Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Food insider

Επενδύει στα βιολογικά όσπρια ως αντίδοτο στις ελληνοποιήσεις η Kastor Farm

Σε δύο άξονες θα κινηθεί το προσεχές χρονικό διάστημα η παραγωγική δραστηριότητα της Kastor Farm, εταιρείας που παράγει και συσκευάζει όσπρια και έχει έδρα στην Καστοριά.

IMG_1796

Γιώργος Λαμπίρης

553
0

Αφενός και σύμφωνα με τον Ιορδάνη Μιχαηλίδη, εκ των συνεταίρων της επιχείρησης, κύρια κατεύθυνση αποτελεί η μετατροπή του συνόλου των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 350 στρέμματα, σε βιολογικές. Επί του παρόντος και σύμφωνα πάντα με τον κύριο Μιχαϊλίδη οι βιολογικές καλλιέργειες που εκμεταλλεύεται η Kastor Farm ανέρχονται σε περίπου 80 στρέμματα. Αφετέρου, κατά το προσεχές διάστημα ξεκινάει η υλοποίηση επένδυσης για την κατασκευή ιδιόκτητου τυποποιητηρίου οσπρίων. Η συγκεκριμένη κίνηση θα καθετοποιήσει πλήρως την παραγωγή της εταιρείας, δεδομένου ότι επί του παρόντος η συσκευασία των προϊόντων της πραγματοποιείται σε εγκαταστάσεις τρίτων για λογαριασμό της.

Ο Ιορδάνης Μιχαϊλίδης συνεργάζεται στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό βήμα με τον Χρήστο Μαυρίδη, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στη Δυτική Μακεδονία. Από κοινού ξεκίνησαν την παραγωγή οσπρίων και συγκεκριμένα φασολιών, φακής και ρεβυθιών. «Έχουμε σκοπό να αναπτύξουμε σημαντικά την παραγωγή μας μέσα στο επόμενο διάστημα και να δώσουμε βαρύτητα στην καλλιέργεια βιολογικών οσπρίων. Πρόκειται για έναν τομέα που εμφανίζει εντονότερη ζήτηση το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αυτό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι η εισαγωγή σημαντικών ποσοτήτων οσπρίων, τα οποία στη συνέχεια ελληνοποιούνται. Κόντρα σε τέτοιες πρακτικές επιδιώκουμε να διαφοροποιηθούμε, καθότι τα κράτη από τα οποία γίνονται οι εισαγωγές αυτές δεν διαθέτουν βιολογικά προϊόντα», επισημαίνει ο παραγωγός. Το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων βρίσκονται στην περιοχή της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού.

Ξεκινάει την παραγωγή τσαγιού του βουνού και ρίγανης – Κατάστημα λιανικής στην Αγορά Μοδιάνο

Η Kastor Farm εισέρχεται αυτή την περίοδο στην παραγωγή τσαγιού του βουνού καθώς και αρωματικών φυτών όπως είναι η ρίγανη. Έως αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη βαρύτητα παραγωγικά δόθηκε στη φακή. Σταδιακά όμως η επιχείρηση αυξάνει τη δυναμική της στους γίγαντες και στα φασόλια ελέφαντες.

Πρόσφατα Kastor Farm υλοποίησε το πρώτο της εγχείρημα εισόδου στη λιανική με δικό της κατάστημα, το οποίο βρίσκεται στην ανακαινισμένη Αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης. Στόχος της επιχείρησης είναι να αναπτύξει το δικό της δίκτυο λιανικής πώλησης τροφίμων, ενώ στον σχεδιασμό της βρίσκεται και η κάθοδος στην Αττική. «Η Αγορά Μοδιάνο αποτελεί μία ανοιχτή αγορά τροφίμων που αποτελεί πρότυπο πανευρωπαϊκά, καθώς καταφέρνει να στέκεται επάξια απέναντι σε αντίστοιχες οργανωμένες αγορές προϊόντων της Βαρκελώνης ή της Μαδρίτης. Μέσα από το κατάστημά μας προσπαθούμε να αναπτύξουμε και να αναδείξουμε την ταυτότητα της εταιρείας μας. Εκτός από τα δικά μας όσπρια θα διαθέτουμε και προϊόντα παραγωγών αποκλειστικά από την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας όπως είναι ο Κρόκος Κοζάνης, οι πιπεριές Ναουμίδη, το ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού Ιμέρων».

«Εκτός των άλλων και δεδομένου ότι ο συνέταιρός μου δραστηριοποιείται στον τομέα των σιτηρών, προχωράμε σε συνεργασία με μεταποιητικές επιχειρήσεις για την δημιουργία ζυμαρικών από αλεύρι ζέας», συμπληρώνει ο Ιορδάνης Μιχαϊλίδης.

Η Kastor Farm εκτός από τις ιδιόκτητες εκτάσεις που αξιοποιεί συνεργάζεται με μεμονωμένους παραγωγούς της Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα της Καστοριάς. «Δεν θέλουμε να είμαστε μόνοι μας σε αυτό το εγχείρημα, αλλά να δημιουργήσουμε μία συλλογική πρωτοβουλία. Με τους συνεργαζόμενους παραγωγούς ερχόμαστε σε συνεννόηση ως προς τις ποσότητες και την ποιότητα των προϊόντων και στη συνέχεια προωθούμε από κοινού στην αγορά τα συγκεκριμένα αγαθά».

Τα όσπρια που παράγει η επιχείρηση διατίθενται σε μικρότερα σημεία πώλησης και όχι σε σούπερ μάρκετ. «Επιδίωξή μας είναι να διατηρήσουμε την ποιότητα σε υψηλό επίπεδο, γεγονός που δεν μας καθιστά ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς ως προς τις τιμές που δίνουμε, ούτως ώστε να εισέλθουμε στα σούπερ μάρκετ. Ωστόσο ο προσανατολισμός μας δεν βρίσκεται προς την κατεύθυνση των μεγάλων δικτύων λιανικής», καταλήγει ο κύριος Μιχαϊλίδης.

Η Kastor Farm σε αριθμούς

Tυποποιημένο προϊόν: >90% της παραγωγής

Επένδυση σε τυποποιητήριο οσπρίων: 800 χιλιάδες ευρώ

Καλλιεργούμενη έκταση: 350 στρέμματα

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία