BACK TO
TOP
Food insider

Γιατί η CVC έκανε πίσω για την εξαγορά του 43,2% της ΜΕΒΓΑΛ και προτίμησε να το πουλήσει για 23,9 εκατομμύρια ευρώ

Ολοκληρώθηκε και τυπικά η απόκτηση του 43,2% της ΜΕΒΓΑΛ από τη Μαίρη Χατζάκου και τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, καθώς έπεσαν οι υπογραφές με την πλευρά της CVC Capital Partners που το είχε στην κατοχή της.

mevgal1_2

Γιώργος Λαμπίρης

108
0

Το ποσοστό της Μαίρης Χατζάκου μετά την απόκτηση του 43,2% που είχε η Δέλτα στην κατοχή της ανέρχεται πλέον σε 64,8%, το ποσοστό του Σπύρου Θεοδωρόπουλου είναι 13,6% και ένα ακόμη ποσοστό 13,6% ανήκει στην αδελφή της κυρίας Χατζάκου, αποτελώντας τους τρεις μετόχους με τα μεγαλύτερα ποσοστά στην εταιρεία. Το συνολικό τίμημα για την πώληση και μεταβίβαση του 43,2% που απέκτησαν η Μαίρη Χατζάκου και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος ανήλθε στα 25,86 εκατ. ευρώ.

Για τη Μαίρη Χατζάκου, αντιπρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο αποτελεί αφενός τη συνέχιση και την εδραίωση της δικής της παρουσίας αλλά και της οικογένειάς της στην επιχείρηση που ίδρυσε ο πατέρας της  Κωνσταντίνος Χατζάκος το 1950. Σε ό,τι αφορά τη CVC Capital Partners, το fund που εξαγόρασε πρόσφατα το σύνολο του ομίλου Vivartia, στον οποίο ανήκει η Δέλτα που κατείχε μέχρι πρότινος το 43,2% της ΜΕΒΓΑΛ, δεν κινήθηκε εξαρχής με αποφασιστικότητα για την απόκτηση του αντίστοιχου ποσοστού που κατείχε από την πλευρά της και η κυρία Χατζάκου και μάλιστα η προσφορά που κατέθεσε ήταν ιδιαίτερα χαμηλή.

Ανασταλτικός παράγοντας τα δάνεια

Μάλιστα, πηγές κοντά στη Δέλτα ανέφεραν ότι η ΜΕΒΓΑΛ ήταν εκτός ενδιαφερόντων της CVC, επικαλούμενοι την επιβάρυνση που διατηρεί η μακεδονική γαλακτοβιομηχανία σε επίπεδο δανεισμού, η οποία στο τέλος του 2019 ανερχόταν στα 54,66 εκατ. ευρώ, έναντι 57,62 εκατ. ευρώ που ήταν το 2018 με τον συντελεστή μόχλευσης να ανέρχεται στο 94,27%. Οι ίδιες πηγές μάλιστα από πλευράς της Δέλτα ανέφεραν ότι και οι αρκετά παλαιές εγκαταστάσεις της ΜΕΒΓΑΛ στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης αποτέλεσαν έναν ακόμη ανασταλτικό παράγοντα για τη CVC, δεδομένου ότι θα χρειάζονταν σημαντικές επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό τους.

Σε προτεραιότητα η ενίσχυση της Δέλτα και οι συνέργειες με την Δωδώνη

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι ως προτεραιότητα για τη Vivartia και τη CVC είναι πλέον η ισχυροποίηση της Δέλτα κατά πρώτο λόγο στην εγχώρια αγορά με συνέργειες που θα προκύψουν τόσο στη Νότια όσο και στη Βόρεια Ελλάδα με τη Δωδώνη, την πλειοψηφία των μετοχών της οποίας απέκτησε επίσης πρόσφατα το fund.

Να σημειωθεί πάντως ότι η ΜΕΒΓΑΛ είχε προσχεδιάσει – προ της εξαγοράς δηλαδή - επενδύσεις συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, με σκοπό τον ευρύτερο εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της παραγωγικής της δυναμικής. Για το 2021 είχε θέσει στο πλάνο της την προσθήκη νέας γραμμής παραγωγής λευκών τυριών με έμφαση στη φέτα, αλλά και την αναβάθμιση της μονάδας παραλαβής και παστερίωσης γάλακτος. Επίσης, στο πλάνο για την πενταετία είναι η αύξηση της παραγωγικής της δυναμικής κατά 30% αλλά και η αναδιάταξη των γραμμών παραγωγής γιαουρτιού σε νέο clean room ISO8 για την διασφάλιση της υγιεινής των προϊόντων.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία