
Η συνεργασία των δύο πλευρών αφορά στην αποκλειστική ανάληψη της εμπορίας των προϊόντων του Συνεταιρισμού από τη Stayia Farm. Στη συμφωνία που έχει υπογραφεί προβλέπεται σύμφωνα με πληροφορίες και η απόκτηση ποσοστού έως και 35% έως το τέλος του 2023 από την Stayia Farm στον Συνεταιρισμό, με βάση την σχετική πρόβλεψη του νόμου για τη συμμετοχή ιδιωτών σε συνεταιριστικές οργανώσεις. Θυμίζουμε ότι ο σχετικός νόμος για τη συμμετοχή ιδιωτών ορίζει ότι το ποσοστό των μετοχών που μπορούν να αναλάβουν ιδιώτες δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35%. Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη και αφού ολοκληρωθεί θα είναι η δεύτερη σχετική συμφωνία για την είσοδο ιδιώτη σε συνεταιρισμό μετά από εκείνην του Νίκου Βαρδινογιάννη στον Συνεταιρισμό της Πάρου.
Αμιγώς εμπορικός ο χαρακτήρας της συμφωνίας σε πρώτη φάση
Όπως αναφέρει σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σίθων, Αχιλλέας Παπαστεργίου, «σε πρώτη φάση η συνεργασία έχει αποκλειστικά εμπορικό χαρακτήρα, ενώ επίκειται η μετοχική συμμετοχή του επιχειρηματία, Γιάννη Καρυπίδη, ιδιοκτήτη της Stayia Farm με ένα ποσοστό στον Συνεταιρισμό κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Η διάρκεια της συγκεκριμένης εμπορικής συνεργασίας έχει καθοριστεί για τα επόμενα 10 χρόνια, ενώ έχει ήδη εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο και τη γενική συνέλευση του Συνεταιρισμού».
Διακίνηση επώνυμου μελιού «Σιθών» και αγορά χύδην ποσοτήτων μέσα στη συμφωνία
Σε ό,τι αφορά το εμπορικό μέρος της συμφωνίας, η συνεργασία των δύο πλευρών αφορά στο εμπορικό σήμα «Σίθων», τη διάθεση του οποίου θα αναλάβει η Stayia Farm, αλλά και στην αγορά των χύδην ποσοτήτων που παράγονται από τον Συνεταιρισμό και τη συσκευασία τους για την κάλυψη των αναγκών της Stayia Farm. Σε ετήσια βάση η συνολική παραγωγή μελιού από τον Συνεταιρισμό ανέρχεται συνολικά σε περίπου 600 τόνους, από τους οποίους οι 350 είναι με την ετικέτα Σίθων και οι υπόλοιποι 250 είναι χύδην. Σημειώνεται ότι η Stayia Farm θα συμμετάσχει στην προσεχή έκθεση Sial στο Παρίσι τόσο με τα δικά της προϊόντα, όσο και εκείνα του συνεταιρισμού, επικυρώνοντας ουσιαστικά τη συγκεκριμένη συνεργασία.
Ο Συνεταιρισμός παράγει πευκόμελο, ανθόμελο, δασόμελο, τροφοδοτώντας και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ διατηρεί και δικά του πρατήρια λιανικής πώλησης στη Βόρεια Ελλάδα. Τα πρατήρια βρίσκονται σε Καλαμαριά, στη Νεάπολη, Σβώλου, Παπαναστασίου και στην Τούμπα, τα οποία εκτός από το μέλι που παράγει διαθέτουν γύρη, βασιλικό πολτό και πρόπολη.
Το μέλι «Σίθων» αυτή τη στιγμή διατίθεται σε ορισμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως είναι ο Μασούτης και ο Σκλαβενίτης.
Σε αυτόν συμμετέχουν περίπου 60 μέλη – μέτοχοι, ενώ συνολικά 150 μελισσοκόμοι δίνουν το μέλι τους στον Συνεταιρισμού. Η συλλογή του μελιού γίνεται από τη γεωγραφική ζώνη που εκτείνεται από Λάρισα έως και τον Έβρο. Μέχρι στιγμής ο «Σιθών» είχε περιορισμένες εξαγωγές σε Σουηδία, Αυστρία, Καναδά και Αυστραλία, προβλέποντας σε μεγέθυνση της εξωστρέφειάς του και σε αύξηση του τζίρου του.
Ο κύκλος εργασιών του είχε φτάσει ακόμα και τα 5,5 εκατ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο το 2021 μειώθηκε περίπου στα 3 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής αλλά και της αδυναμίας εμπορικής προώθησης των προϊόντων που παράγει, όπως εξηγεί ο πρόεδρός του. Συνολικά ο συνεταιρισμός αξιοποιεί το μέλι από τουλάχιστον 30.000 κυψέλες.
Σε ό,τι αφορά τη Stayia Farm ο κύκλος εργασιών της το 2021 ανήλθε στα 5 εκατ. ευρώ, ενώ εξάγει το μέλι της σε 37 χώρες με τις εξαγωγές να αντιστοιχούν στο 50% του κύκλου εργασιών της. Φέτος ο κύκλος εργασιών της εκτιμάται ότι θα κλείσει περίπου στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ.
Σε αριθμούς
-Συνεταιρισμός Σίθων
Κύκλος εργασιών 2021: 3 εκατ. ευρώ
Συνολικές ποσότητες μελιού που συλλέγει: 600 τόνοι/έτος
Μέλη: 60 μελισσοκόμοι
-Stayia Farm
Κύκλος εργασιών
2021: 5 εκατ. ευρώ
2022: 6,5 εκατ. ευρώ (εκτίμηση)