BACK TO
TOP
Food insider

Η επόμενη μέρα στην ΕΒΟΛ μετά τον Νικήτα Πρίντζο

Σε µεταβατικό στάδιο βρίσκεται αυτή την περίοδο η EBOΛ στην επόµενη µέρα της απρόσµενης απώλειας του πρωτεργάτη µίας από τις σηµαντικότερες συνεταιριστικές οντότητες της Ελλάδας, Νικήτα Πρίντζου.

34_pin_4

Γιώργος Λαμπίρης

317
0

Τα ηνία της συνεταιριστικής οργάνωσης του Βόλου έχει αναλάβει ένα πρόσωπο, το οποίο αποτέλεσε µέλος της διοίκησης τα προηγούµενα χρόνια. Ο Στέφανος ∆ιακοµής, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα προέδρου στη νέα εποχή για τον συνεταιρισµό ήταν εκείνος που βρέθηκε επί σειρά ετών κοντά στον Νικήτα Πρίντζο, αρχικά µε καθήκοντα διοικητικού διευθυντή και στη συνέχεια αντιπροέδρου, γνωρίζοντας καλά τα πεπραγµένα του φορέα.

Ο κ. ∆ιακοµής είναι αυτός που καλείται να καθοδηγήσει την ΕΒΟΛ για τα επόµενα τέσσερα χρόνια, όσο δηλαδή είναι το διάστηµα πλήρους θητείας για το προεδρείο του συνεταιρισµού. Μετά το αρχικό ξάφνιασµα που προκάλεσε ο θάνατος ενός κατά γενική οµολογία ικανού κουµανταδόρου και του βασικού προσώπου που οδήγησε την οργάνωση σε οικονοµική υγεία και δυναµική παρουσία στην αγορά, ο συνεταιρισµός του Βόλου βρίσκεται στην επόµενη µέρα. Όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν τα πεπραγµένα του, πρόκειται για ένα «καλά στηµένο µαγαζί», το οποίο είχε φροντίσει να κινείται νοικοκυρεµένα και µε συνέπεια επί θητείας του ο Νικήτας Πρίντζος. Ο κ. ∆ιακοµής εισήχθη στον συνεταιρισµό προερχόµενος από τον πρώην κτηνοτροφικό Συνεταιρισµό Κεραµιδίου, διατηρώντας σήµερα µερίδα στην οργάνωση, χωρίς να είναι παραγωγός. Είναι απόφοιτος της πρώην Ανωτάτης Εµπορικής Σχολής στον τοµέα διοίκησης επιχειρήσεων.

Αυτή την περίοδο υπάρχουν τρία βασικά µέτωπα που τρέχουν στον συνεταιρισµό του Βόλου. Προέχει η αντιµετώπιση του υψηλού κόστους µε την εκτόξευση τιµών σε πρώτες ύλες, ενέργεια και µεταφορικά. Κυρίως όµως αυτό που καλείται να κάνει η νέα διοίκηση, είναι να αντιµετωπίσει αποτελεσµατικά τη σχέση και τις ισορροπίες µε τους παραγωγούς, από τους οποίους αγοράζει πρώτες ύλες αλλά και αυτές µε τους κτηνοτρόφους τους οποίους προµηθεύει πρώτες ύλες για ζωοτροφές. Σε ό,τι αφορά τους γεωργούς ο συνεταιρισµός συγκέντρωσε φέτος κριθάρι µε τιµή 0,30 ευρώ το κιλό και θα κάνει την εκκαθάριση σε δύο µήνες, ενώ έδωσε προκαταβολή 0,40 ευρώ στο σκληρό σιτάρι. Από Σεπτέµβριο ανάλογα µε το πώς θα διαµορφωθεί η κατάσταση µε τα σιτηρά θα εξετάσει αν θα διαθέσει τις συγκεντρωθείσες ποσότητες µέσω διαγωνισµού ή θα τις κρατήσει για να πουλήσει πιο ψηλά ανάλογα µε την εξέλιξη τιµών και ζήτησης. Σε ό,τι αφορά την πώληση των ζωοτροφών πέρυσι συγκέντρωσε το κριθάρι µε 0,20 λεπτά και το πουλούσε στα 0,22 λεπτά στους παραγωγούς, ελαχιστοποιώντας το κέρδος και χρεώνοντας το κόστος συγκέντρωσης και εργατικού προσωπικού, πολιτική που θα εφαρµόσει και φέτος.

∆εύτερος πυλώνας είναι η υλοποίηση προγραµµατισµένων επενδυτικών κινήσεων. Ήδη υφίσταται ένα πρόγραµµα επενδύσεων, το οποίο είχε σχεδιαστεί επί εποχής Πρίντζου, µε ενίσχυση κατά 55% από τον αναπτυξιακό νόµο και συνολικό ύψος περί τα 2 εκατ. ευρώ και αφορά τοποθέτηση νέων εµφιαλωτικών µηχανών, νέων µηχανών παραγωγής γιαουρτιού, αλλά και αντικατάσταση των παλιών φορτηγών µε νέα, λιγότερο ενεργοβόρα.

Τρίτος πυλώνας είναι η διατήρηση της σταθερότητας στις πωλήσεις. Πάντως ο τζίρος της ΕΒΟΛ το πρώτο εξάµηνο διατηρείται σε περίπου 8 εκατ. ευρώ, ποσό ελαφρώς αυξηµένο από το πρώτο εξάµηνο της περσινής χρονιάς, γεγονός που φέρνει τον συνεταιρισµό κοντά στις οικονοµικές επιδόσεις του 2021. Υπενθυµίζεται ότι πέρυσι ο κύκλος εργασιών ήταν στα 17,02 εκατ. ευρώ έναντι 17,8 εκατ. το 2020 µε καθαρά κέρδη µετά από φόρους στις 433,4 χιλιάδες ευρώ από 1,8 εκατ. ευρώ το 2020.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία