BACK TO
TOP
Food insider

Στο Παναχαϊκό σε 1.500 μέτρα οι φυτεύσεις φράουλας δίνουν υπεραξία στην τιμή παραγωγού

Φυτεύσεις φράουλας σε υψόµετρο 1.500 µέτρων στο όρος Παναχαϊκό του νοµού Αχαΐας πραγµατοποιεί η εταιρεία FreskΩ µε έδρα τη Βάρδα Ηλείας.

40_13

Γιώργος Λαμπίρης

765
0

Με αυτό τον τρόπο πέτυχε να έχει διαθέσιµες ποσότητες φρούτου, όταν στην Ελλάδα ολοκληρώνεται η παραγωγική περίοδος για τη φράουλα και ήδη έχουν ξεκινήσει οι εισαγωγές από το εξωτερικό.

Όπως λέει η Ευαγγελία Θανασούλα, µέλος της οικογενειακής επιχείρησης, η έναρξη δραστηριοποίησης στον πρωτογενή τοµέα έγινε από τον πατέρα της, ο οποίος ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια την καλλιέργεια πατάτας και καρπουζιού. «Μαζί µε την αδελφή µου µπήκαµε τα τελευταία πέντε χρόνια στην επιχείρηση και αναλάβαµε την εµπορική διακίνηση των προϊόντων που παράγουµε σε σούπερ µάρκετ, κεντρικές αγορές αλλά και µε εξαγωγές προς την Κύπρο».

Η εταιρεία διατηρεί περίπου 200 στρέµµατα θερµοκηπιακής καλλιέργειας καρπουζιού καθώς και 50 στρέµµατα µακρόστενο και στρογγυλό κολοκύθι. «Σε ό,τι αφορά τη φράουλα, καλλιεργείται σε θερµοκήπια που διατηρούµε σε υψόµετρο 1.500 µέτρων στο όρος Παναχαϊκό, στην περιοχή Ρακίτα Αχαΐας και σε συνολική έκταση 25 στρεµµάτων». Όπως λέει, η καλλιέργεια της φράουλας ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια πιλοτικά µε τη φύτευση των ποικιλιών Portola και San Andreas.

Παραγωγή φράουλας την εποχή που η Ελλάδα εισάγει

H επιλογή ανάπτυξης ορεινών καλλιεργειών φράουλας ήταν µία απολύτως συνειδητή κίνηση από πλευράς της οικογένειας Θανασούλα. «Ο λόγος που κινηθήκαµε µε αυτόν τον τρόπο, είναι διότι κατά την περίοδο που εµείς κάνουµε παραγωγή, η Ελλάδα κυρίως εισάγει φράουλες. Η δική µας παραγωγή εκτείνεται από το τέλος Ιουλίου έως και τον Νοέµβριο. Αυτό που διαπιστώσαµε ήταν το κενό που υπήρχε στην παραγωγή, καλλιεργώντας σε µία περιοχή, όπου ευδοκιµεί την περίοδο εκείνη η φράουλα. Στο υψόµετρο που καλλιεργούµε εµείς επικρατούν θερµοκρασίες κατά περίπου 10 βαθµούς χαµηλότερες σε σύγκριση µε τον κάµπο».

Υπεραξία µε 4 ευρώ το κιλό στην τιµή παραγωγού, όταν η φράουλα στον κάµπο δίνει κάτω από τα 2 ευρώ

Οι αποδόσεις ορεινής φράουλας ανέρχονται στους 3-4 τόνους το στρέµµα και η µέση τιµή παραγωγού µπορεί να φτάσει τα 4 ευρώ, όταν οι φράουλες που καλλιεργούνται στον κάµπο κινούνται κάτω από τα 2 ευρώ. Οι ιδιαιτερότητες που εντοπίζονται στη συγκεκριµένη καλλιεργητική πρακτική έχουν να κάνουν µε το αυξηµένο µεταφορικό κόστος, που προκύπτει από την απόσταση των ορεινών καλλιεργειών και της έδρας της εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά το στρογγυλό κολοκύθι που καλλιεργεί η οικογένεια Θανασούλα, αν και δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστό στο ευρύ κοινό, φέρνει υπεραξία στο πωλούµενο προϊόν σε σύγκριση µε το µακρόστενο κολοκύθι. Στα επόµενα βήµατα της οικογένειας είναι να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις ψύξης και συσκευασίας που διατηρεί σήµερα, µε νέες επενδύσεις, µέσα από αναπτυξιακά προγράµµατα που θα συµβάλλουν στην υλοποίηση τους.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία