BACK TO
TOP
Food insider

Οι αδελφοί Σαράντη εξαγοράζουν θυγατρική της Δέλτα στη Βουλγαρία

Μία ακόμα κίνηση με την οποία διευρύνει σημαντικά το εκτόπισμά του εκτός Ελλάδας πραγματοποιεί ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία, που σε κοινό δελτίο Τύπο με τη Δέλτα Τρόφιμα ανακοινώνουν ότι ολοκληρώθηκε και υπογράφηκε η συμφωνία εξαγοράς από τους αδελφούς Σαράντη του 100% των μετοχών της United Milk Co.

UMC-Bulgaria-750x400

Γιώργος Λαμπίρης

5226
4

Οι αδελφοί Σαράντη εξαγοράζουν από τη Δέλτα εργοστάσιο και θυγατρική στη Βουλγαρία

Με βάση το ρεπορτάζ που έχουμε στη διάθεσή μας, το οποίο επιβεβαίωσε λίγες ώρες αργότερα και η επίσημη ανακοίνωση των εταιρειών, ο μεγαλύτερος όμιλος στον τομέα της εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας με βάση τα οικονομικά του μεγέθη, προχωράει στην εξαγορά της βουλγαρικής θυγατρικής της Δέλτα, United Milk Company. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύει την παρουσία του τόσο στην περιοχή των Βαλκανίων, όσο και στη συγκεκριμένη χώρα όπου ήδη από το 2003 διατηρούσε παρουσία μέσω της Tyrbul, την οποία είχε εξαγοράσει, προχωρώντας και στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής κίτρινων τυριών.

Τρίτη εξαγορά εντός του 2022

Τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία προχωρούν σε μία ακόμα κίνηση εξαγοράς εντός του 2022, έχοντας αποκτήσει ήδη μέσω πλειστηριασμού τις εγκαταστάσεις της πτωχευμένης γαλακτοβιομηχανίας Αγνό στη Βόρεια Ελλάδα και προ ολίγων ημερών το 49% της κυπριακής εταιρείας Κουρούσιης, με προοπτική απόκτησης του συνόλου των μετοχών της σε δεύτερο χρόνο. Θα θυμίσουμε ότι τα Ελληνικά Γαλακτοκομεία προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς στην επέκτασή τους στην κυπριακή αγορά, προσβλέποντας στην ταχέως αναπτυσσόμενη στο εξωτερικό αγορά του χαλουμιού, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο ένα ακόμα εθνικό προϊόν στη φαρέτρα των τυροκομικών προϊόντων που παράγουν εκτός από τη φέτα.

Η United Milk Company παράγει φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων παραδοσιακά βουλγαρικά αγαθά, ενώ εξάγει σημαντικές ποσότητες από αυτά σε αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Λίβανος, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Ρωσία. Η έδρα του εργοστασίου της UMC βρίσκεται στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας, το Πλόβντιβ, ενώ η επιχείρηση δραστηριοποιείται στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων για περισσότερα από 50 χρόνια.

Η πώληση της βουλγάρικης θυγατρικής έρχεται λίγο μετά την πώληση και δύο εργοστασίων που ταυτίστηκαν με την παραγωγική διαδρομή της Δέλτα, όπως το παλιό εργοστάσιο γάλακτος στον Ταύρο, του οποίου την παραγωγή μετέφερε το 2020 στον Άγιο Στέφανο, προχωρώντας στη συγχώνευση των δύο παραγωγικών μονάδων σε μία. Οι κινήσεις αυτές αποσκοπούν στη βελτίωση της οικονομικής της θέσης και στη μείωση του υψηλού της δανεισμού, ο οποίος το 2021 ανήλθε στα 146,2 εκατομμύρια ευρώ. Το εργοστάσιο του Ταύρου απέκτησε η αλυσίδα The Mart Cash & Carry της οικογένειας Σκλαβενίτη, που διαθέτει προϊόντα κυρίως σε εταιρείες εστίασης και ξενοδοχεία. Ταυτόχρονα όμως η Δέλτα προχώρησε και σε συμφωνία για την πώληση του εργοστασίου της στο Πλατύ Ημαθίας, όπου παλαιότερα παραγόταν το γάλα εβαπορέ «Βλάχας», πριν η παραγωγή του ανατεθεί σε εταιρεία του εξωτερικού και διακοπεί η παραγωγική δραστηριότητα στην Ημαθία. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο περιέρχεται στην ιδιοκτησία ξένου επενδυτή.

Διευρυμένη παρουσία στη βαλκανική χερσόνησο

Στις βαλκανικές χώρες εκτός από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία διατηρεί και ισχυρή παρουσία στη Ρουμανία μέσω της Fabrica de Lapte Brasov, στην οποία έχει προγραμματίσει να επενδύσει συνολικά 40 εκατομμύρια ευρώ έως και το 2023 για την προσθήκη νέας γραμμής εμφιάλωσης γάλακτος και εξοπλισμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Fabrica de Lapte ιδρύθηκε το 2011 και σε αυτήν ο όμιλος έχει επενδύσει τα τελευταία δέκα χρόνιαι ποσό που υπερβαίνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Η αρχική επένδυση ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ αφορούσε στην ανάπτυξη του νέου εργοστασίου επεξεργασίας γάλακτος το ομίλου στο Brasov της Ρουμανίας. Το ρουμανικό εργοστάσιο απέφερε στον όμιλο έσοδα άνω των 110 εκατ. ευρώ το 2021. Από το συγκεκριμένο ποσό το 60% προήλθε από την πώληση επώνυμων προϊόντων. Σημειώνεται ότι η επιχείρηση των αδελφών Σαράντη ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στη Ρουμανία ήδη από το 1999 με την εξαγορά τότε της Tyrom S.A. και την ίδρυση του πρώτου της εργοστασίου εκτός Ελλάδας.

Ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία είχε το 2021 κύκλο εργασιών 427 εκατ. ευρώ έναντι 405,4 εκατομμυρίων ευρώ. Στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου, εντάσσονται εμπορικές ονομασίες όπως όπως Ολύμπος, Ροδόπη, Τυράς, Δουμπιά, Κλιάφα και εσχάτως η Αγνό

Κοινή ανακοίνωση Ελληνικών Γαλακτοκομείων και Δέλτα Τρόφιμα για συμφωνία εξαγοράς της United Milk Company (OMK)

Η Ελληνικά Γαλακτοκομεία και η Δέλτα Τρόφιμα ανακοινώνουν ότι ολοκληρώθηκε και υπογράφηκε η συμφωνία πώλησης του 100% των μετοχών της United Milk Co., θυγατρικής εταιρίας της Δέλτα στη Βουλγαρία στην TYRBUL S.A., μέλος του ομίλου των Ελληνικών Γαλακτοκομείων.

Η UMC που εδρεύει στο Plovdiv της Βουλγαρίας αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο των γαλακτοκομικών στην αγορά της γείτονας χώρας με κύρια παρουσία στο γάλα και στο γιαούρτι. Το 2021 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 52,5 εκ. €, τα κέρδη EBITDA στα 5,15 εκ. € και τα κέρδη προ φόρων στα 1,65 εκ. €. Επίσης, η UMC απασχολεί 500 εργαζομένους.

Σημειώνεται ότι η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση ολοκλήρωσης των απαραίτητων εγκρίσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

02-09-2022 08:00Λευτερης

Ελπίζω να στηρίξει την ελληνική παραγωγή και την Κρήτη ώστε να μην χαθεί αυτό που ξεκίνησε τώρα 2 σεζόν..το ένα χέρι ανοίγει το άλλο....

Απάντηση

01-09-2022 09:03Γιαννης

Έχει να φάει και να πιει ο Έλληνας βουλγαρικό γάλα που θα πάει σύννεφο και θα διαφημίζουν ότι είναι από τα ξακουστά οργή και λαγκάδια της ελληνικής επικράτειας άρε έλληνα κτηνοτρόφε τι σε περιμένει παλι!!κριμα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία