BACK TO
TOP
Food insider

Μέσω συμβολαίων 62.000 τόνους βυνοποιίσιμο αναμένει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία στα 24 λεπτά το κιλό

Στους περίπου 62.000 τόνους αναμένεται να φτάσει φέτος η παραγωγή βυνοποιήσιμου κριθαριού, μέσω του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας, που εφαρμόζει για 15η χρονιά η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», έχοντας συνάψει συμβάσεις με 2.500 παραγωγούς με εγγυημένη τιμή στα 24 λεπτά το κιλό.

6-7_6

656
0

Ξεπερνούν τα 150.000 στρέµµατα οι συνολικές εκτάσεις που έχουν καλλιεργηθεί την τρέχουσα περίοδο µε βυνοποιήσιµο κριθάρι µέσω του Προγράµµατος Συµβολαιακής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και είναι αυξηµένες κατά περίπου 15% σε σύγκριση µε τη σεζόν του 2022. Παράλληλα συνεχίζεται η επίµονη δουλειά που γίνεται σε επίπεδο έρευνας πολλαπλασιαστικού υλικού, µε εισαγωγή νέων ποικιλιών σε σποροπαραγωγή και ανάπτυξη άλλων, ειδικά διαµορφωµένων για τις ελληνικές συνθήκες και µε στόχο τη µείωση του αποτυπώµατος άνθρακα. «Σταθερός προσανατολισµός µας είναι η εξ ολοκλήρου κάλυψη των αναγκών µας µε ελληνικό κριθάρι. Η αύξηση στις εκτάσεις έχει ως στόχο τη διασφάλιση της απαραίτητης ποσότητας, ώστε η εξαγωγή βύνης να γίνεται πλέον συστηµατικά και όχι περιστασιακά, σε περίπτωση που παρατηρούνται υψηλές παραγωγές», εξηγεί στο «Beer & Brunch», ο επικεφαλής γεωπόνος του Προγράµµατος Συµβολαιακής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Βασίλης Κωττούλας.

Με το βλέµµα στον καιρό

Με την καλλιέργεια να έχει εισέλθει, πλέον, στην τελική ευθεία για την έναρξη των αλωνιών, ο έµπειρος συνοµιλητής µας επισηµαίνει πως µε βάση την εικόνα που έχουν αυτήν τη στιγµή τα χωράφια, οι παραγωγές αναµένεται να είναι πάνω από τον εθνικό µέσο όρο για την καλλιέργεια του κριθαριού και πως η έγνοια πλέον είναι να κρατήσει ο καλός καιρός.

«Φαίνεται πως πάµε για αποδόσεις που θα ξεπεράσουν τα 400 κιλά το στρέµµα, που είναι ο µέσος όρος για τα ελληνικά δεδοµένα. Σίγουρα θα υπάρξουν και χωράφια που θα κυµανθούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα και θα είναι αυτά στα οποία οι παραγωγοί λίπαναν µε τις συνιστώµενες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων και εφάρµοσαν ολοκληρωµένο πρόγραµµα φυτοπροστασίας», σηµείωσε ο κ. Κωττούλας.

Εξήγησε δε, ότι «ο ήπιος χειµώνας και οι ικανοποιητικές βροχοπτώσεις της άνοιξης, είχαν πολύ θετική επίδραση στην καλλιέργεια. Επιπλέον, οι έως τώρα κανονικές θερµοκρασίες, διασφαλίζουν το απρόσκοπτο γέµισµα του σπόρου και ως εκ τούτου αναµένεται και καλή ποιότητα, τουλάχιστον ως προς το χαρακτηριστικό του µεγέθους του σπόρου.

Αυξηµένες, κατά τον κ. Κωττούλα, ήταν οι προσβολές από έντοµα (σ. σ. βρωµούσες) που δεν δηµιουργούν συνήθως σοβαρά προβλήµατα, όπου ωστόσο οι πληθυσµοί ήταν υψηλοί έγιναν οι κατάλληλες επεµβάσεις. Η αυξηµένη ένταση πίεσης των ασθενειών, κυρίως ρυγχοσπορίωσης και δικτυωτής κηλίδωσης, ταυτόχρονα, όπου αντιµετωπίστηκε έγκαιρα και µε τα κατάλληλα σκευάσµατα, δεν θα επηρεάσει τις τελικές αποδόσεις.

«Εκείνο που µας ανησυχεί, πλέον είναι οι τοπικές χαλαζοπτώσεις, λόγω του άστατου καιρού των τελευταίων εβδοµάδων, καθώς, επίσης, και το να παραταθεί αυτή η αστάθεια κατά τον αλωνισµό», µας αναφέρει.

Εφόσον όλα εξελιχθούν οµαλά, χωρίς απρόοπτες δυσάρεστες εκπλήξεις, στόχος της εταιρείας για φέτος είναι να παραχθούν περί τους 62.000 τόνους, οι οποίοι σε ποσοστό 75% προορίζονται να καλύψουν εγχώριες ανάγκες σε βύνη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και παράλληλα θα της επιτρέψουν να εξάγει το υπόλοιπο 25% σε γειτονικές χώρες.

«Με βάση τα στοιχεία των Brewers of Europe, η παραγωγή µπύρας στην Ελλάδα εκτιµάται ότι έφθασε το 2022 στα 4.100.000 εκατόλιτρα, από 4.019.000 εκατόλιτρα το 2021. Με βάση τα θετικά µηνύµατα από τον τουριστικό κλάδο πιστεύουµε πως θα έχουµε µια αντίστοιχη χρονιά και το 2023», τονίζει ο κ. Κωττούλας.

Σταθερή πρακτική για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, εξάλλου, αποτελεί η διαρκής αξιολόγηση του γενετικού υλικού που χρησιµοποιείται µέσω του προγράµµατος συµβολαιακής και αν προκύπτουν νέες ποικιλίες, οι οποίες υπερέχουν έναντι των υφιστάµενων, προχωρά σε σταδιακή αντικατάστασή τους. «Έτσι, φέτος, πλην των γνωστών και εξαιρετικών ποικιλιών FORTUNA, ZHANA, καθώς και της νεότερης FATIMA, βρίσκονται στη φάση της σποροπαραγωγής δύο νέες, δυναµικές ποικιλίες, η GUZEL και η LEXY», τονίζει ο γεωπόνος της εταιρείας.

Πρωιµότητα και αντοχή στην ξηρασία

Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι «εισέρχεται πλέον στην τελική του φάση το πρόγραµµα δηµιουργίας νέων ποικιλιών, µε βάση τις ελληνικές εδαφοκλιµατικές συνθήκες και ευελπιστούµε, σύντοµα να έχουµε νέα για τις πρώτες ελληνικές ποικιλίες βυνοποιήσιµου κριθαριού, µε κύρια χαρακτηριστικά την πρωιµότητα και την αντοχή σε ξηροθερµικές συνθήκες. Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται και το πρόγραµµα µείωσης των εκποµπών του CO2 από την καλλιέργεια του κριθαριού. Στόχος µας είναι να ετοιµάσουµε µια νέα πρόταση για την καλλιέργεια, ώστε να µειωθεί η εκποµπή CO2 έως και 30%, χωρίς όµως να επηρεάζεται το εισόδηµα του παραγωγού. Βασικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια καλείται να παίξει κι η υιοθέτηση κάποιων εκ των eco schemes της νέας ΚΑΠ».



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία