BACK TO
TOP
Food insider

Τα κομποστάδικα κατεβάζουν τιμές στο ροδάκινο παρά την εκτόξευση κόστους στον παραγωγό

Μείωση τιμής σε επίπεδα που θα κινηθούν στα 0,35 ευρώ στο συμπύρηνο, εκτιμά ότι θα φέρει η φετινή χρονιά, ο γενικός διευθυντής της Venus Growers, Στέλιος Θεοδουλίδης.

rodakino_5

Γιώργος Λαμπίρης

1257
0

Tη συγκεκριμένη κατεύθυνση επιβεβαιώνουν και άλλα στελέχη της βιομηχανίας κομπόστας, με τα οποία ήρθαμε σε επικοινωνία. Ωστόσο η τιμή αυτή σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται ικανή σε μία χρονιά έντονων αυξήσεων στην αγορά, σε ενέργεια, εισροές και πετρέλαιο, να καλύψει τα έντονα αυξημένα κόστη των παραγωγών. Όλα αυτά έρχονται μάλιστα μετά από το 2021, όπου η τιμή έφτασε και σε κάποιες περιπτώσεις υπερέβη τα 0,43 ευρώ το κιλό, λόγω των ελλείψεων που παρουσιάστηκαν στην παραγωγή και κατ’ επέκταση στην αγορά μετά τον παγετό που προηγήθηκε την άνοιξη, γεγονός που ευνόησε να δοθούν υψηλότερες τιμές στον πρωτογενή τομέα. Με αυτά τα δεδομένα οι αγρότες αναμένεται ότι θα βρεθούν φέτος εν μέσω ισχυρών πιέσεων τόσο από πλευράς της βιομηχανίας όσο και από πλευράς των σούπερ μάρκετ, που με τη σειρά τους πιέζουν την βιομηχανία για όσο το δυνατόν μικρότερες αυξήσεις στο τελικό προϊόν και για την παροχή καλύτερων τιμών.

Στον τομέα της συσκευασίας η Venus Growers προκειμένου να αντιμετωπίσει την αύξηση κόστους έχει προαγοράσει τα κουτιά λευκοσιδήρου, έχοντας ήδη κλείσει τις παραγγελίες που εξυπηρετούν τις ανάγκες της από τον περασμένο Νοέμβριο, διαβλέποντας την επερχόμενη εκτόξευση των τιμών και του κόστους λειτουργίας. Βασικό προμηθευτή κουτιού για την Venus Growers αποτελεί η πολυεθνική, Crown Hellas Can. Σε ό,τι αφορά τα κόστη προϊόντων συσκευασίας, αυτή τη στιγμή το κουτί συσκευασίας λευκοσιδήρου έχει εκτοξευθεί από πλευράς τιμής κατά 60% σε σύγκριση με πριν από έναν χρόνο. Βασική αιτία μεταξύ άλλων για την εκτόξευση της τιμής στο κουτί αποτελεί η διακοπή λειτουργίας χαλυβουργικών βιομηχανιών στην Κίνα, σε συνδυασμό με την αύξηση στο ενεργειακό και μεταφορικό κόστος. Προβληματισμό ωστόσο προκαλεί για τη Venus Growers το κατά πόσο θα παραλάβει έγκαιρα τις ποσότητες που έχει παραγγείλει λόγω των δυσχερειών που παρουσιάζονται στην παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα το τελευταίο διάστημα.

Στα επίπεδα των 1.000 ευρώ η ζάχαρη

Σε ό,τι αφορά τη ζάχαρη η Venus Growers προμηθεύεται από τους μεγάλους παραγωγούς της Ευρώπης όπως η Sugartia, Sudzuker, ενώ επιδιώκει να κάνει εισαγωγές και από τρίτες χώρες υπό το καθεστώς της ενεργητικής τελειοποίησης, κάτι που θα της δώσει την δυνατότητα να εισάγει ποσότητες από τρίτες χώρες, απαλλαγμένες από δασμoύς και να την επανεξάγει με τη μορφή τελικού προϊόντος και πάλι χωρίς δασμούς, χρησιμοποιώντας τη στο συσκευασμένο ροδάκινο. Επί του παρόντος η τιμή της κρυσταλλικής ζάχαρης κινείται σε επίπεδα της τάξεως των 980 έως 1.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, όταν πριν από έναν χρόνο ήταν στα 460 ευρώ τον τόνο.

Η Venus Growers αποτελεί έναν αμιγώς εξαγωγικό παραγωγό κομπόστας, καθώς διαθέτει το 98% των ποσοτήτων που παράγει εκτός ελληνικών συνόρων. Κύριοι εξαγωγικοί προορισμοί είναι η Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη αλλά και η Ιαπωνία. Επιδίωξη για φέτος είναι να διατηρήσει τις δυνάμεις της στις υπάρχουσες αγορές, χωρίς να κινείται επεκτατικά για νέες χώρες. Συνεργάζεται με τους παραγωγούς με το μοντέλο της συμβολαιακής καλλιέργειας, ενώ ήδη ξεκίνησε να δίνει προκαταβολές, οι οποίες σύμφωνα με τον κύριο Θεοδουλίδη εξαρτώνται από το παραγωγικό προφίλ του κάθε παραγωγού.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία