BACK TO
TOP
Food insider

Η ανάδειξη του προβάτου Λήμνου και ο δρόμος του ΠΟΠ για το μελίχλωρο ανοίγουν πόρτες στη Χρυσάφης

Σε διαδικασία ανάδειξης και ανάπτυξης της ντόπιας φυλής προβάτων της Λήμνου βρίσκονται οι φορείς του νησιού που σχετίζονται με την κτηνοτροφία, δεδομένου ότι σημαντικό μέρος του ζωικού πληθυσμού αποτελείται από πρόβατα διασταυρωμένα με χιώτικη ποικιλία, όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της φερώνυμης τυροκομικής επιχείρησης, Μιχάλης Χρυσάφης.

xrysafi1

Γιώργος Λαμπίρης

277
1

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα προσπαθούμε να απομονώσουμε και να αναδείξουμε την ντόπια φυλή προβάτου της Λήμνου», επισημαίνει σχετικά. Προσθέτει πως παρά το γεγονός ότι είναι ζώα χαμηλής γαλακτοπαραγωγής, παράγουν εξαιρετικής ποιότητας γάλα, είναι βραχύσωμα και ιδιαίτερα ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες και στην εκδήλωση ασθενειών. «Αυτή τη στιγμή υλοποιείται ένα πρόγραμμα με την ονομασία Terra Lemnia, ούτως ώστε κοντά στους δύο ή τρεις κτηνοτρόφους που εκτρέφουν αυτή τη στιγμή ντόπια ζώα, να προστεθούν και άλλοι. Με αυτά τα ζώα μπορούν να παραχθούν προϊόντα ακόμα πιο ξεχωριστά. Εκτίμησή μου είναι ότι αποτελεί μονόδρομο για απομακρυσμένες περιοχές όπως η Λήμνος που επιβαρύνονται με υψηλό μεταφορικό κόστος, γεγονός που δεν μας καθιστά ανταγωνιστικούς με τα τυροκομεία της χερσαίας Ελλάδας. Ο μόνος τρόπος για να κάνουμε βήματα μπροστά είναι να διαφοροποιήσουμε τα προϊόντα μας, πιστοποιώντας τα πρόβατα και δημιουργώντας υπεραξία». Προσθέτει ότι και επί του παρόντος τα προϊόντα που παράγονται διατηρούν υπεραξία λόγω του ξεχωριστού terroir της Λήμνου. «Η υπεραξία αυτή όμως χάνεται όταν τα προϊόντα μας κυκλοφορούν στην αγορά, κυρίως λόγω των φαινομένων που παρατηρούνται τελευταία με την νοθεία της φέτας».



Η εταιρεία διατηρεί συνεργασία με παραγωγούς, οι οποίοι διατηρούν πρόβατα ελευθέρας βοσκής στη Λήμνο. «Η Λήμνος είναι ένα ηφαιστειογενές νησί με πολύ καλή πρώτη ύλη. Συνεργαζόμαστε με περίπου 60 κτηνοτρόφους και καθημερινά συλλέγουμε το γάλα είτε με δικό μας βυτίο, είτε το φέρνουν οι κτηνοτρόφοι απευθείας στο τυροκομείο μας», αναφέρει ο Μιχάλης Χρυσάφης.



Τρέχει ο φάκελος για να αναγνωριστεί και το μελίχλωρο ως ΠΟΠ

Η εταιρεία με έδρα τη Λήμνο παράγει δύο τυριά που ανήκουν στην ελληνική λίστα των ΠΟΠ προϊόντων, το καλαθάκι και τη φέτα Λήμνου. Στην ίδια λίστα μάλιστα αναμένεται προσεχώς να προστεθεί και το μελίχλωρο Λήμνου, η διαδικασία για την αναγνώριση του οποίου βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ενών είναι ενταγμένο στη λίστα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Όπως αναφέρει από την πλευρά του ο επικεφαλής εξαγωγών και πωλήσεων της εταιρείας, Παναγιώτης Χρυσάφης, ο σχετικός φάκελος για το ΠΟΠ μελίχλωρο συντάσσεται αυτή την περίοδο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με επικεφαλής τον Θεοφύλακτο Μασούρα, καθηγητή Γαλακτοκομίας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου.



Δέκα σημεία λιανικής πώλησης

Η Χρυσάφης διατηρεί δέκα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων στη Λήμνου, μέσω των οποίων διαθέτει σημαντικές ποσότητες των προϊόντων της. Πρόκειται για αρτοζαχαροπλαστεία – δεδομένου ότι η εταιρεία διατηρεί και δεύτερη δραστηριότητα – μέσα στα οποία η Χρυσάφης έχει εντάξει και ένα τμήμα delicatessen, διοχετεύοντας το δικό της κωδικολόγιο. Τα προϊόντα που παράγει είναι εκτός από το καλαθάκι, τη φέτα και το μελίχλωρο, το κασκαβάλι, το λευκό κατσικίσιο τυρί και το κατσικίσιο μελίχλωρο, ενώ διαθέτει και παραδοσιακό γιαούρτι αποκλειστικά στην τοπική αγορά.

Η Χρυσάφης εξάγει το 30% του τζίρου της, ενώ διατηρεί παρουσία εκτός από το νησί της Λήμνου και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ πανελλαδικά όπως τα my Market, όπου διαθέτει καλαθάκι Λήμνου, σε ορισμένα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος, στον Γαλαξία επίσης με το καλαθάκι, στον Κρητικό και σε αρκετά σημεία delicatessen τροφίμων.

Σημειώνεται τέλος ότι το μελίχλωρο, το οποίο παράγεται από πρόβειο γάλα, κυκλοφορεί και σε παραλλαγή με κατσικίσιο γάλα, δεδομένου ότι αρκετά σπίτια παλαιότερα διέθεταν αποκλειστικά κατσίκες, γι’ αυτό και χρησιμοποιούσαν το κατσικίσιο γάλα για το προϊόν. Η Χρυσάφης επομένως δημιούργησε και το κατσικίσιο τυρί για να διατηρήσει την παράδοση που είχε δημιουργηθεί στο κατσικίσιο μελίχλωρο.



Η Χρυσάφης σε αριθμούς

Ετήσια παραγωγή: 300 τόνοι τυροκομικών/έτος

Εξαγωγές: 30% του τζίρου

Χώρες εξαγωγής: Γαλλία, Βέλγιο

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

25-11-2021 05:49ΛΗΜΝΙΟΣ

ΜΑ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ ΤΟΥΣ ΒΟΣΚΌΤΟΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΡΗΤΙΚΟΛΕΒΕΝΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ (ΠΟΥ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ;;;;;;). ΑΠΟΡΏ ΠΟΥ ΒΟΣΚΆΝΕ ΤΑ ΠΡΌΒΑΤΆ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΥΜΠΑΡΤΡΙΩΤΕΣ ΜΟΥ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ. ΕΓΩ ΛΕΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΤΙ ΘΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΣΦΙΞΑΝΕ ΟΙ ΚΟΛΟΙ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία