Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Food insider

Ένα βήμα πριν την συμφωνία Δωδώνη – Κολιός για την δημιουργία μεγάλου παίκτη στη γαλακτοβιομηχανία

Πολύ κοντά βρίσκονται αυτή τη φορά η Κολιός με την Δωδώνη στο να δώσουν τα χέρια για μία συμφωνία που θα δημιουργήσει έναν από τους τρεις μεγαλύτερους παίκτες στην αγορά των γαλακτοκομικών στη χώρα μας, εφόσον καταλήξει σε υπογραφές η καταρχάς προφορική συμφωνία και με βάση το τζίρο των δύο επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή.

kolios

Γιώργος Λαμπίρης

3953
0

Η Δωδώνη έχει προχωρήσει ήδη στην προσφορά τιμήματος προς την Κολιός, το οποίο έχει αποδεχτεί η διοίκηση της εταιρείας. Την τελική έμβαση της συγκεκριμένης προσέγγισης θα κρίνει ο ορκωτός ελεγκτής, ο οποίος εξετάζει εξονυχιστικά τα βιβλία και τις υποχρεώσεις της Κολιός αυτή την περίοδο. Θα θυμίσουμε ότι κατά το παρελθόν οι δύο πλευρές είχαν συζητήσει ξανά το ενδεχόμενο εξαγοράς, χωρίς ωστόσο να υπάρξει θετική έκβαση επί του συγκεκριμένου θέματος.

Αγκάθι οι αυξημένες υποχρεώσεις και δάνεια

Αγκάθι στην πορεία της Κολιός παρά το σημαντικό εκτόπισμά της, με τζίρο που αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ το 2019, παραμένουν τόσο οι προϋπάρχουσες υποχρεώσεις που απορρέουν από την πτωχευμένη – συνδεδεμένη γαλακτοβιομηχανία Αγνό, όσο και οι υψηλές δανειακές και λοιπές υποχρεώσεις της Κολιός.

H εικόνα της γαλακτοβιομηχανίας

Ως προς την εικόνα των δύο επιχειρήσεων ο κύκλος εργασιών της Δωδώνη για το 2019 ήταν στα επίπεδα των 107, 6 εκατ. ευρώ και της Κολιός στα 97 εκατ. ευρώ, γεγονός που σε περίπτωση που υπάρξει τελική συμφωνία θα δημιουργήσει μία επιχείρηση με τζίρο άνω των 200 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους παίκτες της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία τζιράρουν πλέον άνω των 400 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2020, η Δέλτα κινείται περίπου στα 240 εκατ. ευρώ, η Μεβγάλ έκλεισε το 2020 στα 117 εκατ. ευρώ και η Κρι Κρι υπερβαίνει επίσης τα 100 εκατ. ευρώ (102,7 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2020). 

Οι υποθήκες και τα δάνεια

Να σημειωθεί ότι η Κολιός διατηρεί σε υποθήκη εταιρικά ακίνητα αξίας 42,1 εκατ. ευρώ καθώς και ιδιωτική ακίνητη περιουσία αξίας 11 εκατ. ευρώ για δανεισμό ύψους 41,5 εκατ. ευρώ που έχει λάβει. Ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας για το 2019 ήταν στα επίπεδα των 38,6 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της πτωχευμένης Αγνό έχει οριστεί δικάσιμος για τον φετινό Νοέμβριο ενώπιον του Αρείου Πάγου κατόπιν εφεσιακών αποφάσεων που προηγήθηκαν και αφορούν στην είσπραξη οφειλής 12,19 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό προέρχεται από οφειλές της Αγνό έναντι της πρώην Αγροτικής Τράπεζας. Για τις συγκεκριμένες οφειλές οι εφετειακές αποφάσεις προέβλεπαν ότι το σύνολο της παραπάνω οφειλής θα εισπράξει η εταιρεία ειδικής εκκαθάρισης της Αγροτικής Τράπεζας, PQH.

  • Η Κολιός σε αριθμούς

Κύκλος εργασιών

2019: 97,6 εκατ. ευρώ

2018: 91,9 εκατ. ευρώ

Συνολικός δανεισμός 2019: 38,6 εκατ. ευρώ

  • Η Δωδώνη σε αριθμούς

Κύκλος εργασιών

2019: 107,6 εκατ. ευρώ

2018: 105,77 εκατ. ευρώ

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία