BACK TO
TOP
Food insider

Μετοχικές ανατροπές στη Nutria με εξαγορά του 34% από την οικογένεια Παπαστράτου

Σε νέες βάσεις τίθεται η εταιρεία τυποποίησης ελαιολάδου, Nutria, καθώς ένα σημαντικό μετοχικό ποσοστό που ανέρχεται στο 34% επιστρέφει στους βασικούς μετόχους και ιδρυτές της, ήτοι στην οικογένεια Ζαβάκου.

nutria1

Γιώργος Λαμπίρης

80
0

Πρόκειται για ποσοστό που είχε αποκτήσει η PoliAct το 2008, επενδυτική εταιρεία συμφερόντων των εγγονών και διαδόχων του καπνοβιομηχάνου, Παπαστράτου το 2008, όταν εξαγόρασε το συγκεκριμένο ποσοστό της επιχείρησης.

Μέσα από τη συγκεκριμένη εξέλιξη αποκαθίστανται οι διοικητικές ισορροπίες στο εσωτερικό της Nutria και αίρονται οι αντιπαραθέσεις που είχαν φέρει κατά το παρελθόν την πλευρά των Ηλία Ζαβάκου-Γιώργου Μαντζαβίνου (ο δεύτερος συνιδρητής και μέτοχος επίσης) από τη μία και της οικογένειας Παπαστράτου από την άλλη, σε αντιπαράθεση εντός και εκτός δικαστικών αιθουσών. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για λόγους διαφορών που σχετίζονταν με την διοίκηση και διαχείριση της εταιρείας, οι δύο πλευρές είχαν βρεθεί απέναντι τα προηγούμενα χρόνια, ενώ από το 2010 και ύστερα δεν συμμετείχε κανένας από τους μετόχους της PoliAct στη διοίκηση της επιχείρησης. Εν τέλει, οι δύο πλευρές ήρθαν πρόσφατα σε συμφωνία με την οποία αποκαθίστανται όλες οι μεταξύ τους διαφορές, με την προϋπόθεση το 34% που κατείχε η PoliAct να μεταβιβαστεί στην οικογένεια Ζαβάκου και στον Γιώργο Μαντζαβίνο, κάτι που συνέβη στη διάρκεια του περασμένου Απριλίου. Ειδικότερα, τον περασμένο Απρίλιο η Nutria έλαβε δάνειο 2,6 εκατομμυρίων ευρώ από την Alpha Bank και με επιπλέον 1 εκατομμύριο ευρώ από ίδια κεφάλαια προχώρησε στην επανάκτηση του 34%, καταβάλλοντας το σχετικό ποσό του τιμήματος της εξαγοράς στην PoliAct. Το συγκεκριμένο ποσοστό περιέρχεται στη νεοσύστατη εταιρεία Nutria Επενδυτική, μέτοχοι της οποίας είναι οι δύο γιοι του ιδρυτή της εταιρείας, Ηλία Ζαβάκου.

Τζίρος πάνω από τα 60 εκατομμύρια ευρώ το 2023

Αυτή τη στιγμή η Νutria σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Γιάννη Ζαβάκο, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, κινείται ανοδικά στη διάρκεια του 2023, ενώ οι πωλήσεις το 2022 ανήλθαν περίπου στα 49,7 εκατομμύρια ευρώ και το EBITDA στα 3,1 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία διατηρεί ισχυρή εξαγωγική παρουσία όπου περίπου το 40% των πωλήσεών της το 2022 προήλθε από τις διεθνείς αγορές, ενώ το υπόλοιπο 60% από την ελληνική αγορά. Από φέτος το ποσοστό αυτό θα διαφοροποιηθεί και πιθανότατα να φτάσει και στα επίπεδα του 50-50, με την εταιρεία να ενισχύει ακόμα περισσότερο το εκτόπισμά της στο εξωτερικό.

Όπως επισημαίνει ο κύριος Ζαβάκος, το 2023 κινείται αρκετά καλά από πλευράς οικονομικών επιδόσεων, ενώ ο τζίρος θα υπερβεί τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Η πορεία της χρονιάς χαρακτηρίζεται κατά ένα σημαντικό ποσοστό από διαγωνισμούς του Δημοσίου στους οποίους συμμετέχει η Nutria, οι οποίοι θα τις αποφέρουν φέτος περίπου 10-15 εκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις. Ένα μέρος του αυξημένο τζίρου έρχεται και από την αύξηση των τιμών στην πρώτη ύλη, στον αντίποδα όμως η μεγάλη η μείωση των τιμών στα σπορέλαια έρχεται να περιορίσει την εύνοια που δημιουργούν οι αυξημένες τιμές στο ελαιόλαδο.

Στο προσεχές διάστημα η Nutria θα προχωρήσει στην εγκατάσταση βιομηχανικής γραμμής για την παραγωγή φιαλών από PET πλαστικό, την οποία απέκτησε πρόσφατα, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα και μία μικρού βεληνεκούς επέκταση σε χώρους παραγωγής. Το ύψος της επένδυσης αυτής ανέρχεται στις 500 χιλ. ευρώ. Προσεχώς εξετάζονται σύμφωνα με τον κύριο Ζαβάκο και νέες επενδύσεις για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, που θα έρθουν να προσφέρουν ενεργειακή εξοικονόμηση και κάλυψη μέρους των αναγκών της εταιρείας, ενώ όπως λέει ο ίδιος είναι πιθανή η διενέργεια περαιτέρω επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, κάτι που προς το παρόν βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού και δεν αποτελεί ειλημμένη απόφαση.

Σε αριθμούς

Κύκλος εργασιών

2022: 49,7 εκατ. ευρώ

2023: >60 εκατ. ευρώ

Επένδυση σε γραμμή συσκευασίας PET: 500 χιλ. ευρώ

Τίμημα απόκτησης του 34%: 3,6 εκατ. ευρώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία