BACK TO
TOP
Food insider

Αυξημένες ποσότητες σιταριού έως 10% θα παραλάβει φέτος η Μέλισσα Κίκιζας

Σε αύξηση της παραγωγικής της δυνατότητας προχωράει η Μέλισσα Κίκιζας, κάτι που θα ενισχύσει τις ποσότητες που παραλαµβάνει σε ετήσια η ελληνική βιοµηχανία ζυµαρικών από τους παραγωγούς σίτου ανά την Ελλάδα.

32_pin_10

Γιώργος Λαμπίρης

1902
0

Όπως αναφέρει ο διευθύνων σύµβουλος του οµίλου, Αλέξανδρος Κίκιζας, µιλώντας στην Agrenda «η αύξηση της δυναµικότητας σχετίζεται άµεσα µε την ενίσχυση των εξαγωγών µας, που αποτελούν βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της επιχείρησης. Από τη στιγµή που χρησιµοποιούµε ελληνική πρώτη ύλη, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες µας για την αύξηση της παραγωγής µέσα από την επένδυση που πραγµατοποιούµε, θα επέλθει και η αύξηση των εξαγωγών, ενώ θα είµαστε σε θέση να απορροφήσουµε µεγαλύτερες ποσότητες». Να σηµειωθεί ότι η εταιρεία υπέγραψε Οµολογιακό ∆άνειο 11,7 εκατ. ευρώ µε τη Eurobank µε σκοπό να χρηµατοδοτήσει την επένδυση συνολικού ύψους 18,3 εκατοµµυρίων ευρώ που θα πραγµατοποιήσει στην περιοχή της Νίκαιας στον δήµο Κιλελέρ, επεκτείνοντας την παραγωγική της ισχύ.

Αυτή τη στιγµή η Μέλισσα Κίκιζας αποτελεί τον µεγαλύτερο αγοραστή ποσοτήτων ελληνικού σκληρού σίτου στη χώρα µας, µε τις συνολικές ποσότητες που προµηθεύτηκε για το 2022 να φτάνουν τους 100.000 τόνους. Ο Α. Κίκιζας προβλέπει ότι φέτος θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των ποσοτήτων που θα αγοράσει από τους παραγωγούς, η οποία εκτιµά ότι θα ανέλθει σε ποσοστό περί το 10%.

Σύµφωνα µε τον ίδιο, αυτή τη στιγµή η Αµερική όπου δραστηριοποιείται αποτελεί µία ιδιαίτερα αναπτυσσόµενη αγορά, η οποία όπως λέει βρίσκεται στο «ιδανικό momentum». Εκεί η βιοµηχανία ζυµαρικών συνεργάζεται µε µεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι η Walmart, η οποία αποτελεί τον µεγαλύτερο λιανέµπορο παγκοσµίως µε τζίρο που έφτασε τα 611 δισ. δολάρια στην δωδεκάµηνη οικονοµική περίοδο που έληξε στις 31 Ιανουαρίου του 2023.

«Έχουµε ένα στρατηγικό πλάνο για τον τοµέα των εξαγωγών, το οποίο υλοποιούµε. Πέρυσι παρουσιάσαµε αύξηση σε αυτόν τον τοµέα κατά 80% στα ζυµαρικά, και πλέον οι διεθνείς πωλήσεις αποτελούν το 45% της συνολικής µας παραγωγής».

 

Ελάχιστη εγγυηµένη τιµή στην  πρώτη ύλη

Φέτος συµπληρώνονται 10 έτη από τη στιγµή που ο όµιλος Μέλισσα Κίκιζας ίδρυσε την Ακαδηµία Σίτου «Στόχος µας είναι να συνεχίσουµε να εκπαιδεύουµε τους παραγωγούς και µε πρακτικές γνώσεις στο χωράφι αλλά και µε θεωρητικές, προσφέροντας ταυτόχρονα ελάχιστη εγγυηµένη τιµή προκειµένου να στηρίζουµε την παραγωγική βάση σε δύσκολες χρονιές. Επιπλέον , συνεργαζόµαστε µε startups για ψεκασµούς παρέχοντας drones, ψηφιακά ηµερολόγια και ηλεκτρονικούς χάρτες στους παραγωγούς, ενώ στόχος µας είναι η µείωση του ανθρακικού αποτυπώµατος». Το σιτάρι που επεξεργάζεται η βιοµηχανία της Λάρισας προέρχεται από τη Θεσσαλία, την Κοζάνη, το ∆οµοκό, τη ∆. Μακεδονία, ενώ το εκτόπισµά της εξαπλώνεται έως τις Σέρρες αλλά και πανελλαδικά.

Το 2022 η επιχείρηση παρουσίασε κύκλο εργασιών στα 119 εκατ. ευρώ έναντι 74 εκατ. ευρώ το 2021, ενοποιώντας για πρώτη φορά πλήρως στα αποτελέσµατά της και την Terra Creta, σε συνδυασµό και µε την ανοδική πορεία στις εξαγωγές και την ελληνική αγορά. 

Οµολογιακό 11,7 εκατ. µε Eurobank

Με χρηµατοδότηση µέσω Ταµείου Ανάκαµψης & Ανθεκτικότητας και ίδια κεφάλαια επενδύει σε επέκταση δυναµικότητας της υφιστάµενης µονάδας παραγωγής ζυµαρικών στο 5ο χλµ. Λάρισας – Φαρσάλων της ∆.Ε. Νίκαιας του ∆ήµου Κιλελέρ στη θέση «Λαρισινά», η Μέλισσα Κίκιζας. Προβλέπεται εγκατάσταση όλων των κτιριακών, τεχνικών και ειδικών εγκαταστάσεων και η προµήθεια του µηχανολογικού εξοπλισµού µε στόχο την άρτια λειτουργία της παραγωγικής µονάδας και την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας παραγωγής.

Προ ηµερών υπογράφηκε η σύµβαση κάλυψης κοινού οµολογιακού δανείου 11.689.051 εκατ. ευρώ µε την Eurobank Α.Ε. και το Ελληνικό ∆ηµόσιο, για τη χρηµατοδότηση της επένδυσης 18,3 εκατ. ευρώ. Η σύµβαση υπογράφηκε παρουσία του ∆ιοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισµού του Ταµείου Ανάκαµψης Ν. Μαντζούφα, του ∆ιευθύνοντος Συµβούλου της Μέλισσα Κίκιαζας ΑΒΕΕΤ Αλεξ. Κίκιζα και του αναπληρωτή ∆ιευθύνοντος της Eurobank Κων. Βασιλείου, στο κτίριο ∆ιοίκησης της Eurobank στο Μποδοσάκειο Μέγαρο. Η εν λόγω επένδυση χρηµατοδοτείται κατά 22,66% από το Ταµείο Ανάκαµψης (4,145 εκατ.) και 41,24% µέσω δανείου Eurobank (7,544 εκατ.) και το 36,10% καλύπτεται µέσω ιδίας συµµετοχής.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία