BACK TO
TOP
Food insider

Με δύο αδιάρρηκτες ποικιλίες που αποδίδουν 200 κιλά/στρέμμα μπαίνει ξανά το σουσάμι

Εγγυηµένη τιµή στα 1,30 ευρώ το κιλό, γνωστή στον παραγωγό από το προσπαρτικό στάδιο, προβλέπουν τα συµβόλαια, που προσφέρει σε επιλεγµένους αγρότες, η εταιρεία «Ελληνικά Βιοκαύσιµα ΑΕ», για την καλλιέργεια σουσαµιού σε τουλάχιστον πέντε περιοχές της επικράτειας.

34_45

Λεωνίδας Λιάμης

693
1

Οι διµερείς συνεργασίες, υπό το µοντέλο της συµβολαιακής γεωργίας, εντάσσονται στο πρόγραµµα αναβίωσης της καλλιέργειας σουσαµιού στην Ελλάδα, που εφαρµόζει η επιχείρηση από τον Αλµυρό Βόλου, µε στόχο να δοθεί µια ακόµη προσοδοφόρα εναλλακτική επιλογή στους παραγωγούς και να µειωθεί η εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές.

«∆υστυχώς τρώµε Κουλούρι Θεσσαλονίκης µε σουσάµι από το Σουδάν, το Πακιστάν ή την Τουρκία και το ίδιο γίνεται και µε την πρώτη ύλη που χρησιµοποιείται σε άλλα προϊόντα όπως το ταχίνι», είπε στην Agrenda ο εκ των ιδιοκτητών της «Ελληνικά Βιοκαύσιµα ΑΕ», Σάββας Παυλίδης, τονίζοντας πως «το πεδίο ανάπτυξης, κατά συνέπεια, είναι τεράστιο».

Φέτος είναι η 3η χρονιά στο χωράφι και έχει προγραµµατιστεί η σπορά περίπου 1.000 στρεµµάτων, σε συνεργασία µε παραγωγούς σε περιοχές  όπως η Μαγνησία, η Λάρισα, η Χαλκιδική, ο ∆ρυµός Θεσσαλονίκης και η Βοιωτία, µέσω του συνεταιρισµού του Ορχοµενού. «Κάθε χρόνο στο πρόγραµµα µπαίνουν νέα στρέµµατα, ενώ η παραγωγή απορροφάται καθολικά από τη χαλβαδοποιία «Όλυµπος» του κ. Παπαγιάννη», εξηγεί ο συνοµιλητής µας. Οι ποικιλίες που χρησιµοποιούνται προέρχονται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ και είναι νέας τεχνολογίας, αδιάρρηκτες σε συνθήκες µηχανικής συγκοµιδής, ξεπερνώντας το µεγαλύτερο ανασχετικό παράγοντα για την ενασχόληση των Ελλήνων αγροτών µε την καλλιέργεια.

«Καλλιεργούµε δύο ποικιλίες κι η παραγωγή που επιτυγχάνουµε πλέον είναι από 200 κιλά το στρέµµα, έναντι µόλις 90 κιλών το στρέµµα, όταν ξεκινήσαµε το πρόγραµµα, ενώ το κοστολόγιο υπολογίζεται σε 80 ευρώ το στρέµµα, συν την άρδευση. Και το διαχωρίζω αυτό, γιατί κάθε ΤΟΕΒ έχει το δικό του κοστολόγιο», µας ανέφερε ο κ. Παυλίδης, τονίζοντας πως από φέτος θα λανσαριστεί και µια ποικιλία µε κύκλο 85 ηµερών, σε περίπου 100 στρέµµατα, η οποία µπορεί να µπει επίσπορη και σε 12 µήνες ο αγρότης να έχει δύο καλλιέργειες, είτε µετά από σανοδοτικά, όπως τριφύλλι ή βίκο κλπ, είτε µετά από σιτάρι ή κριθάρι, σε ποτιστικό χωράφι, µε µέσο όρο απόδοσης 160-170 κιλά το στρέµµα.

Το σουσάµι, µάλιστα, µπορεί να γίνει ακόµη πιο ελκυστικό για τους παραγωγούς, εάν το ΥπΑΑΤ, που ενηµερώθηκε για το πλάνο αναβίωσης της καλλιέργειας, βρει τρόπο να τη στηρίξει µέσω της νέας ΚΑΠ για τις καινοτόµες καλλιέργειες, καθώς πρόκειται για ελλειµµατικό προϊόν. «Προς το παρόν ως χώρα είµαστε αποκλειστικά εξαρτώµενοι από τις εισαγωγές και µόνο ένα πολύ µικρό ποσοστό, από τους σχεδόν 30.000 τόνους σουσαµιού που καταναλώνουµε ετησίως, καλύπτεται από την παραγωγή µας», διευκρινίζει, σηµειώνοντας πως αν δοθεί κίνητρο οι εκτάσεις θα αυξηθούν κι η Ελλάδα θα µπορέσει να κάνει και εξαγωγές.

Όπως µας ανέφερε, η χώρα µας είναι η µοναδική σε όλη την Ευρώπη η οποία µπορεί, λόγω κλιµατικών συνθηκών, να καλλιεργήσει το σουσάµι. «Για τις ανάγκες µας χρειαζόµαστε περίπου 250.000 στρέµµατα, ενώ αν πούµε να ικανοποιήσουµε και µέρος των ευρωπαϊκών αναγκών, θα πρέπει να πάµε σε τριπλάσια έκταση» υπογραµµίζει και αποκαλύπτει πως «το σχέδιο είναι κάθε χρόνο και περισσότερα στρέµµατα, αναλόγως τη διαθεσιµότητα του σπόρου. Απώτερος σκοπός µας είναι να πάµε σε κάποιες χιλιάδες τόνους ετήσιας παραγωγής».

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

13-02-2024 15:11ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΔΑΚΟΣ

Συγχαρητήρια θάθελα και εγώ να καλλιεργήσω σουσάμι. Από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι πως στο χωριό μου καλλιεργούσαν σουσάμι με τον παραδοσιακό τρόπο. Περιμένω ενημέρωση.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία