BACK TO
TOP
Food insider

Ο «γεννήτορας» των βασιλισσών που παράγει μέλι Υμηττού

Ένας από τους μελισσοκόμους που δραστηριοποιούνται στην Αττική, παράγοντας το μέλι του στον Υμηττό, είναι ο Βασίλης Καραχάλιος, ο οποίος εκμεταλλεύεται τα βότανα του αττικού όρους.

MELI-YMMHTOY_KAR_1210

Γιώργος Λαμπίρης

1367
1

«Ακόμα και εάν κάποιοι παραξενευτούν στο άκουσμα του Υμηττού, η πραγματικότητα είναι ότι το βουνό που βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας προσφέρει μεγάλη ποικιλία βοτάνων. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται μέσα στα πόδια μας, μόνο οι περιπατητές του βουνού και οι φυσιολάτρες γνωρίζουν την ύπαρξη διαφόρων βοτάνων, που μπορούν να δώσουν ένα άκρως γευστικό και αρωματικό μέλι».

Θυμάρι, θρούμπι, φασκόμηλο και ευκάλυπτοι προσφέρουν τα αρώματά και τις ιδιότητές τους στο μέλι που παράγει. «Προσφέρουν μέλι και μάλιστα ξεχωριστό. Εάν παρατηρήσετε ακόμα και μέσα στις γειτονιές των Αθηνών οι μέλισσες βοσκάνε τα λουλούδια από νερατζιές, ευκάλυπτους, χαρουπιές, ακακίες. Ακόμα και οι γλάστρες στα μπαλκόνια αποτελούν ένα χέρι βοηθείας για τη μέλισσα να εντοπίσει την τροφή της».

Όπως λέει, ο πληθυσμός των μελισσών που βρίσκονται στην Αθήνα μόνο ευκαταφρόνητος δεν μπορεί να θεωρηθεί. «Είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί μελισσοκόμοι στην πρωτεύουσα, διότι όσο περισσότερες μέλισσες υπάρχουν, τόσο το καλύτερο μπορεί να θεωρηθεί, αν σκεφτείτε ότι ο ρόλος της είναι καθοριστικός για την τροφή του ανθρώπου. Ακόμα και ένας μελισσοκόμος που έχει δύο μελίσσια στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα του έχει θετική συμβολή για την πόλη, διότι το φυτό που θα επικονιάσει η μέλισσα θα μείνει ζωντανό και παραγωγικό, αποτελώντας πηγή οξυγόνου».

Παραγωγή βασιλισσών για αύξηση των μελισσιών

Εκτός από την παραγωγή μελιού, είναι και «γεννήτορας» βασιλισσών. «Φτιάχνω βασίλισσες, τις οποίες αφήνουμε για 15-20 ημέρες να γονιμοποιηθούν, να πραγματοποιήσουν τη γαμήλια πτήση και αφού επιστρέψουν στην κυψέλη για το υπόλοιπο της ζωής τους θα ξεκινήσουν να γεννούν αυγά στην αποικία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του μελισσιού», εξηγεί. «Επί της ουσίας κάθε μελίσσι έχει μόνο μία βασίλισσα. Εμείς για να αυξήσουμε και τα μελίσσια και την παραγωγή μας, χωρίζουμε κάθε μελίσσι στα δύο, το πολλαπλασιάζουμε και είτε τοποθετούμε μία έτοιμη βασίλισσα που θα αυξήσει τον πληθυσμό του αμέσως, είτε θα το αφήσουμε να δημιουργήσει τη δική του. Βασική διαφορά είναι ότι εάν αφήσουμε το μελίσσι να δημιουργήσει μόνο του την βασίλισσα, θα χρειαστούν περίπου 20 ημέρες, ενώ εάν τοποθετήσουμε μία ‘έτοιμη’ βασίλισσα, θα ξεκινήσει τις επόμενες δύο ημέρες να γεννάει αυγά, οπότε το μελίσσι δεν χάνει καθόλου χρόνο από την παραγωγή. Παρέχοντας λοιπόν μία έτοιμη μία βασίλισσα σε έναν μελισσοκόμο, πολλαπλασιάζονται τα μελίσσια του αμέσως».

Ο Βασίλης δέχτηκε κάποια στιγμή την παρότρυνση του πατέρα του να παρακολουθήσει σεμινάρια μελισσοκομίας για να μάθει το επάγγελμα. Παρά το γεγονός ότι έως και τα 25 του δεν είχε ουδεμία σχέση με τις μέλισσες, ξεκίνησε να γνωρίζει την μελισσοκομία. Παρακολούθησε την παραγωγική διαδικασία από κοντά, κάνοντας την πρακτική του δίπλα σε μελισσοκόμο με 600 μελίσσια. Όπως λέει ήταν κάτι «που απλά έμελλε να συμβεί. Μου αρέσει να ζω στη φύση και κοντά στη μέλισσα και τα προϊόντα της. Και δεν είναι μόνο το μέλι που όλοι γνωρίζουμε, αλλά και η γύρη, η πρόπολη, ο βασιλικός πολτός και διάφορα παράγωγα όπως κεραλοιφές ή άλλοι συνδυασμοί με βασικό συστατικό το μέλι».

Ξεχειμωνιάζοντας στον Υμηττό και «μεταναστεύοντας» το καλοκαίρι στη Β. Εύβοια

Τα μελίσσια του ξεχειμωνιάζουν στον Υμηττό και αναπτύσσονται έως και την άνοιξη. Αφού συλλέξει το ανοιξιάτικο μέλι έως και το καλοκαίρι που προσφέρει πρώτη ύλη ο Υμηττός και κατόπιν ταξιδεύει στη Βόρεια Εύβοια για το πευκόμελο που δίνει η περιοχή. Ωστόσο όπως λέει η παραγωγή στην Εύβοια έχει δυσχεράνει σημαντικά τους μελισσοκόμους καθότι όπως λέει «η καταστροφή που είδαμε όλοι πέρυσι, δημιούργησε ένα μεγάλο κενό στη φύση και κατ’ επέκταση στον πρωτογενή τομέα και στη μελισσοκομία, η οποία αποτελεί κύρια παραγωγική δραστηριότητα στην περιοχή».

Ετήσια παραγωγή: 500 κιλά έως 1 τόνο (ανάλογα με τη χρονιά

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

29-04-2022 11:37Βασίλης

θα με βρείτε στο YouTube: Παραγωγός Μελισσοκόμος Βασίλης Καραχάλιος https://bit.ly/3EWH4ew

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία