BACK TO
TOP
Food insider

Αναδιάρθρωση δανείων και πλάνο επενδύσεων 30 εκατομμυρίων για την Αγγελάκης

Σε κίνηση αναδιάρθρωσης του τραπεζικού της δανεισμού, η οποία της επιτρέπει να κινηθεί απαλλαγμένη από βάρη του παρελθόντος, προχώρησε η πτηνοτροφική επιχείρηση Αγγελάκης με έδρα την Εύβοια, καθώς το ποσό των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ που βρισκόταν στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της στο τέλος του 2020, πλέον έχει μεταταχθεί στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, γεγονός που της δίνει το δικαίωμα σταδιακής αποπληρωμής μέσα στα επόμενα χρόνια.

aggelakis748φξ

283
0

Έτσι η εταιρεία έχει πλέον μόνο μακροπρόθεσμο δανεισμό ύψους 8,69 εκατομμυρίων ευρώ να διευθετήσει από το τέλος του 2021 και ύστερα. Η συγκεκριμένη διευθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων σε συμφωνία με τις τράπεζες θεωρήθηκε επιβεβλημένη σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Θάνο Αγγελάκη, πριν η επιχείρηση προχωρήσει στην διαδικασία κατάθεσης επιχειρηματικού σχεδίου στη δράση 1 και στη δράση 2 του Ταμείου Ανάκαμψης και σε σειρά άλλων κινήσεων που θα της δώσουν την δυνατότητα να υλοποιήσει συνολικό επενδυτικό σχεδιασμό ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια.

Στα 40 εκατομμύρια ευρώ ο τζίρος του 2022 από 11 εκατομμύρια το 2016

«Κατά τη δεκαετία του 2010 χάθηκε ο προσανατολισμός μας ως επιχείρηση, έως ότου το 2016 ελήφθη η απόφαση ότι η εμπειρία που έχουμε στο χώρο δεν θα πάει χαμένη. Το 2016 έκλεισε με τζίρο 11 εκατ. ευρώ και το 2022 θα φτάσει στα 40 εκατ. ευρώ», ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης. Να σημειωθεί ωστόσο ότι εκτός από την αύξηση της ζήτησης η αύξηση του τζίρου οφείλεται και στον πληθωρισμό. Η επιχείρηση έχει στοχεύσει και στις εξαγωγές, οι οποίες αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν στο 10% του συνολικού της κύκλου εργασιών.

Ειδικότερα, η Αγγελάκης για το προσεχές διάστημα ετοιμάζει επενδύσεις συνολικού ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, μέσα από τις οποίες θα διπλασιάσει την παραγωγική της δυναμικότητα. Στο συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα που θα υλοποιήσει περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων επενδύσεις 2,5 εκατομμυρίων ευρώ σε φωτοβολταϊκά συστήματα που θα τοποθετήσει στις εγκαταστάσεις της με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους, το οποίο είναι αυξημένο πάνω από 30% τον τελευταίο ένα χρόνο. Προβλέπεται επίσης ο διπλασιασμός δυναμικότητας του πτηνοσφαγείου από τα 2.500 που είναι σήμερα σε 5.000 κοτόπουλα ανά ώρα με δαπάνη ύψους 7,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον ποσό 7,5 εκατ. ευρώ θα διατεθεί σε νέες εγκαταστάσεις ψύξης και κατάψυξης με επιφάνεια 7.500 τ.μ. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία πτηνοτροφικών θαλάμων 20.000 τ.μ. με επένδυση περίπου 4 εκατ. ευρώ.

Νέες συσκευαστικές μηχανές και γραμμή παραγωγής προψημένων προϊόντων – Εξαγορά εκολλαπτηρίου αυγών

Στο εν λόγω επενδυτικό πρόγραμμα προβλέπεται να δαπανηθούν χρήματα για συσκευαστικές μηχανές και νέα γραμμή παραγωγής προψημένων προϊόντων από κοτόπουλο. Στις επενδύσεις περιλαμβάνεται επίσης νέα μονάδα εκσυγχρονισμού του εργοστασίου ζωοτροφών με δυνατότητα αύξησης δυναμικότητας και βελτίωση του παραγόμενου προϊόντος. Αυτή την περίοδο η Αγγελάκης προχωράει και σε εξαγορά συνεργαζόμενου εκκολαπτηρίου αυγών, γεγονός που της προσφέρει την δυνατότητα περαιτέρω καθετοποίησης της παραγωγής, ενώ επενδύει σε μονάδες συνολικής επιφάνειας 10.000 τ.μ. για πολλαπλασιασμό των πατρογονικών, προκειμένου να αυξήσει των πληθυσμό των παραγωγικών πτηνών. Στον σχεδιασμό είναι και η μονάδα επεξεργασίας υποπροϊόντων σφαγής, επένδυση που πρόκειται ενταχθεί στον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Έρχεται συγκέντρωση στον κλάδο πτηνοτροφίας

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη εικόνα του κλάδου πτηνοτροφίας μέσα στα επόμενα χρόνια, ο Θάνος Αγγελάκης – εκτός από επικεφαλής της εταιρείας είναι και πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας – εκτίμησε ότι θα υπάρξει συγκέντρωση στον κλάδο. Έφερε το παράδειγμα ευρωπαϊκών κρατών, όπου ο αριθμός των μεγάλων πτηνοτροφικών μονάδων δεν υπερβαίνει τις 3, τη στιγμή που στην Ελλάδα ο αντίστοιχος αριθμός φτάνει τις 6 (Νιτσιάκος, Πίνδος, Αμβροσιάδης, Αγγελάκης, Μιμίκος, Άρτα).

Σε αριθμούς


Κύκλος εργασιών

2022: ~40 εκατ. ευρώ (εκτίμηση)

2021: 28,07 εκατ. ευρώ

Συνεργασία με πτηνοτρόφους: 50% της παραγωγής (50% ιδιοπαραγωγή)

Εξαγωγές: 10% του κύκλου εργασιών

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία