Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Food insider

Τι και πόσο παράγει ο πρωτογενής τομέας στη Στερεά Ελλάδα

Το 9,3% της καλλιεργήσιμης έκτασης της Ελλάδας καταλαμβάνει η Στερεά Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της εν λόγω Περιφέρειας, ενώ μεταξύ των αγροτικών προϊόντων που παράγει συγκαταλέγονται 11 Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και 20 κρασιά Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης.

sterea

Γιώργος Λαμπίρης

687
3

Η Περιφέρεια είναι η δεύτερη σε επιφάνεια μεγαλύτερη της χώρας, καθώς καταλαμβάνει έκταση 15.549 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που αντιστοιχεί στο 11,8% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, στα ΠΟΠ προϊόντα που παράγονται στη Στερεά Ελλάδα βρίσκονται το ακτινίδιο Σπερχειού με ετήσια παραγωγή 5.482 τόνων, το κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας με ετήσια παραγωγή που κυμαίνεται μεταξύ 350-400 τόνων, τα αποξηραμένα σύκα Ταξιάρχη με 3.040 τόνους, τα αποξηραμένα σύκα Κύμης με 250 τόνους ετησίως. Στα ΠΟΠ προϊόντα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας συγκαταλέγονται επίσης η φέτα, το κατίκι Δομοκού, η φορμαέλα Αράχωβας, η κονσερβολιά Αμφίσσης, Αταλάντης, Στυλίδας και Ροβιών.

Ποικιλία σε ρετσίνες ΠΓΕ και οίνους

Αποτελεί μία αμιγώς οινοπαραγωγική Περιφέρεια όπου στα κρασιά Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης που παρουσιάζουν τα στοιχεία της Περιφέρειας που έχουμε στη διάθεσή μας, συγκαταλέγονται οι οίνοι ΠΓΕ Παρνασσός, Πλαγιές Κιθαιρώνα, Πλαγιές Πάρνηθας, Πλαγιές Κνημίδας και Κοιλάδα Αταλάντης. Επίσης υφίσταται μία σειρά από ρετσίνες όπως οι Βοιωτίας, Ευβοίας, Γιάλτρων, Θηβών, Καρύστου και Χαλκίδας. Στους ΠΓΕ οίνους είναι επίσης οι ζώνες Εύβοιας, Φθιώτιδας, Ριτσώνας, Μαρτίνου, Καρύστου, Θήβας, Ληλαντίου Πεδίου, Οπουντίας Λοκρίδας και Στερεάς Ελλάδας.

Αισθητή είναι επίσης η παρουσία των παραγωγών στην καλλιέργεια των σιτηρών με συνολικά 679.683 στρέμματα και ποσότητες που ανέρχονται ετησίως στους 255.648 τόνους, ενώ στα κηπευτικά οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι στα επίπεδα των 82.445 στρεμμάτων και των 245.802 τόνων προϊόντων. Η ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας παράγει επίσης 149.712 τόνους ελαιολάδου και 61.254 τόνους κρασιού ανά έτος.

Σε ό,τι αφορά τις δενδρώδεις καλλιέργειες διαθέτει 199.619 ροδιές που εισφέρουν παραγωγικά 5.742 τόνους καθώς και μηλιές που προσφέρουν στην αγροτική οικονομία 5.389 τόνους μήλων κάθε χρόνο. Επιπλέον, η καλλιέργεια επιτραπέζιας ελιάς αγγίζει τα 120.000 στρέμματα γης και τους 3.000 τόνους καρπούς.

Πληθυσμός 1.840.000 ζώων στον τομέα της κτηνοτροφίας

Στον χάρτη του πρωτογενούς τομέα της Στερεάς Ελλάδας ισχυρό πυλώνα αποτελεί η εκτροφή ζώων με πληθυσμό 1.840.000 μονάδων, που κατανέμονται σε περίπου 1 εκατομμύριο πτηνά, σε 792.000 αιγοπρόβατα, σε 29.600 βοοειδή και σε 26.600 χοίρους. Ταυτόχρονα όμως μία σειρά γνωστών τοπικών αλλαντικών αποτελούν παράγωγα της περιοχής όπως είναι το ακροκώλιον (προσούτο) Ευρυτανίας, η λόνζα, το κρασάτο χοιρομέρι, το καπνιστό μπέικον, τα χωριάτικα λουκάνικα και το σαλάμι αέρος.

Βασική παράμετρο της αγροτικής οικονομίας της περιοχής αποτελούν οι μελισσοκόμοι, με συνολικά 2.660 παραγωγούς να δραστηριοποιούνται στην περιοχή με 92.375 κυψέλες και 2.030 τόνους μελιού. Επιπλέον ευδοκιμεί η στέβια με φυτεμένα 410 στρέμματα,  τα αρωματικά φυτά με 5.881 στρέμματα, τα όσπρια με 4.594 τόνους ετησίως και η φάβα με εισκομιζόμενες ποσότητες 373 τόνων που προέρχονται από εκτάσεις 2.349 στρεμμάτων.

Σε αριθμούς

  • 9,3% της καλλιεργήσιμης έκτασης της χώρας
  • 20 ΠΓΕ οίνοι
  • 11 ΠΟΠ προϊόντα
  • Έκταση 15.549 τετραγωνικά χιλιόμετρα
Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

19-01-2023 19:08Νικος

Ευλογημενος τοπος εχει απο ολα η Ρουμελη!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία