BACK TO
TOP
Food insider

Η μεταφορά παραγωγής της Lucia’s Farm στα Χανιά και η προοπτική επανενεργοποίησης της Agritex

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την περίοδο συζητήσεις μεταξύ του ομίλου Ευθυμίαδη και του fund Fortress, το οποίο αγόρασε με ευνοϊκούς όρους το δάνειο που διατηρούσε η εταιρεία συμφερόντων του ομίλου, Agritex, στην Alpha Bank.

LUCIAS3

Γιώργος Λαμπίρης

490
2

H Αgritex μέχρι πρότινος διατηρούσε δραστηριότητα στη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας αλλά και παραγωγή σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 100 στρεμμάτων, στην οποία καλλιεργούσε ντομάτα σε τσαμπί καθώς και ντοματίνια, υπό την γνωστή μάρκα Lucia’s Farm. Ωστόσο η οικογένεια Ευθυμιάδη επίλεξε να διακόψει την παραγωγή που διατηρούσε στις εγκαταστάσεις της Αλεξάνδρειας Ημαθίας,  έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο που σχετίζεται με την προσπάθεια σύναψης συμφωνίας με τη Fortress για επαναγορά του δανείου από την Agritex.

Τρέχουν παράλληλες συζητήσεις για εύρεση συνεπενδυτών

Όπως αναφέρει ο επιχειρηματίας Θύμης Ευθυμίαδης με τον οποίο επικοινωνήσαμε, «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε συζητήσεις για επαναγορά του δανείου, το οποίο διαχειρίζεται η Fortress. Ταυτόχρονα συζητάμε με πιθανούς συνεπενδυτές, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την παραγωγική δραστηριότητα στις εγκαταστάσεις της Αλεξάνδρειας».

Ο ίδιος εξηγεί ότι η Agritex είχε λάβει δάνειο συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank, το οποίο αποπληρωνόταν κανονικά βάσει ρύθμισης που είχε κάνει η εταιρεία. «Σε κάθε περίπτωση ήμαστε ενήμεροι σε όλους τους τομείς. Πρόσφατα βρεθήκαμε πολύ κοντά σε συμφωνία με τη Fortress, ωστόσο την τελευταία στιγμή το fund έκανε πίσω». Από το συνολικό ποσό του δανεισμού που είχε λάβει η Agritex από την τράπεζα, πλέον υπολείπονται περί τα 6 εκατ. ευρώ, μετά από αποπληρωμή ποσού 4 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020.  

Επί της ουσίας η Alpha Bank, διαβλέποντας τις οικονομικές πιέσεις που υφίστατο το εν λόγω κοστοβόρο επιχειρηματικό εγχείρημα, διατέθηκε στη Fortress σε μία κίνηση της τράπεζας να μειώσει την έκθεσή της σε επισφαλή δανεισμό. Ο όμιλος Ευθυμιάδη παραμένει μέτοχος της Agritex, ωστόσο λόγω του ότι έχει πουληθεί στο δάνειο της Fortress έχει διακόψει την παραγωγή, καθότι ότι οποιοδήποτε έσοδο θα κατέληγε στα χέρια του fund προς ικανοποίηση του δανείου.

«Από την πλευρά μας λάβαμε την απόφαση να διακόψουμε την παραγωγή μας στην Agritex, έως ότου βρούμε μία λύση και έρθουμε σε συμφωνία με το fund. Ωστόσο φαίνεται ότι δεν υπάρχει ανάλογη διάθεση από πλευράς της Fortress, καθότι αυτό που διαφαίνεται ως πρόθεση από εκείνους είναι να διασπάσουν την εταιρεία και να την πουλήσουν τμηματικά», συμπληρώνει ο επιχειρηματίας.

Καμία επίπτωση για τον όμιλο από τις εξελίξεις στην Agritex – Πλήρης αποπληρωμή των υποχρεώσεών της

Ο Θύμης Ευθυμιάδης τονίζει ότι ο όμιλος Ευθυμίαδη δεν υφίσταται κανενός είδους επίπτωση από την Agritex, καθότι οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά αποκλειστικά στην εν λόγω εταιρεία. Την ίδια στιγμή αναφέρει ότι ο όμιλος Ευθυμίαδη έχει αποπληρώσει στο ακέραιο το σύνολο των υποχρεώσεων της Agritex είτε αφορά αποζημιώσεις και μισθολογικές υποχρεώσεις προς το προσωπικό, είτε αφορά τους προμηθευτές, είτε προσωπικές εγγυήσεις. «Επί της ουσίας είμαστε καθόλα εντάξει και αναμένουμε εάν το fund θα βάλει νερό στο κρασί του για να συνεχίσει να υφίσταται η εταιρεία».

Μεταφορά της παραγωγής και συμβολαιακή παραγωγή με καλλιεργητές ντομάτας στην Κρήτη

Η οικογένεια Ευθυμιάδη προκειμένου να διατηρήσει ενεργή τη μάρκα Lucia’s Farm που ανήκει στην Hellenic Farming, συνεχίζει απρόσκοπτα να παράγει ντομάτα μέσω συμβολαιακής καλλιέργειας που έχει συνάψει στο Τυμπάκι και στα Φαλάσαρνα Χανίων, συνεργαζόμενη με δύο πυρήνες παραγωγών ντομάτας. «Επί της ουσίας αντί να λειτουργεί η Agritex ως παραγωγός για λογαριασμό του ομίλου, πλέον κινούμαστε μέσω συμβεβλημένων παραγωγών», εξηγεί ο κύριος Ευθυμιάδης. «Οι ποικιλίες που παράγουμε είναι αυτές που έχουμε ορίσει εμείς, το ίδιο και η μέθοδος παραγωγής ενώ υφίστανται και τα πιστοποιητικά Agro και BRC, τα οποία έχουμε ζητήσει από τους παραγωγούς να διαθέτουν». Επί της ουσίας οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Κρήτη ανέρχονται στα 50 στρέμματα, έναντι των 100 στρεμμάτων παραγωγής που μέχρι πρότινος προέρχονταν από τις εγκαταστάσεις της Αλεξάνδρειας, με την καλλιέργεια να γίνεται πλέον στη γη, έναντι της υδροπονικής που εφαρμοζόταν έως τώρα.

Το μοντέλο συνεργασίας που εφαρμόζεται με τους παραγωγούς στην Κρήτη είναι ανάλογο με αυτό που ήδη υλοποιείται και με τους συμβεβλημένους παραγωγούς πατάτας στο Νευροκόπι, καθώς και στις δύο περιπτώσεις παράγονται προϊόντα για λογαριασμό της μάρκας Lucia’s Farm, με εγγυημένη την απορρόφηση των ποσοτήτων.

Διατηρούνται οι υπάρχουσες εμπορικές συμφωνίες πανελλαδικά – Είσοδος στη beef ντομάτα

Ταυτόχρονα μέσω της Lucia’s Farm διατηρούνται οι υπάρχουσες εμπορικές συμφωνίες με το σύνολο των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, η εταιρεία Hellenic Farming που διαχειρίζεται το εμπορικό σήμα, Lucia’s Farm, προγραμματίζει την είσοδό της στη beef ντομάτα με πλήρη γκάμα ντοματοειδών. Ταυτόχρονα συνεργάζεται με παραγωγούς στην Αριδαία για τα κεράσια και σε ό,τι αφορά την πατάτα, επιδιώκει τη σύναψη νέων συνεργασιών εκτός από το Νευροκόπι και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, ούτως ώστε να έχει στη διάθεσή της ποσότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

29-12-2021 00:07Vaggelis Dimopoulos

Πρέπει να έχεις καλούς γεωπόνος όχι μόνο να δείχνουν στοσ εργάτες ότι είναι υπεύθυνος αλά να ξέρουν να κάνουν δουλειά πρροτα αυτή γιατί η εργάτες ξέρουν καλύτερα από αυτούς

Απάντηση

06-07-2021 13:09Κωνσταντίνος Γ.

Δύσκολοι καιροί για αγροτικές επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου στην Ελλάδα. Οι μόνοι που σίγουρα βγάζουν κάποιο κέρδος είναι οι Ολλανδός κατασκευαστές.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία