Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Food insider

Από τρία χωριά, σε συγκέντρωση οδεύει η εγχώρια τυροκομία

Η τυροκοµική παραγωγή στη χώρα µας θα µπορούσε να διέπεται από τέσσερις άξονες, προβληµατικές ή όπως αλλιώς θα ήθελε κανείς να τις χαρακτηρίσει. Στο πρόσφατο συνέδριο του κλάδου, The Dairy Conference, ο διευθύνων σύµβουλος της ∆ωδώνη Μιχάλης Παναγιωτάκης, αναφέρθηκε στη συγκέντρωση που θα παρουσιάσει η βιοµηχανία της φέτας, λέγοντας µάλιστα χαρακτηριστικά ότι «η συγκέντρωση στον κλάδο µόλις τώρα αρχίζει και θα είναι εντονότερη κι από αυτή που έχουµε δει να παρουσιάζεται στον κλάδο των σούπερ µάρκετ».

32_13

Γιώργος Λαμπίρης

754
2

Έως εδώ λοιπόν όλα καλά. Η γαλακτοβιοµηχανία και η τυροκοµία -όπως προαναγγέλλουν τα στελέχη του κλάδου- θα συγκεντρωθεί ουσιαστικά σε λίγους και εκλεκτούς παίκτες, µε την αρχή να έχει ήδη γίνει από το αµερικανικό fund CVC Capital Partners, το οποίο µε την εξαγορά της Vivartia έχει θέσει υπό τον έλεγχό του και τη ∆έλτα που υπάγεται στον συγκεκριµένο όµιλο.

Λίγο αργότερα ακολούθησε η εξαγορά ποσοστού πλειοψηφίας της ∆ωδώνη για να γίνει γνωστό µέσα στην εβδοµάδα που πέρασε ότι στο χαρτοφυλάκιο του fund εξ Αµερικής προστέθηκε και µία εταιρεία εισαγωγής γάλακτος και τυροκοµικών, ονόµατι, ∆.Σ. Γκατένιο Α.Ε. Η τελευταία τζίραρε 60 εκατ. ευρώ το 2020, µε καθαρά κέρδη την ίδια χρονιά στα 3 εκατ. ευρώ. Στελέχη του κλάδου µε γνώση των γεγονότων δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη συγκεκριµένη κίνηση, θεωρώντας ότι θα µπορούσε να επηρεαστεί η παραγωγική διαδικασία, οι ζώνες γάλακτος, ενδεχοµένως και η ποιότητα των προϊόντων που φθάνουν στο ράφι. Η ανησυχία αυτή εδράζεται στο γεγονός ότι η εν λόγω εταιρεία επί σειρά ετών βασίζει τη δραστηριότητά της στην εισαγωγή σηµαντικών ποσοτήτων πρόβειου και αγελαδινού γάλακτος στην ελληνική αγορά από τη Γαλλία. 
Πως θα λειτουργήσει π.χ. ο ανταγωνισµός µε επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν την οικονοµική δυναµική και τη ρευστότητα των εν λόγω εταιρειών, τις τύχες των οποίων διαχειρίζεται ένα πανίσχυρο fund, η CVC, µε 125 δισ. δολάρια ενεργητικού υπό διαχείριση παγκοσµίως και 165 δισεκατοµµύρια δολάρια δεσµευµένων κεφαλαίων προς επένδυση.

Kενό συνεννόησης στη ∆ιεπαγγελµατική

Την ίδια στιγµή κι ενώ οι συζητήσεις εστιάζουν στις επόµενες εξαγορές στη βιοµηχανία και εποµένως τη µεγαλύτερη συγκέντρωση στον κλάδο, οι επικεφαλής του εθνικού µας τυριού, Φέτα (ΠΟΠ), αδυνατούν να οµονοήσουν, πράγµα που καθυστερεί και τη συγκρότηση του οριστικού προεδρείου στην ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Φέτας. Η αναφορά του προσωρινού προέδρου της, Γιάννη Βιτάλη, ήταν χαρακτηριστική και βάσει αυτής, σήµερα, τα µέλη του εν λόγω φορέα που τόσο θερµής υποδοχής έτυχε κατά την ίδρυσή του, είναι χωρισµένα σε τρία στρατόπεδα. Στο ένα εξ αυτών επικεφαλής φέρεται να είναι ο ίδιος ο κύριος Βιτάλης, στο δεύτερο ηγείται ο διευθύνων σύµβουλος του οµίλου Ελληνικά Γαλακτοκοµεία, Μιχάλης Σαράντης και στο τρίτο που φαίνεται να έχει βρει στέγη µια οµάδα µικρότερων παραγωγών - τυροκόµων, επικεφαλής είναι ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς. Η υπόθεση της διεπαγγελµατικής ενδέχεται να ξεκαθαρίσει στην επόµενη σύνοδο των µελών της οργάνωσης που έχει οριστεί για τις 20 ∆εκεµβρίου.

Το αγεφύρωτο χάσµα ΕΛΓΟ, υπουργείου και ∆ικαιοσύνης

Ένα ακόµα σηµείο που θολώνει το τοπίο της τυροκοµίας και της φέτας ειδικότερα, είναι το χάσµα που υφίσταται στα θεσµικά όργανα όπως ο ΕΛΓΟ ∆ήµητρα από τη µία και την ελληνική ∆ικαιοσύνη από την άλλη. Η πρόσφατη περίπτωση της La Farm έδειξε πως αυτό που αποφάσισε ως ποινή ο ΕΛΓΟ µε την οριστική ανάκληση αδείας παραγωγής φέτας ΠΟΠ από την εταιρεία, ήρθε να το αναιρέσει δύο µέρες µετά το Εφετείο. Πρόθεση του ΥπΑΑΤ επί του θέµατος είναι κατά πληροφορίες να εναρµονίσει το πεδίο λήψης αποφάσεων για περιπτώσεις σοβαρών παραπτωµάτων όπως η νοθεία στη φέτα, µέσα από τον νέο νόµο που θα φέρει το 2022 προς ψήφιση στη Βουλή και τώρα βρίσκεται στα γραφεία του Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους.

Έλλειψη σε εργατικά χέρια στην κτηνοτροφία

Σε όλα αυτά, εκείνο που πολλοί φαίνεται να µην υπολογίζουν είναι η µείωση του αριθµού εργατών στην κτηνοτροφία, που προβάλει ως απειλητικό κενό για τον κλάδο. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Ρούσσας Αλέξανδρος Μποτός, αναφέρθηκε στο ίδιο συνέδριο στην έλλειψη κτηνοτρόφων, λέγοντας ότι «ένα από τα σηµαντικότερα προβλήµατα που της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι η έλλειψη εργατικών χεριών. Ίσως είναι το σηµαντικότερο πρόβληµα αυτή τη στιγµή των παραγωγών», σηµείωσε. Ο ίδιος τόνισε ότι η πολιτεία θα πρέπει να το δει µε σοβαρότητα και πρόσθεσε ότι η ελληνική κτηνοτροφία έζησε τα προηγούµενα χρόνια γιατί υπήρχαν εργατικά χέρια από την Αλβανία. Γνώµη του, η Ελλάδα να καθίσει στο ίδιο τραπέζι µε χώρες όπως Πακιστάν ή Αφγανιστάν, όπου υφίσταται εµπειρία και γνώση του κτηνοτροφικού επαγγέλµατος.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

20-12-2021 18:07Αντώνης Νικολοπουλος

Όλοι αυτοί που οδήγησαν στην εξαφάνιση τα πολύ μικρά τυροκομεια, τώρα ετοιμάζονται να φάνε ο ένας τις σάρκες του αλλου. Το επόμενο βήμα είναι ο διαχωρισμός των περιοχών συγκομιδής γάλακτος. Καλά ξεμπερδέματα!!!

Απάντηση

08-12-2021 14:43thettalos

Στην ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Φέτας ο κύριος Γιάννης Βιτάλης, ένα στέλεχος της Δωδώνη ο οποίος είναι εντελώς άσχετος με το αντικείμενο αφού πριν τοποθετηθεί κομματικά στη Δωδώνη ήταν πωλητής οικοπέδων και αυτοκινήτων (ΤΟΥΤΑ). Πριν ένα μήνα η φέτα της Δωδώνη στην Αυστρία ήταν στο ράφι σε προσφορά τα 250 γρ συσκευασία 0,74€ Δηλαδή 2,96€ το κιλό φέτα ποπ στο ράφι στην Αυστρία συσκευασμένη σε 250 γρ Ο κ. Σαράντης της εταιρείας Όλυμπος-Τυράς με 2 εργοστάσια σε Βουλγαρία και Ρουμανία πουλούσε το 2018 (εν μέσο της κρίσης του γάλακτος) φέτα ποπ Όλυμπος δοχείο σε Cash and Carry 3,35€ το κιλό. Αυτοί θα ηγηθούν την ΔΟΦ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία