BACK TO
TOP
Food insider

Ο Α.Σ. Επισκοπής δίνει κίνητρα για γύρισμα καλλιεργειών από το ροδάκινο στο ακτινίδιο

Κίνητρα για ανάπτυξη των καλλιεργειών στα ακτινίδια δίνει στους παραγωγούς ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επισκοπής Νάουσας, μέσω της διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο για την εγκατάσταση νέων φυτειών η επιδότηση της αξίας της επένδυσης ανέρχεται στο 50%, ενώ το υπόλοιπο 50% αντιστοιχεί στο ποσοστό επένδυσης από πλευράς του παραγωγού.

episkopi1

Γιώργος Λαμπίρης

163
0

Σε ό,τι αφορά την φετινή παραγωγή ο γεωπόνος του Α.Σ. Επισκοπής, Χρήστος Μιχαϊλίδης επισημαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή και ο Συνεταιρισμός βρίσκεται σε φάση διακίνησης του προϊόντος στην αγορά. Για τις ποσότητες του φρούτου αναφέρει ότι είναι αυξημένες σε σχέση με το 2020 παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες του παγετού και του καύσωνα που προηγήθηκαν. Οι ποσότητες που παρέλαβε φέτος ανήλθαν στα 4 εκατ. κιλά, έναντι 2 εκατ. κιλών πέρυσι και 2,7 εκατ. κιλών το 2019. «Κάθε χρόνο προσθέτουμε και νέα κτήματα λόγω της καλής τιμής και της κινητικότητας που παρουσιάζουν τα ακτινίδια. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι αναπτύσσουμε τα ακτινίδια, έναντι άλλων καλλιεργειών όπως τα ροδάκινα». Αυτή τη στιγμή το 60% της παραγωγής του Συνεταιρισμού αντιστοιχεί σε ροδάκινα και το υπόλοιπο 40% σε ακτινίδια. «Η μείωση των εκτάσεων στο ροδάκινο έρχεται σε συνέχεια του γεγονότος ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν τόσο προσοδοφόρα η καλλιέργειά του σε σχέση με το ακτινίδιο».




Μεσοσταθμικά στα 0,80 ευρώ η τιμή παραγωγού φέτος

Όπως λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Δημήτρης Λογγιζίδης για τις τιμές στο ακτινίδιο φέτος, ο παραγωγός φέτος εισπράττει φέτος μεσοσταθμικά 0,80 ευρώ το κιλό, έναντι 0,70 ευρώ πέρυσι. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην ισχυρή μείωση της ιταλικής παραγωγής ακτινιδίου, κάτι που ωφέλησε τους Έλληνες καλλιεργητές. «Το ακτινίδιο παρουσιάζει σταθερά αύξηση τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα ετησίως να έχουμε αύξηση 0,10 έως και 0,15 λεπτά στην τιμή του φρούτου».

Σχολιάζοντας την αντιστροφή των καλλιεργειών από το ροδάκινο στο ακτινίδιο εξηγεί ότι οι παραγωγοί βλέποντας τα τελευταία τέσσερα χρόνια τις πολύ χαμηλές τιμές στο ροδάκινο και τις μεγάλες αποδόσεις στο ακτινίδιο, άλλαξαν από μόνοι τους καλλιέργεια. «Σκοπός μας είναι να μην φύγει το ροδάκινο από την περιοχή μας, καθότι η Νάουσα φημίζεται για το συγκεκριμένο προϊόν. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν το καθορίζουμε εμείς αλλά οι συνθήκες της αγοράς».



Σταθερή οικονομική ανάπτυξη χωρίς τραπεζικό δανεισμό

Τα οικονομικά του Α.Σ. Επισκοπής δείχνουν μία οντότητα με υγεία, χωρίς τραπεζικό δανεισμό και διαρκή ανάπτυξη από έτος σε έτος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 2020 ο κύκλος εργασιών ήταν στα 8,2 εκατ. ευρώ από 6,2 εκατ. ευρώ το 2019 με τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους να είναι κερδοφόρα στα 118,9 χιλ. ευρώ, από 55 χιλ. ευρώ το 2019.

Ο Συνεταιρισμός προγραμματίζει να δημιουργήσει νέες ψυκτικές εγκαταστάσεις το 2022, δεδομένου ότι δεν επαρκούν οι χώροι αποθήκευσης για το ακτινίδιο. Η επένδυση θα έχει ύψος 1,3 εκατ. ευρώ με επιδότηση του 50% μέσω αναπτυξιακού νόμου.

Να σημειωθεί ότι η αγορά ακτινιδίου στην Ελλάδα αναμένεται φέτος να κινηθεί σε περίπου 300 χιλ. τόνους παραγόμενου προϊόντος, με τη συγκομιδή να ολοκληρώνεται εντός των επόμενων ημερών. Την ίδια στιγμή ο μεγάλος ανταγωνιστής που ονομάζεται Ιταλία έχει κατέλθει από τους 600 χιλ. τόνους του 2015 στους 250 χιλ. τόνους σήμερα. Έτσι, βάσει δεδομένων που προκύπτουν στην παγκόσμια αγορά πλέον, η χώρα μας αναμένεται ότι θα βρεθεί φέτος στη δεύτερη θέση των μεγαλύτερων παραγωγών ακτινιδίου στον κόσμο, πίσω από την πρώτη Νέα Ζηλανδία, με την Ιταλία να υποχωρεί από τη δεύτερη στην τρίτη θέση.




Ο Συνεταιρισμός σε αριθμούς

Παραγωγή 2021

  • 6 εκατ. κιλά ροδάκινα – νεκταρίνια
  • 4 εκατ. κιλά ακτινίδια
  • 250 τόνοι κεράσια (αύξηση 20-30 τόνοι/έτος)
  • 150 τόνοι βερίκοκο

Οικονομικά στοιχεία

Κύκλος εργασιών

2020: 8,2 εκατ. ευρώ

2019: 6,2 εκατ. ευρώ

Καθαρά κέρδη

2020: 118,9 χιλ. ευρώ

2019: 55 χιλ. ευρώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία