BACK TO
TOP
Food insider

Ο συνεταιρισμός ρυζοκαλλιεργητών Χαλάστρας επενδύει σε σιλό και Μύλο

Ολοκληρώνονται τρία σιλό, φάκελος για άλλα τέσσερα µέσω του Αναπτυξιακού Νόµου Η οργάνωση διακινεί ετησίως πάνω από 40.000 τόνους ρυζιού

32_11

Λεωνίδας Λιάμης

70
0

Με την υποδοχή και νέων ρυζοπαραγωγών, οι οποίοι θέλουν να του εµπιστευτούν την εµπορική διάθεση της σοδειάς τους «εξαργυρώνει» ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Ρυζοκαλλιεργητών Χαλάστρας Α’ την «έξωθεν καλή µαρτυρία», που έχει επιτύχει διαχρονικά, σε επίπεδο λειτουργίας και αποδοτικής διαχείρισης των συµφερόντων των µελών του.

Το ενδιαφέρον που καταγράφεται, µάλιστα, είναι τόσο έντονο, ώστε η δραστήρια οργάνωση, που διαχειρίζεται κάθε χρόνο περισσότερο από 40.000 τόνους ρυζιού, να υποχρεώνεται να προβεί σε νέες επενδύσεις για υποδοµές αποθήκευσης, αντί να ενοικιάζει χώρους, προκειµένου να µπορεί να υποδεχθεί τις διαρκώς αυξανόµενες ποσότητες προϊόντος.

«Μπαίνουµε στη διαδικασία να αυξήσουµε δραστικά τη δυναµικότητα των αποθηκευτικών µας χώρων, διότι υπάρχει, πλέον, ζήτηση από τους παραγωγούς να φέρουν το προϊόν τους στο συνεταιρισµό. Παλιότερα είχαν δοκιµάσει άλλους εµπόρους και κάποιοι έχασαν και χρήµατα. Από το συνεταιρισµό δεν έχει χάσει ποτέ κανένας ούτε ευρώ», τονίζει στην Agrenda ο πρόεδρος της Οργάνωσης Χρήστος Γκαντζάρας. Σπεύδει δε να εξηγήσει πως «ο συνεταιρισµός είναι µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργάνωση, κρατά µόνο τα απαραίτητα για τα λειτουργικά έξοδα και ένα µέρος για τις επενδύσεις του, ενώ τα υπόλοιπα έσοδά του τα διανέµει στα µέλη του. Οπότε, ο κόσµος τα βλέπει και τα εκτιµά αυτά και όλο και περισσότεροι θέλουν να συνεργαστούν µαζί µας».

Οι πρόσθετες ανάγκες αποθήκευσης, που δηµιουργούνται, οδήγησαν στην εκπόνηση ενός πλάνου ανάπτυξης νέων χώρων αποθήκευσης. Άλλωστε, ο κύριος όγκος εργασιών του συνεταιρισµού αφορά την ξήρανση και την αποθήκευση ρυζιού, αν και υπάρχει και ένας βραχίονας τυποποίησης του προϊόντος, ο οποίος λειτουργεί σε αποκλειστικότητα µε εξωτερικές συνεργασίες µε άλλους Μύλους.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης η κατασκευή τριών καινούριων σιλό, µε δυναµικότητα αποθήκευσης 1 εκατ. κιλών το καθένα και µε συνολικό κόστος ανέγερσης 500.000 ευρώ. «Με την προσθήκη τους, η δυναµικότητα παραλαβής ρυζιού του συνεταιρισµού από τους 32.000 τόνους που είναι τώρα, θα ανέλθει στους 35.000 τόνους», ανέφερε ο κ. Γκαντζάρας, προσθέτοντας ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τα τρία νέα σιλό θα αξιοποιηθούν στη φετινή συγκοµιστική περίοδο του ρυζιού.

Ο συνεταιρισµός προωθεί, παράλληλα, µέσω του αναπτυξιακού νόµου, τη δηµιουργία άλλων τεσσάρων νέων σιλό, µε δυναµικότητα 1,5 εκατ. κιλών ο καθένας. «Καταθέσαµε το φάκελο ήδη αλλά η εξέτασή του πάει από αναβολή σε αναβολή και δεν γνωρίζουµε πότε θα γίνει για να αρχίσουµε να το υλοποιούµε κι ως συνεταιρισµός να πάµε στους 40.000-41.000 τόνους δυναµικότητα αποθήκευσης ρυζιού», σηµειώνει ο συνοµιλητής µας.

Ταυτόχρονα η διοίκηση του συνεργατικού σχήµατος είναι σε διαδικασία τροποποίησης ενός επενδυτικού φακέλου, που είχε καταθέσει πριν από 5-6 χρόνια, προσβλέποντας να αντικαταστήσει το αρχικό αίτηµα για την αγορά µηχανολογικού εξοπλισµού µε την ανέγερση µιας νέας αποθήκης στεγασµένης επιφάνειας 1.000 τετραγωνικών µέτρων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία