BACK TO
TOP
Food insider

Ο συνδυασμός της κάνναβης με τα ελληνικά βότανα σε ένα καινοτόμο πεδίο αφεψημάτων ευεξίας

Aπό τα γραφεία µίας πολυεθνικών συµφερόντων ζυθοποιίας, στα αφεψήµατα. Κάπως έτσι θα µπορούσε να αποτυπώσει κανείς τη διαδροµή για τον Κώστα Βαλκάνα, πρώην διευθυντή πωλήσεων και τον Γιώργο Κουτσιάφτη, επίσης στέλεχος στον τοµέα πωλήσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

38-39_11

Γιώργος Λαμπίρης

689
0

Το εγχείρηµα ξεκίνησε να υλοποιείται τον Αύγουστο του 2020 από τον Γιώργο Κουτσιάφτη και τον Πάνο Σκοπελίτη, στέλεχος φαρµακευτικής εταιρείας. Αρχικός προσανατολισµός ήταν η παραγωγή φαρµακευτικής κάνναβης, κάτι που στη συνέχεια δεν υλοποιήθηκε. «Στην πορεία ο Γιώργος και ο Πάνος ήρθαν σε επικοινωνία µε τον ∆ηµήτρη Μπιλάλη, καθηγητή στο Τµήµα Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου. Εκείνος τους πρότεινε να παράγουν βότανα µε κάνναβη. Ενώ είχαν ξεκινήσει να δηµιουργούν το λογότυπο και τις συσκευασίες της εταιρείας, µπήκα και εγώ στο σχήµα», περιγράφει ο Κώστας Βαλκάνας.



Η ertha µε την είσοδο του Βαλκάνα αποφάσισε να διευρύνει το πεδίο των ενδιαφερόντων της όπου εκτός από την παραγωγή αφεψηµάτων κάνναβης µε ελληνικά βότανα, δηµιουργώντας µία εταιρεία που θα παράγει βιολογικά αφεψήµατα ευρύτερα, εισερχόµενη στον τοµέα του τσαγιού και των αφεψηµάτων ευεξίας. Επί της ουσίας ο συνδυασµός της κάνναβης µε τα ελληνικά βότανα αποτέλεσε µία καινοτοµία, η οποία σύµφωνα µε τον κ. Βαλκάνα ήρθε να δηµιουργήσει ένα προϊόν προστιθέµενης αξίας µε έντονο εξαγωγικό αποτύπωµα και δυνατότητα παρουσίας στα καταστήµατα delicatessen αλλά και στα σούπερ µάρκετ, υπηρετώντας το καταναλωτικό πρότυπο της εποχής που διανύουµε για υγιεινή διατροφή. «Στόχος µας ήταν να δηµιουργήσουµε µία σειρά αφεψηµάτων µε βάση την κάνναβη, µε υψηλή διατροφική αξία και θετικό αντίκτυπο στον οργανισµό. Εξετάζουµε τις ιδιότητες κάθε βοτάνου βάσει επιστηµονικών ερευνών και στη συνέχεια αναλόγως των ιδιοτήτων που παρουσιάζει το καθένα από αυτά προχωράµε στην αξιοποίησή του».



Τα προϊόντα της ertha πωλούνται σε αρκετά βιολογικά καταστήµατα, στα καταστήµατα Θανόπουλος κι έχει ήδη συµφωνήσει για τη διάθεσή τους στην ΑΒ Βασιλόπουλος και στα my Market. Επιπλέον ένα σηµαντικό µέρος των πωλήσεων προέρχεται από καταστήµατα εστίασης και την ξενοδοχειακή αγορά. Ταυτόχρονα ξεκίνησε εξαγωγές σε Τσεχία, Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος.

Προµήθεια πρώτων υλών από Έλληνες βιοπαραγωγούς για έντονα αρώµατα και φανταστική γεύση

Η προµήθεια των πρώτων υλών γίνεται από Έλληνες βιοπαραγωγούς µε εξαίρεση το τσάι Κεϋλάνης και το τσάι Μάτσα που δεν καλλιεργούνται στην Ελλάδα. «Ο κύριος προµηθευτής µας βρίσκεται στην Κοζάνη, ενώ η κάνναβη προέρχεται από την Κοκκίνα Μαγνησίας. Χρησιµοποιούµε επίσης και βιολογικά πατζάρια από την Κύµη, τα οποία περνούν από διαδικασία αφυδάτωσης πριν τη χρήση από εµάς. Χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας µας
να εντοπίζουµε προϊόντα από την ελληνική παραγωγή, είναι ότι αρχικά αναζητήσαµε φλούδα µανταρινιού από Κίνα και Ηνωµένες Πολιτείες,
τα οποία δεν είχαν ούτε γεύση, ούτε άρωµα. Στη συνέχεια εντοπίσαµε έναν βιοκαλλιεργητή από το Πόρτο Χέλι. Για να βγάλουµε ένα κιλό φλούδα χρειάστηκαν 110 κιλά µανταρίνι. Ωστόσο το άρωµα και η γεύση στο τσάι ήταν εκ διαµέτρου αντίθετες µε τα εισαγόµενα», περιγράφει ο Κώστας Βαλκάνας.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία