο όσο και με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συμμετέχει σε δράσεις και προγράμματα των ακαδημαϊκών φορέων με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη των τεχνολογιών της.

H Wonderplant σε αριθμούς

Κύκλος εργασιών

2019: 21,64 εκατ. ευρώ

2018: 17,32 εκατ. ευρώ

Καθαρά κέρδη

2019: 3,15 εκατ. ευρώ

2018: 2,29 εκατ. ευρώ

Συνολικός δανεισμός (31/12/2019): 27,57 εκατ. ευρώ

 

 

 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

12-02-2022 22:36Eleni

° και φυσικά το σχόλιο μου το προηγούμενο , θα σβηστεί από τους αρμόδιους γιατί πρόκειται για κακή κριτικη αλλά έτσι είναι στην Ελλάδα , η λογοκρισία σε όλο της το μεγαλείο και η αλήθεια πονάει .. Μόνο ότι μας συμφέρει κρατάμε (!)

Απάντηση

12-02-2022 22:29Eleni

Τόσα κέρδη έχει, μια αύξηση στο εργατικό προσωπικό που ψήνεται στη ζέστη κάθε μέρα και υπό πιεστικές εργασίες συνθήκες δεν σκέφτεται. .. μόνο επεκτάσεις σκέφτεται. Για αυτό και ο κόσμος φεύγει από τη δουλειά και δεν έρχεται άλλος να δουλέψει .. επειδή έχει αποκτήσει "καλό " όνομα στη πιάτσα.

Απάντηση

11-01-2021 21:18Στριμπακος Νικόλαος του Χαρ

Δεν βγαίνουν τα νούμερα

Απάντηση

11-01-2021 21:16Νικόλαος Στριμπακος

Δεν βγαίνουν τα νούμερα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία