
«Η συνολική καλυµµένη επιφάνεια του θερµοκηπίου είναι 3 στρέµµατα από τα οποία µισά καλλιεργούνται υδροπονικά, πάνω σε ελαφρόπετρα, µέσα σε γλάστρα και µε διαφορετική διαχείριση θρέψης ντοµάτες τύπου beef και τα υπόλοιπα µισά ντοµατίνια τύπου βελανίδι», περιγράφει στην Agrenda ο Βασίλης Εµµανουηλίδης. Όπως εξηγεί, η φετινή σεζόν ουσιαστικά είναι πρώτη κανονική για το θερµοκήπιο, διότι πέρυσι, επειδή αρκετούς µήνες το 2021 ήταν σε εξέλιξη η κατασκευή του, οι φυτεύσεις έγιναν στα τέλη Ιουνίου, ακριβώς πάνω στο πρώτο κύµα του καύσωνα και αµέσως µετά ήρθε και το δεύτερο κύµα τον Αύγουστο, µε συνέπεια τα φυτά να µην αναπτυχθούν σωστά.
«Ήταν µια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά η περσινή. Ευτυχώς φέτος τα φυτά µπήκαν όταν έπρεπε στα τέλη Απριλίου και µέχρι τώρα πάµε καλά. Κόβουµε δύο φορές την εβδοµάδα και η απόδοση θα έλεγα πως είναι ικανοποιητική, καθώς χοντρικά πρέπει να έχουµε συγκοµίσει ήδη γύρω στους 7 – 8 τόνους ντοµάτα», τονίζει ο παραγωγός.
Η διάθεση της παραγωγής του υδροπονικού θερµοκηπίου γίνεται σε λαϊκές αγορές και την κεντρική λαχαναγορά Θεσσαλονίκης, σε τιµές που -αυτή την περίοδο, λόγω και της έλλειψης ντοµάτας στην αγορά- κυµαίνονται στα 1,60-1,80 ευρώ στη χονδρική και στα 2,5 ευρώ, στη λιανική σε κουπάκι.
«Το επόµενο βήµα είναι να πάµε σε χάρτινη συσκευασία και να βγούµε στο εµπόριο µε δική µας επωνυµία και ταυτόχρονα να εγκαταστήσουµε στο θερµοκήπιο συστήµατα ψύξης και θέρµανσης, ένα φωτοβολταϊκό και µια δεξαµενή συγκέντρωσης του βρόχινου νερού για να µειώσουµε τις ανάγκες µας σε ενέργεια, όσο και σε νερό άρδευσης», εξηγεί ο ίδιος και θυµίζει πως ήδη η υποδοµή διαθέτει αυτοµατισµούς, µειώνοντας έτσι τους ψεκασµούς -και τα έξοδα- για φυτοπροστασία. Τα δύο αδέλφια δεν αποκλείουν και την προοπτική επέκτασης των υφιστάµενων υποδοµών, είτε ακόµη και την κατασκευή ενός νέου θερµοκηπίου για την υδροπονική καλλιέργεια πιπεριάς.
Τα κηπευτικά αποδίδουν πιο πολύ από σιτηρά
Η οικογενειακή εκµετάλλευση διατηρεί ένα ακόµη συµβατικό θερµοκήπιο έκτασης 1 στρέµµατος και άλλα 6-7 στρέµµατα υπαίθρια όπου καλλιεργούνται διάφορα κηπευτικά, αλλά και περίπου 100 στρέµµατα µε σιτηρά. «Βάζουµε µελιτζάνες, πιπέρια, κολοκυθάκια, αγγουράκια, βλίτα και φράουλες. Το χειµώνα µπρόκολο, κουνουπίδι», αναφέρει ο Βασίλης Εµµανουηλίδης. Όπως λέει, τα κηπευτικά επιλέχθηκαν γιατί έχουν καλύτερη απόδοση από ό,τι τα σιτηρά, τα οποία από 350 στρέµµατα, τα έχουν περιορίσει πλέον στα 100 στρέµµατα.