BACK TO
TOP
Food insider

Οι βιοπαραγωγοί Γαστούνης μαζί με συνεταιρισμούς και πανεπιστήμια για μεταποίηση φρούτων

Στη σύµπραξη µε αγροτικούς συνεταιρισµούς στη Βόρεια Ελλάδα και στο Μεσολόγγι, δηµιουργώντας καινοτόµα τρόφιµα υψηλής θρεπτικής αξίας, τα οποία θα παράγονται µε πρώτη ύλη βιολογικά εσπεριδοειδή, ελιά και άλλα φρούτα προχωράει ο Συνεταιρισµός Bio Net West Hellas, µε έδρα τη Γαστούνη Ηλείας.

38_29

Λεωνίδας Λιάμης

14
0

Όπως λέει στην Agrenda ο Γεράσιµος Καραντινός, γενικός διευθυντής του Συνεταιρισµού, υλοποιούνται ερευνητικά προγράµµατα σε συνεργασία µε το Χαροκόπειο Πανεπιστήµιο, το Πανεπιστήµιο Πατρών και την Αµερικάνικη Γεωργική Σχολή µε στόχο την ανάπτυξη των συγκεκριµένων προϊόντων. Από πλευράς συνεταιριστικών οργανώσεων στο εγχείρηµα συµµετέχουν ο Βιοαγρός µε έδρα την Κρύα Βρύση της Πέλλας και ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Βιοκαλλιεργητών Ελιάς, Νεοχώρι Μεσολογγίου.

Η ερευνητική προσπάθεια συντονίζεται από την Πανελλήνια Ένωση Βιολογικών Προϊόντων. Στόχος είναι να παράγει µπάρες, σάλτσες από φρούτα και σειρά προϊόντων υγιεινής διατροφής, ενώ ξεκινά να καλλιεργεί ιπποφαές και φυτεύει νέες ποικιλίες εσπεριδοειδών ώστε να επεκτείνει το χρόνο συγκοµιδής µε όψιµες ποικιλίες στα µανταρίνια (tango) και στα οµφαλοφόρα πορτοκάλια (ποικιλίες τύπου navelate).

Αυτή την περίοδο εισέρχεται και στην παραγωγή αποξηραµένων εσπεριδοειδών µε τη µέθοδο της κρυοξήρανσης, η οποία διασφαλίζει ελάχιστη επίδραση στα θρεπτικά στοιχεία του φρούτου. Ο Συνεταιρισµός υλοποίησε δύο ερευνητικά προγράµµατα σε συνεργασία µε την Πανελλήνια Ένωση Βιολογικών Προϊόντων, τον Συνεταιρισµό Βιολογικής Ελιάς µε έδρα το Νεοχώρι Μεσολογγίου και τον Αγροτικό Συνεταιρισµό Υπερτροφών Ζευγολατιού που παράγει goji berry. Συνεργάζεται επίσης µε δύο επιχειρήσεις από την Πάτρα, τη Μπαϊλός-Χονδρογιάννης και τη Special Devices µε ειδικότητα στην κρυοξύρανση. Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο Bio Net West επένδυσε στην κατασκευή εγκαταστάσεων για κρυοαποξήρανση, ενώ τον Σεπτέµβριο θα παρουσιάσει τα συγκεκριµένα προϊόντα στη ∆ιεθνή Έκθεση Βιολογικών στη Μπολόνια Ιταλίας. Το ύψος της επένδυσης σε πρώτη φάση είναι 650.000 ευρώ και αφορά την προσθήκη µηχανολογικού εξοπλισµού. Τα πρώτα προϊόντα θα είναι αποξηραµένο πορτοκάλι, µανταρίνι, ελιά, ιπποφαές, goji berry και ακτινίδιο, που παρουσιάζουν ιδιαίτερη ζήτηση, δεδοµένου ότι προέρχονται από βιολογικές καλλιέργειες, σηµειώνει ο κ. Καραντινός.

 

Αµιγώς εξαγωγικός ο Bio Net West, στόχος η αύξηση στρεµµάτων για κάλυψη της ζήτησης

Η κύρια δραστηριότητα του Bio Net West αφορά την καλλιέργεια και τυποποίηση νωπών βιολογικών εσπεριδοειδών όπως πορτοκάλια, µανταρίνια, γκρέιπφρουτ και λεµόνια. ∆ραστηριοποιείται επίσης στα βιολογικά ακτινίδια και στο βιολογικό καρπούζι, το οποίο ξεκινάει να συγκοµίζει αυτή την περίοδο, καθώς και στη βιολογική πατάτα και το καρότο. ∆ιατηρεί στο δυναµικό του 29 παραγωγούς-µέλη, ενώ συνεργάζεται µε περίπου 30 ακόµα παραγωγούς
από Αργολίδα, Άρτα, Λαµία και Λακωνία. Στα µέλη ανήκουν περίπου 1.600 στρέµµατα εσπεριδοειδών και 1.600 στρέµµατα µε λοιπές καλλιέργειες. Στόχος της οργάνωσης είναι να αυξήσει τα καλλιεργούµενα στρέµµατα για
να καλύψει τη ζήτηση. Στα εσπεριδοειδή όλα τα επιτραπέζια κατευθύνονται σε ευρωπαϊκές χώρες, µε εξαίρεση κάποιες µικρές ποσότητες από βιολογικά εσπεριδοειδή  που προορίζονται για χυµοποίηση στην εγχώρια αγορά.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία