BACK TO
TOP
Food insider

Αλλάζει συσκευασία το ελληνικό τρόφιμο ελέω ενεργειακής κρίσης και μεταφορικών 

Έντονη  σύγχυση έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση των τελευταίων μηνών σε πιστοποιημένες  επιχειρήσεις ελληνικών προϊόντων, με μεγάλη αβεβαιότητα να επικρατεί στις συζητήσεις μεταξύ επιχειρηματιών που συναντήθηκαν στην εκδήλωση «Ελλα-δικά μας» της 9ης Μαΐου. 

image003_4

233
0

Η πρωτοβουλία Ελλα-δικά μας πρόκειται για ένα σύνολο εξωστρεφών παραγωγικών-μεταποιητικών επιχειρήσεων, ελληνικής ιδιοκτησίας και αποσκοπεί στην ανάδειξη και την προώθηση του σύγχρονου, επιχειρηματικού και παραγωγικού πολιτισμού της χώρας μας. 
Η
Agrenda παρευρέθηκε στην εκδήλωση, συνομιλώντας με ανθρώπους από τον κύκλο των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών. Οι απόψεις και οι οπτικές που ακούστηκαν ήταν ποικίλες, ωστόσο ο κεντρικός άξονας στρεφόταν γύρω από την ακρίβεια της ενέργειας και τα υψηλά κόστη των υλικών συσκευασίας.
Με την τιμή του γυαλιού να έχει ανέβει κατά 70% και του αλουμινίου 40-45%, μερικοί  στρέφονται σε άλλα υλικά συσκευασίας που δεν επηρεάζονται το ίδιο, άλλοι να αναμένουν την εξέλιξη της πορείας και καθυστερούν τις ανατιμήσεις και την ίδια στιγμή τα χύμα προϊόντα ενθαρρύνονται, αποτελώντας μεγάλο εχθρό για τις τυποποιήσεις και την ποιότητα.

Στις καλλιέργειες της Κοζάνης με το πολύτιμο καρύκευμα του κρόκου, τα προβλήματα εμφανίζονται στην έλλειψη εργατικού προσωπικού, ενώ η εποχή της πανδημίας επηρέασε αρνητικά τις εξαγωγές, με μείωση αυτών κατά 50%. Αισιοδοξία για την παραγωγή
Saffron προσθέτει η Ευρωπαική Ένωση, που σύμφωνα με τον Νίκο Πατσιούρα, ενδιαφέρεται για την ποιότητα, αναγνωρίζοντας την δουλειά του συνεταιρισμού.


Βλέψεις  για νέες κυκλοφορίες και επεκτάσεις στο χώρο των ελληνικών τροφίμων και ποτών

Οι ζυθολάτρεις περιμένουν πώς και πώς τη μπύρα «Νήσος» που ξεφεύγει από το νησί της Τήνου και επενδύει σε έκταση της Κορινθίας υποσχόμενο καινούργιες ετικέτες και μπύρα περασμένη από βαρέλι. Σημαντικό γεγονός της επιχείρησης έπαιξε η πιστοποίηση της μπύρας σε περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών στοιχείων, αλλά και οι πολλαπλές βραβεύσεις των 5 κωδικών του μικροζυθοποιείου.

Από την άλλη, η «ΕΨΑ» ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το καλοκαιρινό της μπεστ σέλερ αναψυκτικό «Summer Mix», ενώ η εταιρία Geodi με μαρμελάδες και chutney, προχωρά στα διαιτητικά προϊόντα που ολοένα και περισσότερο αποζητά το καταναλωτικό κοινό.
Προωθήσεις  προϊόντων στο εξωτερικό με υψηλές διατροφικές αξίες, που κινείται σε πλαίσια δημητριακών και μπισκότου καταφέρνει η «
petrounuts», εταιρία μεταποίησης ξηρών καρπών προς  βιομηχανική χρήση δίνοντας μεγάλη σημασία στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Τέλος, βραβείο Ισχυρισμού Υγείας, κερδίζει το άθερμο -πλέον- ελαιόλαδο από την οικογένεια Βολιώτη στο Πήλιο, με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό για τη μέγιστη δυνατή θρεπτική αξία του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία