BACK TO
TOP
Food insider

Το ζεύγος Κουτσιανά από το μαύρο σαπούνι πρόπολης στα τρόφιμα της Symbeeosis

Nα προάγει μία νέα επιχειρηματική φιλοσοφία, κάνοντας ένα βήμα μπροστά σε σχέση με την ήδη διαφοροποιημένη αντίληψη που είχε παρουσιάσει μέσω της Apivita, επιχειρεί η νεοφυής εταιρεία Symbeeosis, που δημιούργησαν οι επιχειρηματίες και φαρμακοποιοί Νίκος και Νίκη Κουτσιανά, όπως αναφέρθηκε σε σχετική παρουσίαση της εταιρείας προς τους δημοσιογράφους.

IMG_5018

Γιώργος Λαμπίρης

14
0

To ζεύγος Κουτσιανά ξεκίνησε την επιχειρηματική του διαδρομή, φτιάχνοντας μαύρο σαπούνι πρόπολης. Τότε μάλιστα ο Παπουτσάνης είχε πει χαρακτηριστικά στον Νίκο Κουτσιανά: «Παιδί μου θέλεις να χάσεις και τα δύο φαρμακεία σου; Δεν το κλείνεις το μαγαζί;». Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι η τιμή ενός σαπουνιού του Παπουτσάνη ήταν τότε, 25 δραχμές, έναντι 150 δραχμών που κόστιζε στη λιανική το μαύρο σαπούνι του Κουτσιανά.



Συνολική επένδυση 4,5 εκατ. ευρώ

Ο Νίκος και η Νίκη Κουτσιανά δημιούργησαν τη συγκεκριμένη εταιρεία με αποκλειστικό αντικείμενο την παραγωγή τροφίμων και συγκεκριμένα προϊόντων με βάση τα βότανα, αλλά και ροφήματα προερχόμενα από τσάι του βουνού και βότανα καθώς και μέλι. Στο πλάνο προσεχώς είναι η δημιουργία και βιολογικών συμπληρωμάτων διατροφής. Το σύνολο της επένδυσης στο νέο εργοστάσιο που δημιουργήθηκε στο Μαρκόπουλο, την δημιουργία και διαμόρφωση των νέων γραφείων στην Παιανία, την αγορά εκτάσεων καλλιέργειας στον Όλυμπο και στην Αρκαδία καθώς και για την εκπαίδευση των συνεργαζόμενων παραγωγών ανέρχεται μέχρι στιγμής σε περίπου 4,5 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε μάλιστα η Νίκη Κουτσιανά, «είμαστε ό,τι τρώμε», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υπογραμμίσει το επιχειρηματικό αποτύπωμα της Symbeeοsis, το οποίο συνοψίζεται στην παραγωγή τροφίμων με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια.

«Είπαμε ότι αφού αποεπενδύσαμε από την Apivita, θα επενδύσουμε στον αγροτικό τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην διαδικασία ανάπτυξης προϊόντων», σημείωσε σχετικά με το νέο εγχείρημα ο Νίκος Κουτσιανάς. «Η νέα εταιρεία που δημιουργήσαμε βασίζεται στην ιπποκρατική φιλοσοφία», πρόσθεσε.

«Λείπει η ηθική στο business και το ξέρουμε όλοι. Και τον πλανήτη τον πάμε στα βράχια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο επιχειρηματίας. «Αυτό που κάνουμε είναι να ενώσουμε έναν διαφορετικό μελισσοκομικό τομέα με την παραγωγή βοτάνων και να δώσουμε χρήσιμα και χρηστικά προϊόντα στην αγορά, τα οποία θα αφήνουν μηδενικά απόβλητα στο περιβάλλον».



Αγοράζει μέλι με τιμή 10% πάνω από τη μέση τιμή αγοράς

Τα μελίσσια εγκαθίστανται σε εκτάσεις με αυτοφυή ποώδη βλάστηση ή/και βιολογικές καλλιέργειες για μέλι από φυτά που έχουν αναπτυχθεί φυσικά, ενώ εφαρμόζεται η μελισσοκομία ακριβείας με τη χρήση ζυγών ακριβείας και βιοαισθητήρων, μέσω των οποίων ελέγχονται τα μελίσσια. Η εταιρεία συνεργάζεται με 12 νέους μελισσοκόμους, στους οποίους έχει παραχωρήσει τα μελίσσια και αγοράζει το μέλι που παράγουν σε τιμές αυξημένες κατά 10% σε σχέση με τη μέση τιμή της αγοράς, καθώς και με άλλους μελισσοκόμους σε τέσσερις περιοχές: Αττική, Άνδρο, Βοιωτία και Αρκαδία. Η Symbeeosis παράγει μέλι από θυμάρι και ρείκι. «Εκτός από τους δικούς μας μελισσοκόμους, συνεργαζόμαστε και με άλλους μέσω συμβολαίων. Τα συμβόλαια προβλέπουν την εφαρμογή της αναγεννητικής μελισσοκομίας και προϋποθέσεων που ξεκινούν από την βιολογική παραγωγή. Επειδή γνωρίζουμε τους μελισσοκόμους της Apivita, προσπαθούμε να τους εκπαιδεύσουμε για να παράγουν βιολογικό μέλι. Δεν είναι εύκολη η οδός γι’ αυτό και παράγουμε μόνο θυμάρι και μέλι».

Η δημιουργία του πολλαπλασιαστικού υλικού για τις καλλιέργειες και η φύτευση

Μέρος των ιδιόκτητων καλλιεργειών στις οποίες φυτεύονται τα βότανα είναι στον Όλυμπο και στην Αρκαδία. Σε ό,τι αφορά τις καλλιεργητικές μεθόδους που εφαρμόζονται, στο επίκεντρο βρίσκεται η αναγεννητική γεωργία με στόχο την ελαχιστοποίηση των εδαφικών διαταραχών, την αύξηση της ποικιλομορφίας των καλλιεργειών, τη φύτευση καλλιεργειών κάλυψης (τριφύλλια) για την αναζωογόνηση του εδάφους, τη διατήρηση των ριζικών συστημάτων και την ενσωμάτωση της επικονίασης, μεταφέροντας τα μελίσσια κοντά στις καλλιέργειες των βοτάνων. «Δεν πάμε να πάρουμε τη μαλοτήρα που ευδοκιμεί στην Κρήτη και να τη φυτέψουμε στον Όλυμπο. Αντιθέτως πάμε στα βουνά, μαζεύουμε βότανα, ερχόμαστε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, δημιουργούμε το πολλαπλασιαστικό υλικό και μετά πάμε και φυτεύουμε», εξήγησε ο κύριος Κουτσιανάς. «Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας στα βότανα προέρχεται από συνεργαζόμενους παραγωγούς. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε σταδιακά την παραγωγή μας με ίδιες δυνάμεις. Φέτος θα έχουμε 90 ιδιόκτητα στρέμματα στην Αρκαδία και 80 στρέμματα που διαθέτουμε ήδη στον Όλυμπο».

Η αγορά μελιού στην Ελλάδα

Συμβατικό μέλι παραγωγή: ~16.000 τόνοι

Βιολογικό μέλι παραγωγή: ~80 τόνοι

Τα μελίσσια της Symbeeosis

Ιδιόκτητες κυψέλες – 1.500 μελισσοσμήνη

Διασπορά μελισσοκομείου

  • Αττική: 1.000 μελίσσια
  • Άνδρος: 180 μελίσσια
  • Βοιωτία: 120 μελίσσια
  • Αρκαδία: 200 μελίσσια
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία