BACK TO
TOP
Food insider

Μειωμένη παραγωγή στα φασόλια Καστοριάς βλέπει ο Τάσος Πιστιόλας της Agrino με ταυτόχρονη αύξηση στην τιμή φακής

Σε ενδυνάμωση των συνεργασιών που ήδη διατηρεί με τους παραγωγούς στον τομέα των οσπρίων σε περιοχές όπως είναι η Καστοριά και τα Φάρσαλα, προχωράει η Agrino, όπως αναφέρει στο agronews.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τάσος Πιστιόλας.

fakes

Γιώργος Λαμπίρης

101
1

«Είναι περιοχές που παρουσιάζουν προοπτική παραγωγικά, γι’ αυτό και ενισχύουμε τις συνεργασίες μας, καθώς υφίσταται η τάση να ενισχύσουμε την παραγωγή οσπρίων στην Ελλάδα. Τα προβλήματα είναι πολλά σε κάθε περίπτωση με κυριότερο αυτών τις ελληνοποιήσεις των οσπρίων. Γι’ αυτό και βρισκόμαστε σε συνεχείς επαφές τα τελευταία χρόνια με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, τις αρμόδιες διευθύνσεις. Εάν δεν αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων θα συνεχίσει να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα η παραγωγή στην Ελλάδα».

Χαμηλότερες αποδόσεις στα όσπρια λόγω καιρικών συνθηκών

Εστιάζοντας στην εικόνα της φετινής χρονιάς στον τομέα της καλλιέργειας των οσπρίων στην Ελλάδα ο κύριος Πιστιόλας αναφέρει ότι «αυτή την περίοδο περιμένουμε τη συγκομιδή στον γίγαντα Καστοριάς. Δυστυχώς αναμένουμε χαμηλότερες αποδόσεις που οφείλονται στις ακραίες καιρικές συνθήκες που προηγήθηκαν, γεγονός που θα δημιουργήσει ορισμένες πιέσεις στην αγορά. Σε ό,τι αφορά τις φακές ευτυχώς προλάβαμε τον καύσωνα καθότι οι φακές αλωνίζονται τον Ιούνιο. Δεν ήταν μία καλή χρονιά και για τις φακές, χωρίς ωστόσο να μπορούμε να μιλήσουμε για μία άσχημη χρονιά. Είναι γεγονός ότι υφίσταται μεγάλη μεταβλητότητα στα όσπρια λόγω των καιρικών συνθηκών και την ευρύτερη αλλαγή των κλιματικών συνθηκών τα τελευταία χρόνια».

Όπως ο ίδιος επισημαίνει παρατηρείται αύξηση των τιμών στα όσπρια τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο πρώτης ύλης σε παγκόσμια κλίμακα. «Εμείς ως εταιρεία έχουμε καταφέρει να απορροφήσουμε σημαντικό μέρος των αυξήσεων που παρουσιάζονται στην πρώτη ύλη, ωστόσο δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να μην μετακυλίουμε μέρος του κόστους στα τελικά σημεία πώλησης, σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα όσπρια. Σε κάθε περίπτωση οι τιμές που ισχύουν για τα όσπρια στο εξωτερικό, είναι λογικό να επηρεάζουν και τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα. Δεν μπορεί η φακή στο εξωτερικό να έχει για παράδειγμα περί τα 1.400 δολάρια ανά τόνο και στην Ελλάδα να έχει 800».

Τάσος Πιστιόλας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Agrino

Πάνω από το 1 ευρώ η τιμή της ελληνικής φακής

Κατά τον κύριο Πιστιόλα στα φασόλια θα υπάρξει σαφής μείωση της παραγωγής. Στις ελληνικές φακές οι τιμές είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι πάνω από το 1 ευρώ. «Στον τομέα των εισαγωγών οι τιμές στις φακές εάν θέλει κανείς να κλείσει ποσότητες οι τιμές κυμαίνονται από 1.350 έως και 1.450 δολάρια από τις κύριες παραγωγικές χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Ανάλογη είναι και η εικόνα σε εισαγόμενα όσπρια όπως τα ρεβίθια ή τα μαυρομάτικα. Υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα με τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων, με αποτέλεσμα χώρες που παράγουν όσπρια όπως η Μαδαγασκάρη ή το Περού να υπερβαίνουν τα ευρωπαϊκά όρια, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα διαθεσιμότητας των προϊόντων αυτών στην ευρωπαϊκή αγορά. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το εξετάσουν τα συναρμόδια υπουργεία. Είμαστε υπέρ της αυστηρότητας, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχουν τρίτοι δρόμοι για την είσοδο οσπρίων με περισσότερα φυτοφάρμακα. Εμείς προτιμούμε να έχουμε κενά ράφια, κάτι που συνέβη φέτος αρκετές φορές, παρά να έχουμε προϊόντα που υπολείπονται ποιότητας και δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές».

Έντονα ανοδικές οι πωλήσεις της Agrino το 2020

Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομικής χρήσης 2020, η Agrino παρουσίασε ισχυρή διψήφια ανάπτυξη κατά 14,5% στις πωλήσεις της, λαμβάνοντας ώθηση από την εντονότατη ζήτηση για προϊόντα με δυνατότητα μακράς ημερομηνίας λήξης όπως τα όσπρια και το ρύζι και την ταυτόχρονη διακοπή λειτουργίας της εστίασης στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας. Η εταιρεία αναμένεται ότι έως και το 2023 θα έχει ολοκληρώσει το επενδυτικό πλάνο που υλοποιεί συνολικού ύψους 12 εκατ. ευρώ. Στους στόχους είναι ταυτόχρονα η ισχυροποίηση της εξαγωγικής της παρουσίας στις γεωγραφικές περιοχές όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά τα επόμενα χρόνια.

Η τιμή της ελληνικής φακής

2021: >1 ευρώ/κιλό

2020: ~0,90 ευρώ/κιλό

Η τιμή στην εισαγωγή φακής: ~1.400 ευρώ/τόνος

Η Agrino σε αριθμούς

Κύκλος εργασιών

2020: 33,5 εκατ. ευρώ

2019: 29,2 εκατ. ευρώ

Αποτελέσματα προ φόρων

2020: 2,78 εκατ. ευρώ

2019: 406,57 εκατ. ευρώ

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

08-09-2021 14:34Στέφανος

Παιδιά έχετε κάνει λάθος στα αποτελέσματα προ φόρων 2019 λέτε 406,57 εκατομμύρια. Μάλλον χιλιάδες ευρώ θέλατε να πείτε.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία