BACK TO
TOP
Food insider

Οι παραγωγοί Καβάλας δεν βάζουν φέτος όσπρια λόγω υψηλού κόστους

Μακριά από τις καλλιέργειες οσπρίων µένουν αρκετοί από τους παραγωγούς µέτριου φασολιού της ΕΑΣ Καβάλας, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της βιοµηχανίας 3αλφα.

32a_5

Γιώργος Λαμπίρης

598
0

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα ιδιαίτερα αυξηµένα κοστολόγια επηρεάζουν σηµαντικά τον πρωτογενή τοµέα, µε αποτέλεσµα κάποιοι παραγωγοί να στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες, όπως καλαµπόκι. Ανάλογη η εικόνα και στο ρύζι, όπου σύµφωνα µε τον Άγι Πιστιόλα, µέλος της διοίκησης της Agrino, υφίστανται καλλιεργητές µε τους οποίους συνεργάζεται η επιχείρηση και έχουν επιλέξει να διακόψουν την παραγωγή τους, γεγονός που έχει επίπτωση στην συρρίκνωση των ελληνικών εξαγωγών ρυζιού κατά 50%.

Στις πιέσεις που καταγράφονται στην αγορά των οσπρίων αναφέρεται και ο γενικός διευθυντής της εταιρείας οσπρίων και ρυζιών, 3αλφα, Κώστας Καραγεωργίου, επισηµαίνοντας στο πλαίσιο ηµερίδας της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-∆ΙΚΑ ΜΑΣ, πως αρκετοί καλλιεργητές της Καβάλας προανήγγειλαν ότι φέτος δεν θα βάλουν µέτρια φασόλια στα χωράφια τους, λόγω των υψηλών κοστολογίων σε εκροές, ενέργεια και καύσιµα. «Μας ενηµέρωσαν πρόσφατα ορισµένοι παραγωγοί της Καβάλας ότι τη φετινή παραγωγική περίοδο, λόγω του ότι καθίσταται ασύµφορη η καλλιέργεια µέτριου φασολιού, αρκετοί δεν θα προχωρήσουν στη φύτευσή του», αναφέρει ο κ. Παπαγεωργίου. Αυτό πρακτικά θα οδηγήσει την εταιρεία σε αναζήτηση εναλλακτικών οδών τροφοδοσίας πρώτης ύλης, ενώ ταυτόχρονα αναµένεται ότι θα αυξήσει τις τιµές παραγωγού στην Ελλάδα λόγω της ταυτόχρονης µείωσης των διαθέσιµων ποσοτήτων.

Η 3αλφα συνεργάζεται µε την ΕΑΣ Καβάλας, µέλη της οποίας αποφάσισαν να µην βάλουν φασόλια στα χωράφια τους φέτος. Το γεγονός σύµφωνα µε την 3άλφα δεν αναµένεται ότι θα δηµιουργήσει ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, µε την εταιρεία να προσανατολίζεται στην εισαγωγή µέτριου φασολιού για να καλύψει τις απαιτούµενες ποσότητες που υπερβαίνουν τους 80 τόνους ετησίως, όπως αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας, Άγις Καραγεωργίου.

Μείωση 20% των καλλιεργειών στο ρύζι

Για το ίδιο θέµα ο διευθυντής µάρκετινγκ και εξαγωγών και µέλος της διοίκησης της Agrino, Άγις Πιστιόλας αναφέρει στην Agrenda ότι αυτή την περίοδο υφίστανται σηµαντικές ανακατατάξεις στον τοµέα της παραγωγής µε µείωση κατά 20% και των καλλιεργειών στο ρύζι το προηγούµενο διάστηµα.

«Συνολικά η µείωση των καλλιεργούµενων ποσοτήτων τόσο στο ρύζι όσο και στο όσπριο θα φέρουν συρρίκνωση της παραγωγής. Στον αντίποδα είναι αναµενόµενο ότι υπάρξουν αυξηµένες τιµές που ξεκινούν από την παραγωγική βάση και αφορά στα ποσά λαµβάνουν οι παραγωγοί».

Σύµφωνα µε τον ίδιο οι αυξήσεις στην τιµή του ρυζιού ως πρώτη ύλη για την αγορά του από τους παραγωγούς ανήλθε φέτος σε επίπεδα από 20% έως και 40% αναλόγως µε την ποικιλία ρυζιού. Ως προς τα όσπρια η σοδειά των οποίων θα ξεκινήσει να συλλέγεται κατά τους µήνες Ιούνιο και Ιούλιο αναφέρει ότι θα υπάρξει και σε αυτόν τον τοµέα επίδραση.

Μείωση κατά 50%  εξαγωγών ρυζιού

«Σε ό,τι αφορά το ρύζι η Ελλάδα αποτελεί µία χώρα που εξάγει περίπου 250.000 τόνους από το συνολικό προϊόν που παράγει. Εκτίµησή µου είναι ότι η µείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων στο ρύζι θα συρρικνώσει κατά περίπου 50% τις εξαγόµενες ποσότητες», αναφέρει ο Άγις Πιστιόλας, της Αgrino. 

Ως προς τις ποσότητες των αποθεµάτων στο ρύζι, ο κύριος Πιστιόλας αναφέρει ότι σε επίπεδο βιοµηχανίας είναι περιορισµένα αυτή τη στιγµή αν και διαχειρίσιµα έως και το τέλος της σεζόν, µε την βιοµηχανία να επιδιώκει να διατηρήσει ελεγχόµενα τα κοστολόγιά της έως και το τέλος της φετινής σεζόν.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία