
Τα δύο αδέρφια έχουν σήµερα στην ιδιοκτησία τους συνολικά 80 στρέµµατα παραγωγής ντοµάτας beef, εκ των οποίων τα 40 στρέµµατα βασίζονται στη µέθοδο της υδροπονίας και µε την υλοποίηση και αυτής της επένδυσης που προβλέπεται να ξεκινήσει το 2023, ο συνολική στεγασµένη επιφάνεια θα ανέλθει στα 110 στρέµµατα και η αµιγώς υδροπονική καλλιέργεια στα 70 στρέµµατα.
Τα δύο αδέρφια ξεκίνησαν το 2010 δηµιουργώντας την δική τους εταιρεία αγροτικών εφοδίων στην Ιεράπετρα. Προερχόµενοι από αγροτική οικογένεια ολοκλήρωσαν σπουδές λογιστικής και γεωπονίας αντίστοιχα µε στόχο να αξιοποιήσουν κατά το βέλτιστο την σύνδεση που είχαν µε τον πρωτογενή τοµέα.
Το 2016 αποφάσισαν να εισέλθουν και στην παραγωγή µε την δηµιουργία του πρώτου θερµοκηπίου παραγωγής ντοµάτας, επιφάνειας 25 στρεµµάτων. Η αρχική επένδυση για τα πρώτα 25 στρέµµατα ανήλθε στις 900.000 ευρώ. Στη συνέχεια το 2018 πρόσθεσαν 18 στρέµµατα µε αντίστοιχο ποσό επένδυσης και στα µέσα του 2019 εισήλθαν στην υδροπονία, κατασκευάζοντας το µεγαλύτερο από τα θερµοκήπιά τους µε επιφάνεια 30 στρεµµάτων. Το 2019 δηµιουργήθηκε η εταιρεία Golden Group µε δραστηριότητα στη συσκευασία των παραγόµενων προϊόντων. Το 2020 ίδρυσαν µία ακόµα εταιρεία µε την ονοµασία Hagron, η οποία δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και διάθεση υποστρωµάτων για υδροπονικές καλλιέργειες.
Πρόσφατα απέκτησαν ακόµα 10 στρέµµατα υδροπονικού θερµοκηπίου από ανταγωνιστική επιχείρηση µε την συνολική διαθέσιµη έκταση παραγωγής τους να ανέρχεται πλέον στα 80 στρέµµατα.
Ετήσια αύξηση παραγωγής κατά 15%
«Την τελευταία πενταετία εµφανίζουµε αυξάνουµε την παραγωγή µας κατά 15% ετησίως, προχωρώντας στη σταδιακή δηµιουργία νέων εγκαταστάσεων. Στόχος µας είναι να συνεχίσουµε να αναπτύσσουµε την παραγωγική µας δυναµική µ’ αυτόν τον ρυθµό τα επόµενα χρόνια. Επί του παρόντος σχεδιάζουµε να κατασκευάσουµε νέες εγκαταστάσεις υδροπονίας 30 στρεµµάτων», αναφέρει ο Μανώλης Αντωνάκης.
Οι παραγωγοί κινούνται στην αγορά µε δύο διαφορετικούς τύπους υβριδίων ντοµάτας, αµφότερες της ποικιλίας beef. Η πρώτη ντοµάτα προέρχεται από το υβρίδιο Torry της Syngenta που παρουσιάζει ισχυρή ανθεκτικότητα καθώς απευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού και η δεύτερη είναι η Ekstasis µε µικρότερο χρόνο διατηρησιµότητας που απευθύνεται στην εσωτερική αγορά. Σε ό,τι αφορά την υδροπονική παραγωγή σύµφωνα µε τον κ. Αντωνάκη οι συγκοµιδές ξεκινούν από τέλος Σεπτεµβρίου και ολοκληρώνονται στο τέλος Αυγούστου µε απόδοση περίπου 30 τόνους ανά στρέµµα. Η ετήσια παραγωγή ανέρχεται στους 2.000 τόνους ντοµάτας για το σύνολο των 80 στρεµµάτων, εκ των οποίων οι 1.000 τόνοι προέρχονται από την υδροπονική καλλιέργεια και οι υπόλοιποι 1.000 από τα συµβατικά θερµοκήπια.
Στα Lidl Γερµανίας µέρος της παραγωγής
Στην ελληνική αγορά οι δύο επιχειρηµατίες κυκλοφορούν συσκευασµένη ντοµάτα µε την ονοµασία «Συνταγή - Green Progress», η οποία διατίθεται στις κεντρικές λαχαναγορές Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Αντίστοιχα στο εξωτερικό οι ντοµάτες φτάνουν στη Γερµανία σε συµφωνία µε τον εισαγωγέα, Νίκο Τσουρβίνη, ο οποίος διοχετεύει τις παραγόµενες ποσότητες στα Lidl Γερµανίας. Ταυτόχρονα αποστέλλονται απευθείας ποσότητες σε χονδρέµπορο στην αγορά της Σουηδίας. «Η φιλοσοφία µας επικεντρώνεται στην καλλιέργεια τροφίµων υψηλής περιβαλλοντικής αξίας µε το χαµηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωµα, αρχής γενοµένης από το υπόστρωµα έως τις απορροές τις οποίες εµπλουτίζουµε και ξαναποτίζουµε το θερµοκήπιο. Επίσης τα προϊόντα που χρησιµοποιούµε προσπαθούµε να έχουν ως βάση την κυκλική οικονοµία και να µεταλαµπαδεύσουµε στον αγροτικό κόσµο σε όλη την Ελλάδα την τεχνογνωσία, την εξειδίκευση και την ακρίβεια στις καλλιέργειες», καταλήγει ο κ. Αντωνάκης.