BACK TO
TOP
Food insider

Οι μεγαλύτεροι παίκτες στη σκακιέρα της εγχώριας υδροπονίας

Πλειάδα εγχώριων και ξένων επιχειρηματιών επενδύει έναντι πολλών εκατ. ευρώ στο κομμάτι της υδροπονικής καλλιέργειας κηπευτικών.

17_7

Γιώργος Λαμπίρης

1155
0

Ευρύ πεδίο επενδύσεων παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστηµα ο τοµέας της υδροπονίας στην Ελλάδα, γεγονός που προσελκύει τόσο ξένες επενδύσεις όσο και από ισχυρά εγχώρια επιχειρηµατικά σχήµατα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγµα του ελληνοαµερικανικού fund Aurarius Investment Group, µε έδρα την Ουάσινγκτον, που προγραµµατίζει µεγάλη επένδυση για την εγκατάσταση 150 στρεµµάτων θερµοκηπίου στη χώρας µας, την οποία παρουσιάζουµε σήµερα µέσα από τις σελίδες της Agrenda (σελ.31).

Επιπλέον, εγχώρια επενδυτικά σχήµατα όπως είναι η περίπτωση της Wonderplant, προχωρούν στην υλοποίηση επενδύσεων στην υδροπονική καλλιέργεια ντοµάτας. Η εταιρεία επενδύει 30 εκατ. ευρώ. Με τη νέα επένδυση σε νέες στεγασµένες εγκαταστάσεις 70 στρεµµάτων η συνολική καλλιεργούµενη έκταση θα ξεπερνάει τα 123 στρέµµατα σε ντοµάτα στην Πετρούσα της ∆ράµας.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η περίπτωση των Πλαστικών Θράκης, οµίλου που δραστηριοποιείται µεταξύ άλλων στον τοµέα της πλαστικής συσκευασίας, των τεχνικών υφασµάτων για την αγροτική παραγωγή αλλά και για τον κατασκευαστικό τοµέα, η οποία συνεπενδύει µε την χαλυβουργία Έλαστρον, στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής και στην εταιρεία Θερµοκήπια Θράκης.

Πρόσφατα ολοκλήρωσε επενδυτικό πλάνο για την επέκταση της υπάρχουσας µονάδας υδροπονικής καλλιέργειας κηπευτικών, µε συνολικό προϋπολογισµό 12,2 εκατ. ευρώ, µέσω της υπαγωγής της στις διατάξεις του νόµου 3908 του 2011. ∆ιατηρεί δύο θερµοκήπια, ένα στην Αττική στην περιοχή του Κορωπίου και ένα στη Θράκη, στο Νέο Εράσµιο Ξάνθης, µε συνολική επιφάνεια που ανέρχεται στα 196 στρέµµατα.

 

Η επένδυση των έξι εκατοµµυρίων ευρώ στο Κάστρο Βοιωτίας

Ακόµα µία περίπτωση είναι αυτή του οµίλου ΕΝΤΕΚΑ µε δραστηριότητα στις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας, ο οποίος προέβη στη δηµιουργία θερµοκηπίου µε επιφάνεια 25 στρέµµατα στο Κάστρο Βοιωτίας. Πρόκειται για θερµοκήπιο παραγωγής πράσινων λαχανικών και µυρωδικών υπό τον διακριτικό τίτλο «Μαγικός Κήπος». Το ύψος της επένδυσης υπερέβη τα 6 εκατ. ευρώ.

Από το κάδρο της υδροπονίας δεν λείπουν κινήσεις όπως αυτή µε τη συµµετοχή του άλλοτε επικεφαλής της Αγροτικής Τράπεζας, ∆ηµήτρη Μηλιάκου. Η επένδυση θα υλοποιηθεί από το fund ελληνοαµερικανικών συµφερόντων Waterfall Capital Investors, µέσω της εταιρείας Bellamia, στο τιµόνι της οποίας βρίσκεται ο ∆ηµήτρης Μηλιάκος. 

Η συνολική επένδυση εκτιµάται ότι θα ανέλθει στα 30 εκατ. ευρώ µε αντικείµενο τη δηµιουργία δύο θερµοκηπίων στη θέση Κοκκινόγεια του δήµου Λαµιέων και στην Τοπική Κοινότητα Αυλακιου του ∆ήµου Στυλίδας.

Στην υδροπονία δραστηριοποιείται και η εταιρεία Αγάν του εφοπλιστή Αριστείδη Ευσταθίου, η οποία καλλιεργεί 20 στρέµµατα ντοµατίνι βελανίδι και 20 στρέµµατα ντοµάτας σε τσαµπί. Ο επικεφαλής της εταιρείας Efshipping η οποία διαθέτει στόλο φορτηγών πλοίων ξηρού φορτίου έχει δηµιουργήσει τις εγκαταστάσεις της στην θέση Καµίνια της Μεσσήνης.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Agritex που υπάγεται στον όµιλο Ραιδεστός της οικογένειας Ευθυµιάδη, είχε σχεδιάσει την κατασκευή θερµοκηπίου µε συνολική στεγασµένη επιφάνεια 100 στρεµµάτων για την παραγωγή υδροπονικής ντοµάτας τύπου beef και cluster στη Νέα Κεσσάνη της Ξάνθης.

Εµπόδιο στην επένδυση συνολικού προϋπολογισµού περί τα 17 εκατ. ευρώ στάθηκε ο κανονισµός 702 του 2014 που προβλέπει ότι το ανώτατο ποσό ενίσχυσης για επενδύσεις του πρωτογενούς τοµέα, είναι τα 500.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και ανά έργο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία