BACK TO
TOP
Food insider

Το νέο ντοματάδικο του Λεβεντάκη δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα

Σε επένδυση για την εγκατάσταση µονάδας παραλαβής και επεξεργασίας βιοµηχανικής ντοµάτας στη Γαστούνη Ηλείας προχώρησε εντός του 2022 ο επιχειρηµατίας, Γιώργος Λεβεντάκης, επικεφαλής της Agrοfarm µε έδρα τα Φάρσαλα.

32-33_8

Γιώργος Λαμπίρης

1299
0

Η νέα µονάδα όπως αναφέρει ο ίδιος στην Agrenda, έχει την δυνατότητα να παραλαµβάνει σε ετήσια βάση από 10.000 έως και 15.000 τόνους βιοµηχανικής ντοµάτας. Επί του παρόντος εκκρεµούν οι αδειοδοτήσεις της µονάδας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, µε τον ίδιο να αναφέρει ότι η Ηλεία αποτελεί τη «µάνα της ντοµάτας», αιτιολογώντας µ’ αυτόν τον τρόπο την επιλογή του να επενδύσει στην περιοχή. Το συνολικό ύψος της επένδυσης αγγίζει µέχρι στιγµής το 1 εκατ. ευρώ. «Ένας ακόµα λόγος για τον οποίο δηµιούργησα τη συγκεκριµένη µονάδα στην Ηλεία, είναι επειδή στη Θεσσαλία φέτος η ντοµάτα αντιµετωπίζει έναν µεγάλο αντίπαλο, το βαµβάκι, καθώς αρκετοί παραγωγοί στρέφονται σταδιακά σ’ αυτό αντί για τη ντοµάτα», εξηγεί ο Γιώργος Λεβεντάκης.

Οι πρώτες παραλαβές για το ντοµατάδικο του Γιώργου Λεβεντάκη στην Ηλεία θα ξεκινήσουν από την επόµενη παραγωγική περίοδο, µε τον ίδιο ωστόσο να αφήνει σοβαρές αιχµές ως προς τις υφιστάµενες συνθήκες στην περιοχή της Ηλείας από τις δύο κραταιές βιοµηχανίες, τον Κύκνο και την Pummaro. Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αυτό που αντιµετώπισα στην περιοχή είναι κάτι που δεν το περίµενα, όπου σε αντίθεση µε τη Θεσσαλία στην οποία δραστηριοποιούµαι, συνάντησα σοβαρά εµπόδια από τις δύο βιοµηχανίες, Kύκνο και Pummaro, καθότι δεσµεύουν µε κάθε δυνατό τρόπο τους παραγωγούς ούτως ώστε να µην παραδίδουν ντοµάτα σε οποιονδήποτε άλλο επιδιώξει να δηµιουργήσει κάτι καινούργιο στην ευρύτερη περιοχή. Την ίδια στιγµή οι τιµές που λαµβάνουν οι παραγωγοί στην Ηλεία είναι ιδιαίτερα χαµηλές, καθώς κυµαίνονται από 90 έως και 100 ευρώ ανά τόνο στην καλύτερη περίπτωση, ενώ στη Θεσσαλία ως βιοµηχανία πληρώνουµε µεσοσταθµικά 135 ευρώ τον τόνο στα 4,90 έως και 5,10 brix».

Παραλαβές 20.000 τόνων βιοµηχανικής ντοµάτας από τη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία ο Γιώργος Λεβεντάκης παρέλαβε φέτος περίπου 20.000 τόνους βιοµηχανικής ντοµάτας, µε τις µεγαλύτερες ποσότητες να προέρχονται από τον Συνεταιρισµό «Θεστό» της Λάρισας, ενώ αγοράζει ποσότητες και από µεµονωµένους παραγωγούς.

Στόχος µέσω της παραγωγής που θα ξεκινήσει στην Ηλεία, είναι το προϊόν να αποθηκεύεται σε βαρέλια, ενώ στη συνέχεια θα ταξιδεύει στα Φάρσαλα µε σκοπό τη συσκευασία τους στην εκεί βιοµηχανική εγκατάσταση και σε κουτιά των 5 κιλών, του 1 κιλού και των 500 γραµµαρίων.

Να σηµειωθει ότι η Agrofarm παράγει συσκευασµένη ντοµάτα ιδιωτικής ετικέτας για αλυσίδες σούπερ µάρκετ όπως τα My Market και ο Κρητικός στην Ελλάδα, ενώ είναι κυρίως εξαγωγική επιχείρηση, καθώς διαθέτει το 80% των παραγόµενων ποσοτήτων εκτός συνόρων.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία