Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Food insider

Πώς η νέα γενιά ζυθοποιών μπορεί να φέρει την «ελληνοποίηση» της μπύρας

Στη δυσκολία εξεύρεσης στελεχών για τον κλάδο της ζυθοποίας καθώς και στη στόχευση να δημιουργηθεί μία νέα γενιά στελεχών που θα φέρει στην αγορά νέες ελληνικές συνταγές, στεκόμενος ταυτόχρονα στη σημασία «ελληνοποίησης» της μπύρας μέσα από το χτίσιμο αυτών των στελεχών, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, Θανάσης Συριανός στο πλαίσιο ειδικής διαδικτυακής εκδήλωσης.

eza1

Γιώργος Λαμπίρης

206
0

Θυμίζουμε ότι η Ε.Ζ.Α. έχει προβεί σε κοινή πρωτοβουλία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο καταρτίζοντας ένα πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης στον τομέα της ζυθοποιίας με ταυτόχρονη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των ενδιαφερόμενων.

 Όπως ανέφερε ο κύριος Συριανός στο πλαίσιο ενημέρωσης προς δημοσιογράφους, «η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης έχει εγκαταστάσεις  στην Κεντρική Ελλάδα και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Ωστόσο δυσκολεύεται να βρει ικανά στελέχη στον κλάδο της μπύρας κάτι που αποτελεί θέμα για το σύνολο της βιομηχανίας. Σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο προχωρήσαμε στο πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης πάνω στα πλαίσια εφαρμογής που υφίστανται ήδη από τη βιομηχανία ζύθου στη Γερμανία. Το 1/3 του χρόνου ξοδεύεται στα θρανία και στα υπόλοιπα 2/3 του χρόνου ο εκάστοτε εκπαιδευόμενος βρίσκεται υπό την επίβλεψη προσωπικού της βιομηχανίας σε κυκλική βάση».

 

Οι συνεργασίες με τη Βεργίνα και τις μικροζυθοποιίες

 Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κύριος Συριανός, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για μισθούς και καθεστώς απασχόλησης των εκπαιδευόμενων με στόχο την απορρόφησή τους στην Ε.Ζ.Α. Αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν οι συνέργειες φέροντας ως παράδειγμα ότι στο πλαίσιο των συνεργασιών που αναπτύσσει η εταιρεία προηγήθηκαν ήδη συμπράξεις με τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης που παράγει τη μπύρα Βεργίνα στον τομέα της βυνοποίησης, ενώ ανέφερε ότι θα υπάρξει και συνεργασία με μικροζυθοποιίες όπου χρειαστεί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα συνεργασίας με τη μικροζυθοποιία Έλιξη της Χαλκίδας, για λογαριασμό της οποίας έχει αναλάβει τη διανομή του συνόλου του χαρτοφυλακίου της.

 Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα διττής εκπαίδευσης επιδίωξη είναι σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ε.Ζ.Α., να συμμετάσχουν και άλλες εγχώριες ζυθοποιίες.

 

Το στοίχημα της «ελληνοποίησης» της μπύρας και το παράδειγμα του κρασιού

 Στόχος μεταξύ άλλων σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κύριος Συριανός, είναι να ελληνοποιηθεί ο κλάδος της ζυθοποιίας στην Ελλάδα, ούτως ώστε με έναν ικανό αριθμό ζυθοποιών να δημιουργηθούν ελληνικές συνταγές, να προχωρήσουν τον κλάδο ένα βήμα μπροστά και να αφήσουν ένα αποτύπωμα που θα διευκολύνει την εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου. Ο ίδιος έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το κρασί, όπου όπως είπε πριν από 25 χρόνια πίναμε Syrah και Chardonnay και τώρα βλέπουμε να υπάρχουν και άλλες ποικιλίες στην αγορά, οι οποίες ενισχύουν σημαντικά τον πλουραλισμό του συγκεκριμένου κλάδου και ταυτόχρονα δίνουν ώθηση στις εξαγωγές.

 Η επιλογή των υποψήφιων εκπαιδευόμενων σύμφωνα με τον Θανάση Συριανό έγινε με κριτήριο μείωσης του ρίσκου, ούτως ώστε να είναι εγγυημένη και η απασχόλησή τους στη συνέχεια. «Η μαθητεία του ζυθοποιού είναι από τα πιο απαιτητικά πεδία λόγω της πληθώρας των γνωστικών πεδίων που απαιτεί», σχολίασε.

 

Κελέμης: Μεγάλο μέρος του προγράμματος καταλαμβάνει η ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση

 Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης αναφέρθηκε στην ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση – μαθητείας, η οποία όπως είπε διατηρεί ένα μεγάλο μερίδιο στη διάρκεια της τριετούς εκπαίδευσης των ζυθοποιών. «Σε αυτό το πλαίσιο τα νέα παιδιά πρέπει να μάθουν 5 θεωρητικά πράγματα και στη συνέχεια να οδηγηθούν σε πρακτική άσκηση μέσα στη ζυθοποιία σε πραγματικές συνθήκες στο χώρο εργασίας και με αμειβόμενη εργασιακή απασχόληση». Ο ίδιος ανέφερε ότι το πρόγραμμα τρέχει χωρίς την υποστήριξη της Πολιτείας, καθώς αποτελεί απόρροια ιδιωτικής χρηματοδότησης από πλευράς της Ε.Ζ.Α. και άλλων φορέων. Πυλώνας του προγράμματος είναι η διασφάλιση της επομενης μέρας για τον κάθε εκπαιδευόμενο και το άνοιγμα θέσεων εργασίας. Στάθηκε επίσης και σε έναν ακόμη πυλώνα που είναι η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στα προγράμματα σπουδών.

 Εκ μέρους του ΣΕΒ ο Χρήστος Ιωάννου, διευθυντής Τομέα Απασχόλησης Αγοράς Εργασίας ανέφερε ότι η επαγγελματική παιδεία πρέπει να ανοίγει ορίζοντες καριέρας σε όλα τα επίπεδα της χώρας και όχι μόνο. «Αυτόν τον δρόμο πρέπει να αναδείξουμε για πολλές επιχειρήσεις και για πολλούς νέους της χώρας».

 Από την πλευρά του ο καθηγητής Γιώργος Βούτσινος ανέφερε ότι «έχουμε το θεσμικό πλαίσιο να αναπτύξουμε τη μαθητεία. Έχουμε τη βούληση να το κάνουμε, γιατί η μαθητεία μπορεί να βοηθήσει να φτάσουμε τους στόχους, που είναι να μάθει κανείς σε πραγματικές συνθήκες και επίσης να μπορεί κάποιος να βρει δουλειά σε μία εταιρεία που εκτιμά τη δουλειά του».

 «Όπου δεν καταφέρνουμε την μαθητεία θα έχουμε την πρακτική άσκηση, ούτως ώστε να έχουμε αυτή την προσέγγιση στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης αναφέρει:

Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία την Τρίτη 6 Ιουλίου online εκδήλωση με τίτλο «GENERATION EZA», στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του πρώτου κύκλου σπουδών του καινοτόμου προγράμματος «Διττή Επαγγελματική Εκπαίδευση». Στην εκδήλωση όπου έγινε και η απονομή Eνδιάμεσης Πιστοποίησης Ζυθοποιού στους επιτυχόντες σπουδαστές, πραγματοποιήθηκε ανοιχτός διάλογος, όπου αναδείχθηκαν οι προοπτικές που δημιουργούνται για την ελληνική Ζυθοποιία και για τους νέους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς και η σπουδαιότητα ανάπτυξης ευέλικτων μοντέλων εκπαίδευσης γενικότερα στη χώρα μας, που συνδυάζουν τη θεωρία με την πράξη. Την εκδήλωση πρακολούθησαν εκπρόσωποι φορέων, του επιχειρηματικού κόσμου και του Τύπου.

 

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, συντονιστής της οποίας ήταν ο Δημήτρης Βέργαδος Διευθυντής Τομέα ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης ΣΕΒ, πραγματοποιήθηκε απονομή Ενδιάμεσης Πιστοποίησης Ζυθοποιού στους Ηλία Παναγόπουλο και Στέλιο Σφουγκάρη, από τον Αθανάσιο Συριανό Πρόεδρο Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης και τον Δρ. Γεώργιο ΒούτσινοΓ.Γ. Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης και Νεολαίας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στην απονομή παρευρέθηκε και ο εκπαιδευτής των σπουδαστών Δρ. Γεώργιος Παπαδόπουλος - Διευθυντής Ποιοτικού Ελέγχου & Έρευνας και Ανάπτυξης Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης.

 

Στη συνέχεια και με κοινή παραδοχή πως η μαγιά της ελληνικής μπίρας είναι η ελληνική εκπαίδευση, ο κ. Αθανάσιος Συριανός έθεσε στο επίκεντρο τη σημασία της ενίσχυσης της νέας γενιάς Ζυθοποιών και ανέλυσε το όραμα που οδήγησε στην πρωτοβουλία της Διττής Εκπαίδευσης «Στόχος τέτοιων προγραμμάτων είναι να μπορέσει να ενδυναμωθεί η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας και να μπορέσουμε όλοι μαζί, μαθητές και στελέχη, να πάμε ένα βήμα μπροστά και να βοηθήσουμε και την εξαγωγική δραστηριότητα της Ελλάδας με υψηλά πρότυπα παραγωγής». Ο Δρ. Γεώργιος Βούτσινος εστίασε στη σημασία της Επαγγελματικής Εκαπαίδευσης και Κατάρτισης, υπογραμμίζοντας ότι «Το θεσμικό πλαίσιο και οι επιχειρήσεις με πρότυπα σπουδών με διττά στοιχεία ενθαρρύνουν τους μαθητές να αποκτούν γνώσεις, ενώ αισθάνονται ταυτόχρονα ότι η επιχειρήση τους εκτιμά και τους αναγνωρίζει. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται οι προοπτικές ανάπτυξης, γι’ αυτό και η χώρα μας στοχεύει να ενισχύσει τα  διττά εκπαιδευτικά πρότυπα. Ήδη με το ν. 4763/2020 η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση διαθέτει πλέον το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που επιτρέπει την αποτελεσματική σύνδεσή της με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, εντάσσοντας τους κοινωνικούς εταίρους στο σχεδιασμό της και επενδύοντσς σε συνεργασίες που θα ενισχύσουν την εξωστρέφειά της». Παράλληλα, ο κ. Δήμητρης Βέργαδος εστίασε στη σημασία της εκπαίδευσης στην επαγγελματική σταδιοδρομία, δηλώνοντας ότι «Στον ΣΕΒ έχουμε θέσει στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών μας την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και τη διασύνδεσή της με τις επιχειρήσεις. Με δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση του θεσμού της πρακτικής εκπαίδευσης, στην αναβάθμιση των γνώσεων, ικανοτήτων και ψηφιακών δεξιοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, ο θεσμός της μαθητείας, και ειδικότερα η πρωτοβουλία της ΕΖΑ για τη διττή εκπαίδευση, μεταγγίζει αξία στους νέους μας και συγχρόνως αποτελεί μια δράση με ουσιαστική κοινωνική διάσταση, που αξίζει να βρει μιμητές». Ακολούθησε η τοποθέτηση του Δρ. Μηχ. Αθανάσιου ΚελέμηΓενικού Διευθυντή και Μέλους του Δ.Σ., Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο οποίος υπογράμμισε οτι «Ο δρόμος της ανάπτυξης στηρίζεται σε πετυχημένα μοντέλα ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης που συνδυάζονται με την άσκηση σε πραγματικές συνθήκες, όπως το δοκιμασμένο και αναγνωρισμένο γερμανικό πρότυπο μαθητείας που προβάλλει ταυτόχρονα την επένδυση των επιχειρήσεων στους νέους του τόπου», ενώ ο Χρήστος ΙωάννουΔιευθυντής Τομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ αναφέρθηκε στη σημασία των κινήτρων για τη νέα γενιά και της κατάρτισης για μία υγιή αγορά εργασίας με εξειδεικευμένο προσωπικό σε θέσεις της προτίμησής τους, λέγοντας ότι «Η συνεχής εκπαίδευση των νέων αποτελεί τη βάση για παραγωγική και δημιουργική εργασία στη σύγχρονη βιομηχανία και στις επιχειρήσεις τεχνολογίας. Η επαγγελματική παιδεία, που παρέχει στους μαθητευόμενους τα απαραίτητα εφόδια για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, δρα καταλυτικά στην οικονομική ανάπτυξη και στην κοινωνική ευημερία της χώρας. Οι επιχειρήσεις και η Πολιτεία χρειάζεται να αγκαλιάσουν και να προωθήσουν την εκπαίδευση, ιδίως σε παραγωγικά επαγγέλματα, ανοίγοντας στους νέους τον δρόμο προς την επιτυχία».

 

Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης με το βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά και στο μέλλον της ελληνικής Zυθοποιίας, βάζει τα θεμέλια για μία νέα μέρα στον κλάδο. Με αρχή το μεράκι, το πάθος και τη βαθιά τεχνογνωσία, μοιράζεται τα μυστικά της ποιοτικής μπίρας με τη νέα γενιά που θα αλλάξει τα δεδομένα και θα θέσει τον πήχη της ελληνικής μπίρας ακόμα πιο ψηλά. Γιατί η μαγιά της νέας εποχής για μπίρα στη χώρα μας, είναι η επαγγελματική εκπαίδευση και υπογράφεται από τη Generation ΕΖΑ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία