BACK TO
TOP
Food insider

Ένα υπόσκαφο οινοποιείο για τους οίνους Αδάμ

Στην κορυφή του λόφου που στέκει πάνω το χωριό Αδάµ, σε υψόµετρο περίπου 300-350 µέτρων, µε φόντο τον Χορτιάτη και απέναντί του τη στενή «γλώσσα» γης, που παίζει το ρόλο του φυσικού συνόρου µεταξύ Βόλβης και Κορώνειας, θα αποκτήσει, το «Κτήµα Οίνοι Αδάµ», το δικό του επισκέψιµο οινοποιείο και θα είναι και υπόσκαφο.

34a_5

Λεωνίδας Λιάμης

275
0

Ο θεµέλιος λίθος µπήκε φέτος, από την οικογένεια Μαστοργιάννη, µε τη συµπλήρωση ακριβώς 20 ετών από τη στιγµή της φύτευσης, το 2002, του πρότυπου ιδιόκτητου αµπελώνα, ο οποίος καλύπτει ήδη έκταση 55 παραγωγικών στρεµµάτων και επεκτείνεται και µε νέες φυτεύσεις, ενώ είναι χωροθετηµένος περιµετρικά του υπό ανέγερση οινοποιείου, κατά τρόπο που θα δίνει την αίσθηση ότι το «αγκαλιάζει».

«Ξεκινήσαµε να το χτίζουµε το Μάρτιο του 2022. Είναι πάνω στο λόφο, και γύρω – γύρω απλώνεται ο αµπελώνας µας. Θα αναπτυχθεί σε δύο επίπεδα. Το ένα θα είναι χωµένο στο βουνό, υπόσκαφο, και θα υπάρχει πρόσβαση µε τούνελ, σε βάθος τρία µέτρα, σε αίθουσα όπου θα είναι τα βαρέλια και οι φιάλες. Ακριβώς από πάνω θα είναι το ισόγειο µε τις δεξαµενές οινοποίησης», εξηγεί στην Agrenda, ο οικονοµολόγος, αµπελουργός και οινοποιός Άγγελος Μαστοργιάννης.



Η δυναµικότητα του οινοποιείου, που κατασκευάζεται µέσω Leader και θα στοιχίσει 300.000 ευρώ, θα είναι της τάξης των 35.000 – 40.000 φιαλών ετησίως, καθώς η οικογένεια Μαστοργιάννη δεν θέλει να χάσει τον έλεγχο της ποιότητας των κρασιών της. «Αν όλα πάνε καλά θα είναι έτοιµο να υποδεχθεί τον τρύγο του 2023», λέει ο συνοµιλητής µας, ο οποίος µε τον αδελφό του Θανάση και τον πατέρα του ∆ηµήτρη Μαστοργιάννη, αλλά και τον φίλο και εταίρο Νίκο Αστεριάδη, είναι οι «πρωταγωνιστές» και ταυτόχρονα και «άοκνοι εργάτες», πίσω από το «Κτήµα Οίνοι Αδάµ», το οποίο θέλουν να το καταστήσουν και επισκέψιµο.  Προς το παρόν η οινοποίηση των σταφυλιών του κτήµατος, που αφορά µόνο πρώτη ύλη από τον ιδιόκτητο αµπελώνα, πραγµατοποιείται στο οινοποιείο Τζέκη, της Κωνσταντάρας Winery στην Πορταριά Χαλκιδικής.

«Συνολικά έχουµε έξι ετικέτες. ∆ύο λευκά µονοποικιλιακά, το Chardonnay και τη Μαλαγουζιά, εσοδειάς 2021, ενώ φέτος βγάλαµε δεύτερη χρονιά και το La vita con MΑRE, ένα ροζέ που πήρε το όνοµά του, κάνοντας λογοπαίγνιο µε τη λέξη θάλασσα στα λατινικά, από τα δύο πρώτα γράµµατα των ποικιλιών Μαλαγουζιά και Refosco, που διαµορφώνουν το χαρµάνι του σε αναλογία 70%-30%», εξηγεί ο Μαστοργιάννης και αναφέρει πως «τη γκάµα των οίνων συµπληρώνουν τρία µονοποικιλιακά ερυθρά που περνούν παλαίωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Το Refosco του 2017 και το Merlot 2018, που κυκλοφόρησαν τους πρώτους µήνες του 2022 και το Cabernet Sauvignon του οποίου η διάθεση θα ξεκινήσει το φθινόπωρο».

Η ετήσια παραγωγή του κτήµατος «Οίνοι Αδάµ», σήµερα, ανέρχεται σε περίπου 30.000 µε 35.000 φιάλες. Από αυτές γύρω στις 10.000 είναι το Refosco, άλλες 10.000 φιάλες είναι η Μαλαγουζιά, σχεδόν 3.000 φιάλες το Merlot, 5.000 το Chardonnay, 1.000 το Cabernet Sauvignon και άλλες 6.000 φιάλες το ροζέ κρασί της οικογένειας.

«Το Refosco µε τη Μαλαγουζιά µας είναι τα best seller. Γι’ αυτά τα δύο κρασιά, κυρίως, µας γνωρίζουν στο εξωτερικό και έχουµε και ποσότητα για να υποστηρίξουµε κάποιες εξαγωγές» αναφέρει ο συνοµιλητής µας. Ήδη εξάγονται κρασιά του κτήµατος στο Βερολίνο, στο Μόναχο και στο Μπίλεφελντ, στις ΗΠΑ γίνεται φέτος µια νέα απόπειρα µε αιχµή τη Νέα Υόρκη, ενώ ξανανοίγει και η ολλανδική αγορά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία