BACK TO
TOP
Food insider

Η Μινέρβα από εταιρεία ελαίων ένας πολυσύνθετος όμιλος τροφίμων

Mε τρεις κινήσεις εντός του τελευταίου οκταµήνου η Μινέρβα κατάφερε όχι µόνο να καταστεί ένας διευρυµένος όµιλος στον τοµέα των τροφίµων µετά την εξαγορά της από τη Deca Investments, αλλά και να µπει για τα καλά στο χορό της ντοµάτας και των συναφών µ’ αυτή προϊόντων.

minerva2

Γιώργος Λαμπίρης

145
0

Προηγήθηκε αυτών το λανσάρισµα κωδικών ντοµάτας µε την παραγωγική σφραγίδα της Damavand και υπό την ετικέτα «Χωριό», το χειµώνα του 2020. Αµέσως µετά, στο τέλος της περασµένης χρονιάς ήρθε η εξαγορά του εργοστασίου της Pummarο στη Γαστούνη Ηλείας. Ακολούθησε στα τέλη Ιουλίου του 2021 η απόκτηση της Mediterannean Foods, εταιρείας που παράγει προϊόντα όπως κέτσαπ και µουστάρδες, αλλά και κωδικούς βαλσαµικού ξιδιού.

Το κοινό που είχαν και οι δύο κινήσεις, τόσο αυτή της απόκτησης της Pummaro, όσο και αυτή της απόκτησης της Mediterannean Foods, ήταν ότι έµεινε εκτός νυµφώνος ο όµιλος Μέλισσα Κίκιζας των γνωστών ζυµαρικών Μέλισσα και Primo Gusto, ο οποίος αφενός στην περίπτωση της Pummaro βρέθηκε στην τελική ευθεία για την απόκτηση της µάρκας και του εργοστασίου στη Γαστούνη, αφετέρου στην περίπτωση της Mediterannean Foods, προχώρησε πρόσφατα στη ρευστοποίηση του ποσοστού που κατείχε στη συγκεκριµένη εταιρεία µετά από δικαστική διαµάχη µε τον πρώην συµµέτοχο και ιδρυτή της, Απόστολο Σαλάκο. H αποχώρηση της Μέλισσα Κίκιζας από το τοπίο της Mediterannean Foods αποτέλεσε και το έναυσµα για την πώληση της επιχείρησης στη Μινέρβα.

 

Πρώτη παραγωγική χρονιά για τη Μινέρβα µε την Pummaro

Σε ό,τι αφορά την Pummaro, η φετινή είναι η πρώτη χρονιά µετά την πώλησή της από τη Unilever, που ξεκίνησε την παραγωγική διαδικασία στη βιοµηχανική ντοµάτα υπό νέο ιδιοκτήτη, και συγκεκριµένα υπό την ιδιοκτησία της Μινέρβα. Μέσω της εξαγοράς της Pummaro η Μινέρβα απέκτησε τζίρο περί τα 15 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή κατέγραφε σε επίπεδο πωλήσεων η συγκεκριµένη µάρκα προ της πώλησής της.

Στην περίπτωση της Mediterannean Foods η Μινέρβα απέκτησε επιπλέον τζίρο 3 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν οι πωλήσεις της εξαγορασθείσας επιχείρησης στο τέλος του 2019. Εκτός από την παρουσία της στην παραγωγή προϊόντων βιοµηχανικής ντοµάτας µέσω των Damavand και Pummaro, η Μινέρβα αναπτύσσει περαιτέρω τη δυναµική της στα προϊόντα ντοµάτας µε τους κωδικούς κέτσαπ και µε τις σάλτσες υπό την ετικέτα Brava που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Mediterannean Foods.

Ταυτόχρονα όµως και στην κατηγορία του βαλσαµικού ξιδιού και ξιδιού, εκτός από τα δικά της προϊόντα Τοπ, τα οποία διατηρεί στην κατοχή της από το 2014, όταν εξαγόρασε τη µάρκα από την Pernod Ricard, εντάσσει και αυτά της Brava, µε µεγαλύτερες συσκευασίες 750ml που απευθύνονται κυρίως στον κλάδο του HoReCa αλλά και µε µικρότερες συσκευασίες λιανικής των 250ml.


Χρύσα Μπόνου, διευθύνουσα σύμβουλος της Μινέρβα.

Αναπάντητο ερώτημα το μέλλον των τυροκομικών με παραγωγική έδρα τα Ιωάννινα

Ένα ερώτημα είναι τέλος τι σκοπεύει να κάνει η Μινέρβα με έναν ακόμη κλάδο, αυτόν των τυροκομικών προϊόντων που παράγει στο εργοστάσιό της στα Ιωάννινα υπό την ετικέτα «Χωριό». Στη γκάμα της είναι η φέτα και η γραβιέρα καθώς και αντίστοιχα βιολογικά τυριά. Ωστόσο ο ανταγωνισμός είναι τέτοιος σε αυτή την κατηγορία και οι ισορροπίες διαμορφωμένες κατ’ αυτόν τον τρόπο, που δεν θα αποτελούσε έκπληξη η οποιαδήποτε κίνηση από πλευράς της Μινέρβα, κάτι που ίσως θα μπορούσε να σημάνει και μία μελλοντική αποεπένδυση από αυτή την κατηγορία.

Η Μινέρβα και οι νεοαποκτηθείσες εταιρείες σε αριθμούς

Κύκλος εργασιών Μινέρβα 2018-2019: 50 εκατ. ευρώ

Κύκλος εργασιών Pummaro: ~15 εκατ. ευρώ

Κύκλο εργασιών Mediterannean Foods 2019: 3 εκατ. ευρώ

Καθαρά κέρδη Mediterannean Foods 2019: 86,66 χιλ. ευρώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία