BACK TO
TOP
Food insider

Αρχές Σεπτεμβρίου κρίνεται η οικονομική εξυγίανση του ΘΕΣγάλα

Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται ότι θα υπάρξουν νεότερες εξελίξεις αναφορικά με την συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή στον συνεταιρισμό αγελαδοτρόφων Θεσσαλίας, ΘΕΣγάλα.

θεσγαλα_2_2

Γιώργος Λαμπίρης

448
0

Ο πολλά υποσχόμενος κατά την ίδρυσή του το 2011 στη Λάρισα συνεταιρισμός, από μία ομάδα 15 κτηνοτρόφων τότε, έχει βρεθεί σε δυσμενή θέση το τελευταίο χρονικό διάστημα κυρίως λόγω κινήσεων που σχετίζονται με επιχειρηματικούς χειρισμούς αλλά και με το υψηλό λειτουργικό κόστος που προήλθε τόσο με την εγκατάσταση των «ακριβών» αυτόματων πωλητών γάλακτος σε πολλά σημεία της χώρας, όσο και με το υψηλό μεταφορικό κόστος από τη μεταφορά πρώτης ύλης στα σημεία πώλησης που διατηρούσε ανά την επικράτεια. Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος με τις οποίες επικοινωνήσαμε, αυτή τη στιγμή ο συνεταιρισμός βρίσκεται στο κατώφλι μίας δεύτερης ευκαιρίας εξυγίανσης των οικονομικών του, καθότι η πρώτη απόπειρα που προηγήθηκε δεν ήταν επιτυχής. 

Η συμφωνία με υποψήφιο επενδυτή εκ των ενδιαφερόμενων προϋποθέτει διαγραφή μέρους των δανειακών υποχρεώσεων του συνεταιρισμού προς τις τράπεζες στα πρότυπα του πτωχευτικού νόμου και αναδιάρθρωση των συγκεκριμένων υποχρεώσεων. Στους ενδιαφερόμενους αυτή τη στιγμή να επενδύσουν εμφανίζονται τρία επενδυτικά σχήματα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

 

Επιπλέον 10 τόνοι γάλακτος ημερησίως από τέσσερις νέες φάρμες 

Ένα ακόμα κεφάλαιο που καλείται να διευθετήσει ο ΘΕΣγάλα είναι η σχέση του με τους παραγωγούς. Όπως πληροφορούμαστε σε αυτόν τον τομέα έχει ήδη ξεκινήσει η ανασύσταση των συνεργασιών με τους κτηνοτρόφους, καθώς το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα εντός του 2022 προστέθηκαν στην παραγωγική βάση 4 νέες φάρμες αγελαδοτρόφων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Το συγκεκριμένο γεγονός συνέβη υπό την προοπτική της εξυγίανσης των οικονομικών και της εισόδου σε νέα εποχή με νέο ιδιοκτήτη για τον ΘΕΣγάλα. Με τους κτηνοτρόφους που προστέθηκαν στους συνεργαζόμενους παραγωγούς του συνεταιρισμού, οι εισκομιζόμενες ποσότητες έχουν αυξηθεί κατά περίπου 10 τόνους αγελαδινού γάλακτος ημερησίως, ενώ συνολικά οι ποσότητες που συλλέγει ημερησίως ανέρχονται σε περίπου 50 τόνους. 

Ονόματα που κατά καιρούς έχουν ενδιαφερθεί για την απόκτηση του ΘΕΣγάλα ήταν τόσο η οικογένεια Καντώνια, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της την βιομηχανία διέλασης αλουμινίου, Cosmos Aluminium, καθώς και παραδοσιακοί παίκτες της βιομηχανίας γάλακτός όπως η γαλακτοβιομηχανία Όμηρος των Τρικάλων. Ειδικά στην περίπτωση της οικογένειας Καντώνια, το 2019 και κατά την πρώτη προσπάθεια εξυγίανσης του ΘΕΣγάλα, οι ιδιοκτήτες της Cosmos Aluminium, αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στους ενδιαφερόμενους έχει ακουστεί και το όνομα της οικογένειας Κουκάκη, με τη διοίκησή της να αναφέρει σε σχετική επικοινωνία, ότι δεν υφίσταται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Ο ΘΕΣγάλα έχει λάβει από τη Δικαιοσύνη προσωρινή προστασία από διεκδικήσεις των πιστωτών του τον περασμένο Ιανουάριο με διάρκεια τεσσάρων μηνών και δικαίωμα παράτασης για δύο ακόμη μήνες. Ως προς την οικονομική του κατάσταση, εντός του 2021 ο ΘΕΣγάλα παρουσίασε αρνητικά ίδια κεφάλαια 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, με τις μακροπρόθεσμες δανειακές του υποχρεώσεις να ανέρχονται στα 6,9 εκατομμύρια ευρώ.

 

Έφτασε σε τζίρο ακόμα και τα 25 εκατομμύρια 

Xαρακτηριστικό της εξέλιξής του στην πλήρη εξέλιξη της συγκεκριμένης συνεταιριστικής προσπάθειας και σε περίοδο ευρείας ανάπτυξης των δραστηριοτήτων είναι το γεγονός ότι το 2016 ο ΘΕΣγάλα έγραφε τζίρο 24,5 εκατομμυρίων ευρώ αλλά με υψηλές ζημιές 1,8 εκατομμυρίου ευρώ μετά από φόρους και το 2017 έφτασε στο κατώφλι των 25 εκατομμυρίων ευρώ σε τζίρο (24,94 εκατ. ευρώ) με ζημίες 547 χιλιάδων ευρώ μετά από φόρους. 

Ένα ακόμη κεφάλαιο ήρθε να γραφτεί τον περασμένο Ιούνιο με την διακοπή λειτουργίας και των τελευταίων αυτόματων πωλητών που είχαν απομείνει στη Λάρισα, θέτοντας οριστικά τέλος στο πρωτοποριακό βήμα που είχε παρουσιάσει ο συνεταιρισμός. Όπως πληροφορούμαστε αυτή τη στιγμή, στην Αττική τουλάχιστον το μοναδικό σημείο πώλησης που παραμένει ενεργό με την ταμπέλα ΘΕΣγάλα, βρίσκεται στο Μαρούσι με τους ιδιοκτήτες του να έχουν υπογράψει συμφωνία χρήσης της εμπορικής ονομασίας, συνεχίζοντας αυτόνομα και το καθεστώς franchise το οποίο συνέδεε τον συνεταιρισμό με το συγκεκριμένο κατάστημα, να έχει λήξει προ τριετίας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία