Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Food insider

Η E.Z.A. έχασε πωλήσεις 10 εκατ. το ’20 και γυρίζει το νόμισμα στο πρώτο οκτάμηνο του 2021

Ισχυρούς κλυδωνισμούς υπέστησαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης, ως απόρροια της ευρύτερης πτωτικής εικόνας που παρουσίασε στη διάρκεια του 2020 η εγχώρια αγορά μπύρας.

eza1

Γιώργος Λαμπίρης

357
0

Εντός της περασμένης χρονιάς οι πωλήσεις μπύρας σύμφωνα με την ΕΖΑ κατέγραψαν πτώση κατά 25% σε αξία σε σχέση με το 2019, δεδομένης της εξάπλωσης της νόσου Covid-19 και των περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτών. Σε ό,τι αφορά την συνολική αγορά μπύρας σε αξία η Ε.Ζ.Α. μέσα από τις οικονομικές τις καταστάσεις εκτιμά ότι θα κινηθεί ανοδικά κατά τουλάχιστον 10% το 2021 σε σύγκριση με το 2020. Ωστόσο φέτος η εικόνα είναι φανερά αντεστραμμένη, με την εταιρεία να κινείται με ισχυρή διψήφια ανάπτυξη πωλήσεων στο πρώτο οκτάμηνο του έτους.

Συνολικά υπολογίζεται ότι ο κλάδος της ζυθοποιίας στην Ελλάδα το 2020 κατέγραψε απώλειες άνω των 120 εκατ. ευρώ εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την χρονιά που προηγήθηκε. Σημαντική πέρυσι ήταν η επίπτωση που είχε η μείωση του τουριστικού ρεύματος που είχε αποτέλεσμα τη μείωση της τουριστικής κατανάλωσης κατά περίπου 70%.

Αθανάσιος Συριανός, Πρόεδρος

Μείωση πωλήσεων κατά 10 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2019

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι πωλήσεις σε αξία της Ε.Ζ.Α. στην οικονομική χρήση του 2020 μειώθηκαν κατά περίπου 10 εκατ. ευρώ και μάλιστα βρέθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα και από την οικονομική χρήση του 2016 όταν ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ήταν στα επίπεδα των 27,57 εκατ. ευρώ. Επιπλέον η εταιρεία παρουσίασε για μία ακόμη χρονιά ζημιογόνα καθαρά αποτελέσματα που υπερέβησαν τα 2 εκατ. ευρώ μετά τους φόρους και το 2020 κάτι που συνέβη και το 2019. Σημαντικό πάντως είναι το γεγονός ότι η γενική ρευστότητα για τον όμιλο της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης ήταν σημαντικά βελτιωμένη το 2020. Συγκεκριμένα το σύνολο των ταμειακών διαθέσιμων, απαιτήσεων και αποθεμάτων προς της βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχεται σε ποσοστό 108,04%, έναντι 69,96% που ήταν το 2019, ενώ και το μεικτό περιθώριο κέρδους είναι επίσης βελτιωμένο – μεικτά κέρδη προς καθαρές πωλήσεις – σε ποσοστό 37,32%, έναντι 29,52% το 2019.

Oμολογιακό δάνειο 17,5 εκατ. ευρώ σε βάθος οκταετίας για την κάλυψη χρηματοοικονομικών αναγκών

Στη διάρκεια του 2020 και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούλιο η Ε.Ζ.Α. υπέγραψε σύμβαση χορήγηση κοινού ομολογιακού δανείου με οκταετή διάρκεια και συνολικό ύψος κεφαλαίου 17,6 εκατ. ευρώ με στόχο να καλύψει τις χρηματοοικονομικές τις ανάγκες. Από το συγκεκριμένο ποσό τα 12,5 εκατ. ευρώ αφορούν σε αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της εταιρείας. Μέσα στην ίδια χρονιά, τον Σεπτέμβριο του 2020, η Ε.Ζ.Α. παρέλαβε και έθεσε σε λειτουργία τη νέα γραμμή συσκευασίας γυάλινου μπουκαλιού με στόχο να βελτιώσει την παραγωγική της δυναμικότητα και να δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας στο κόστος παραγωγής.

Το πείραμα παραγωγής λυκίσκου σε ιδιόκτητο οικόπεδο κοντά στο εργοστάσιο της Αταλάντης

Επισημαίνουμε ότι η ζυθοποιία της Αταλάντης έχει ξεκινήσει πειραματικά πρόγραμμα παραγωγής λυκίσκου. Το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στην πράξη σε ελεγχόμενες ποσότητες σε οικόπεδο που διατηρεί που διατηρεί κοντά στο εργοστάσιο της Αταλάντης η εταιρεία. Ορισμένες από τις ποσότητες που συλλέγονται από τη συγκεκριμένη παραγωγή λυκίσκου χρησιμοποιούνται προς το παρόν από την εταιρεία για ορισμένες επετειακές εκδόσεις σε κουτάκι αλλά και σε φιάλες των τριών λίτρων περιορισμένης παραγωγής. Eφόσον επιτευχθούν οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί σε επίπεδο ποιότητας παραγωγής του λυκίσκου, στόχος της Ε.Ζ.Α. είναι να προχωρήσει σε εκτεταμένη παραγωγή για να καλύψει τις παραγωγικές τις ανάγκες και πιθανότατα να μεταπωλεί και σε άλλες ζυθοποιίες ποσότητες λυκίσκου, έχοντας θέσει ως χρονικό ορίζοντα υλοποίησης της συγκεκριμένης κίνησης το προσεχές χρονικό διάστημα. Προοπτική της συγκεκριμένης διαδικασίας, είναι η ευρεία παραγωγή του λυκίσκου στη χώρα μας - ο οποίος εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις κυρίως σε επίπεδο μικροζυθοποιίας, αποτελεί εισαγόμενο προϊόν.

Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης σε αριθμούς (στοιχεία ομίλου)

Κύκλος εργασιών

2020: 24,53 εκατ. ευρώ

2019: 32,52 εκατ. ευρώ

Αποτελέσματα μετά από φόρους

2020: -2,18 εκατ. ευρώ

2019: -2,08 εκατ. ευρώ

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία