BACK TO
TOP
Food insider

Η Τεμέτερον χαρτογραφεί την προέλευση του μοσχαριού με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και μπαίνει στη βιολογική εκτροφή

Την είσοδό της στα κρέατα βιολογικής εκτροφής ετοιμάζει αυτή την περίοδο η εταιρεία εκτροφής και επεξεργασίας κρέατος, Τεμέτερον.

temeteron1

Γιώργος Λαμπίρης

213
0

Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση που διατηρεί ιδιόκτητη φάρμα μοσχαριών λιμουζίν και αιγοπροβάτων, ενώ κύρια δραστηριότητά της αποτελεί το νωπό κρέας. Έδρα της είναι η Νέα Σαμψούντα της Πρέβεζας.

Όπως λέει η πρόεδρος της εταιρείας, Όλγα Μαυροδοντίδου, η Τεμέτερον διαθέτει εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης, ενώ διατηρεί και τρία ιδιόκτητα σημεία λιανικής πώλησης. Τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της και ιδρυτής της εταιρείας, Τάσος Κυριακίδης, διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την κτηνοτροφία. Οι γονείς της Όλγας Μαυροδοντίδου ήταν προβατοτρόφοι, και αντίστοιχα ο Τάσος Κυριακίδης, προέρχεται από χοιροτροφική οικογένεια.

Στο πλάνο η είσοδος στην βιολογική εκτροφή

Η εταιρεία έχει αγελάδες ελευθέρας βοσκής, τις οποίες προορίζει την εκτροφή βιολογικών ζώων. Στη φάρμα της φιλοξενεί συνολικά 300 μοσχάρια, 300 αιγοπρόβατα και 30 αγελάδες ελευθέρας βοσκής. Αυτή την περίοδο επενδύει κατά κύριο λόγο σε ζωικό κεφάλαιο, ενισχύοντας τα κοπάδια της με νέο πληθυσμό. Επιπλέον, επεξεργάζεται νωπό κοτόπουλο, το οποίο προμηθεύεται από την Πίνδο, τον Νιτσιάκο και τον Συνεταιρισμό Άρτας.



Η ιχνηλάτιση της προέλευσης των μοσχαριών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Αυτή την περίοδο η Τεμέτερον βρίσκεται σε διαδικασία χαρτογράφησης και ηλεκτρονικής παρακολούθησης που αφορά στην καταγραφή της ταυτότητας και της προέλευσης των ζώων. Σε αυτό το πλαίσιο διερευνά πού γεννήθηκαν, τη διατροφή τους καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους και πιθανές αντιβιώσεις που έχουν λάβει. Στόχος αυτής της κίνησης είναι η βελτίωση της ποιότητας του κρέατος και η ενίσχυση της ιχνηλασιμότητας.

«Έχουμε δικά μας πρατήρια – τρία καταστήματα στη Ήπειρο -, ωστόσο δουλεύουμε και στην Ήπειρο με εστιατόρια και ψητοπωλεία, τα οποία προμηθεύουμε με γύρο, σουβλάκια και άλλα είδη νωπού κρέατος στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Ταυτόχρονα έχουμε μία γκάμα από λουκάνικα σε μία σημαντική ποικιλία, όπως μοσχαρίσιο, ανάμεικτο και αρκετά ακόμη», λέει η κυρία Μαυροδοντίδου. Ταυτόχρονα συνεργάζεται με μεγάλα σημεία πώλησης κρέατος στην Ήπειρο. Διατηρεί παρουσία και στη Θεσσαλονίκη, συνεργαζόμενη με μικρά παντοπωλεία και delicatessen καταστήματα. Μάλιστα τα μικρά σημεία πώλησης αποτελούν τον φυσικό χώρο πώλησης όπου θέλει να διευρύνει την παρουσία της η εταιρεία, δεδομένου ότι όπως λένε οι ιδιοκτήτες της πρόκειται για ένα κανάλι αγοράς που πληρώνει εγκαίρως και με συνέπεια εν αντιθέσει με τα σούπερ μάρκετ, τα οποία αφενός πιέζουν πολύ για μείωση τιμών, αφετέρου καθυστερούν σημαντικά τις πληρωμές για διάστημα που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να φτάσει ακόμα και τους έξι μήνες.

Εκτός από το νωπό κρέας η Τεμέτερον παράγει επίσης αλλαντικά όπως παριζάκι, λουκάνικο τύπου Φρανκφούρτης, καπνιστές χοιρινές μπριζόλες με ή χωρίς ωστό, παραδοσιακό ανάμεικτο λουκάνικο, παριζάκι, λουκάνικο μοσχαρίσιο «ποντιακό», λουκάνικο πολίτικο, γεμιστό λουκάνικο με ντομάτα και τυρί, χωριάτικο, ριγανάτο.



Στο κάδρο η ενίσχυση των εξαγωγών

Η επιχείρηση της Πρέβεζας διαβλέπει δίοδο ανάπτυξης μέσω των εξαγωγών. Προς αυτή την κατεύθυνση συμμετείχε στην έκθεση Anuga στην Κολωνία της Γερμανίας, προκειμένου να ενισχύσει τις διεθνείς πωλήσεις της. «Προς το παρόν διαθέτουμε ορισμένες ποσότητες στο Μόναχο αλλά και στο Χονγκ Κονγκ, προμηθεύοντας αυτές τις χώρες κυρίως με παρασκευάσματα κρέατος όπως γύρο, σουβλάκια ή λουκάνικα».

Το ράλι των ζωοτροφών

Ο Τάσος Κυριακίδης, στέκεται τέλος στην εκτόξευση που παρουσιάζουν οι τιμές των ζωοτροφών. «Οι καλλιεργητές των πρώτων υλών αναζητούν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους, αλλά και οι κτηνοτρόφοι υποφέρουν και θέλουν βοήθεια για να συνεχίσουν να υπάρχουν. Χαρακτηριστικό της εικόνας που υφίσταται είναι ότι ενώ χρειαζόμουν 10.000 ευρώ το μήνα σε ζωοτροφές, πλέον είμαι υποχρεωμένος να δαπανώ 20.000 ευρώ μηνιαίως. Να σημειωθεί ότι η Τεμέτερον διατηρεί και ιδιόκτητες εκτάσεις καλλιέργειας πρώτων υλών για ζωοτροφές όπως καλαμπόκι, τριφύλλι και βρώμη, ενώ εισάγει τη σόγια που χρησιμοποιεί στις ζωοτροφές της.



Η Τεμέτερον σε αριθμούς

Κύκλος εργασιών

2020: ~2 εκατ. ευρώ

2021: ~3 εκατ. ευρώ (εκτίμηση)

Ιδιόκτητη φάρμα με 300 μοσχάρια, 300 αιγοπρόβατα

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία