Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Food insider

Απειλούνται με εξαφάνιση τα λεμονάτα ροδάκινα Μαγνησίας

Πρόκειται για δέντρα που φύονται αυτόνομα στη φύση, για τα οποία προ ετών επιχειρήθηκε δημιουργία γενετικού υλικού.

Screenshot_2021-08-27_at_4_18_20_PM

Γιώργος Λαμπίρης

686
1

Μία ποικιλία ροδάκινου που ευδοκιµεί στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, είναι το λεµονάτο ροδάκινο, το οποίο χαρακτηρίζεται από τον έντονα αρωµατικό του χαρακτήρα. Σε επικοινωνία που είχαµε µε έναν από τους παλαιότερους παραγωγούς της περιοχής, τον Βλάση Κουτούπη, µας αναφέρει ότι πρόκειται για δέντρα που φύονται αυτόνοµα στη φύση χωρίς ανθρώπινη παρέµβαση. Ο παραγωγός εδρεύει στο χωριό Άγιος Βλάσιος του Πηλίου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 16 χιλιοµέτρων από τον Βόλο.

 «Πρόκειται για δέντρα τα οποία βρήκαµε στη φύση και τα µπολιάσαµε για να αυξήσουµε την παραγωγή τους, δηµιουργώντας πρώιµη, µέση και όψιµη ποικιλία. Κατά τα πρώτα χρόνια ευδοκίµησης του λεµονάτου προ 70 ή 80 ετών η παραγωγή γινόταν σε µία ποικιλία λεµονάτου, το οποίο ήταν έτοιµο προς συγκοµιδή τον ∆εκαπενταύγουστο», εξηγεί ο ίδιος και συµπληρώνει ότι «σταδιακά άρχισαν να εµφανίζονται αυτοφυή δέντρα και σε άλλα χωριά ή περιοχές της Μαγνησίας, που ωρίµαζαν σε διαφορετική χρονική περίοδο από την αρχική ποικιλία. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα η περίοδος συγκοµιδής να επεκταθεί από τις αρχές Ιουλίου ακόµα και έως το τέλος Σεπτεµβρίου».

Ο παραγωγός προσθέτει ότι ο πολλαπλασιασµός στα λεµονάτα πραγµατοποιείται µε το µπόλιασµα άγριων δέντρων. Πριν από µερικά χρόνια είχε γίνει µία απόπειρα δηµιουργίας γενετικού υλικού για την αύξηση της εν λόγω φυτικής ποικιλίας µε επικεφαλής τον καθηγητή ∆εντροκοµίας στο Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, Γιώργο Νάνο, η οποία όµως  εν τέλει δεν ευδοκίµησε. Αναφερόµενος στη φετινή χρονιά ο κ. Κουτούπης επισηµαίνει ότι επηρεάστηκε έντονα από την κλιµατική αλλαγή και τις καιρικές συνθήκες που αυτή προκάλεσε. «Κατά τους χειµερινούς µήνες, είχαµε ζέστη και την άνοιξη παγωνιά, η οποία δεν έκαψε τα άνθη, ωστόσο εµπόδισε τους οφθαλµούς να µετασχηµατιστούν και να γίνουν καρποφόροι. Αυτό είχε ως αποτέλεσµα τη µειωµένη παραγωγή και την εµφάνιση µικροκαρπίας. Αντίθετη θα είναι η εικόνα στα όψιµα του Σεπτεµβρίου, τα οποία δεν επηρεάζονται από τις ώρες ψύξης και έχουν µία σχετικά ικανοποιητική παραγωγή».

∆ιακυµάνσεις γνωρίζουν οι συνεργασίες µε µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ

Τα λεµονάτα αποτελούν φρούτο προς εξαφάνιση, όµως τα τελευταία χρόνια φτάνουν και στην Αττική σε µεγάλα σούπερ µάρκετ, στα ΑΒ Βασιλόπουλος, τον Σκλαβενίτη, τα My Market. «Οι συνεργασίες µε τις αλυσίδες παρουσιάζουν αρκετές διακυµάνσεις, γιατί οι αγοραστές οπωρολαχανικών των σούπερ µάρκετ δεν γνωρίζουν ότι τα λεµονάτα είναι ευαίσθητα και µωλωπίζονται εύκολα. Ζητούν αψεγάδιαστα φρούτα, ενώ βρίσκουν συχνά αφορµές να επιστρέψουν παρτίδες για ασήµαντους λόγους, µε αποτέλεσµα να χάνονται σηµαντικές ποσότητες κατά τη διαδροµή καθόδου στην Αθήνα και επιστροφής στη Μαγνησία». Η µέση στρεµµατική απόδοση σε δέντρα ηλικίας 6-7 ετών είναι 3,5 τόνοι µε 45 δέντρα/στρέµµα. Η στρεµµατική απόδοση στα πρώιµα φέτος ήταν στα 200-300 κιλά το στρέµµα και η τιµή παραγωγού στα 2 µε 2,40 ευρώ το κιλό, ενώ στη λιανική στα 4 µε 4,5 ευρώ το κιλό.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

27-09-2021 20:58Δ. Σφύρας

Επειδή έχω 2 είδη απ αυτά και ευωδιάζει όλο το σπίτι στην εποχή τους. Νομίζω ότι εσφαλμένα ονομάστηκαν "λεμονάτα". Είναι μια πολύ αρωματική λευκόσαρκη ποικιλία,με ασύγκριτη γεύση που ωριμάζει από Ιούλιο και μέχρι τέλος Σεπτέμβρη. Εκείνο το "Αφροδιτες" ή "μαστοί της Αφροδίτης" , ταιριάζει καλύτερα ως ονομασία αυτής της ποικιλίας που δεν είναι λεμονάτα. Τα λεμονάτα είναι αρωματικά κιτρινοπράσινα με σχήμα λεμονιού. Είναι και αυτά πολύ ευπαθή. Πριν 50 χρόνια καλλιεργούσαμε στους μπαξέδες της Αγριάς.Τότε δεν υπήρχαν αυτού του είδους τα λευκόσαρκα αλλά υπήρχαν Αμερικάνικα, Ντόπια, Δευτεροπρώϊμα και κάποιες άλλες ποικιλίες Μετά ήρθε η μύγα μεσογείου και τα αλλάξαμε.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία