BACK TO
TOP
Food insider

Τα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας για ωμή κατανάλωση δεν έχουν τίποτα να κρύψουν

Η ζήτηση για φρέσκα νωπά ψάρια που προορίζονται για ωμή κατανάλωση όπως sushi και sashimi, αυξάνεται σταθερά στην Ευρωπαϊκή αγορά. Οι σύγχρονες καταναλωτικές συνήθειες των ευρωπαίων καταναλωτών επηρεάζονται από τη γαστρονομική κουλτούρα των ασιατικών χωρών με παράδοση στην ωμή κατανάλωση ψαρικών.

KAR_3013_SGPA_ELPOY_NOEM_23

Βασιλική Μαντά

150
0

Για την παραγωγή παρασκευασμάτων που προορίζονται για ωμή κατανάλωση είναι νομοθετημένη η χρήση ψαριών τα οποία έχουν προηγουμένως καταψυχθεί για 24 ώρες. Σε πολλές περιπτώσεις  όμως η προϋπόθεση της κατάψυξης δεν είναι επιθυμητή από τους chefs για να πετύχουν το αποτέλεσμα που θέλουν.

Με αφορμή την εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, οι επαγγελματίες της εστίασης ενημερώθηκαν για το έργο <<Προδιαγραφές και Συστήματα Επικύρωσης Ασφάλειας Κατανάλωσης Νωπών Ιχθύων>>, που εκπονήθηκε με την αιγίδα της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και αφορά στα παρασκευάσματα ιχθυηρών που προορίζονται για ωμή κατανάλωση.

Όπως ειπώθηκε στην εσπερίδα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα ψάρια που προορίζονται για ωμή κατανάλωση είναι αναγκαίο να υποστούν επεξεργασία κατάψυξης είτε στην πρώτη ύλη είτε στο τελικό προϊόν προκειμένου να καταστραφούν τα βιώσιμα παράσιτα. Στο εξής όμως, τα αλιεύματα θαλασσινής εκτροφής μπορούν να εξαιρεθούν από την υποχρέωση της πρότερης κατάψυξης τους πριν τη χρήση, διότι η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, ανέπτυξαν επιστημονικό έργο στα πλαίσια του οποίου αναπτύχθηκαν προδιαγραφές των ψαριών που προορίζονται για ωμή κατανάλωση και τέλος εφαρμόστηκαν τα προτεινόμενα πρωτόκολλα σε ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας προερχόμενα από διαφορετικές αντιπροσωπευτικές περιοχές της χώρας. Οι προδιαγραφές των ψαριών και τα πρωτόκολλα ελέγχου υποβλήθηκαν παράλληλα για έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής αρμόδια αρχή για την ασφάλεια των νωπών αλιευμάτων.

Για το έργο αυτό της ΕΛΟΠΥ συνεργάστηκαν, ως συντονιστής ο Λεωνίδας Παπαχαρίσης Ιχθυολόγος Mphil, MBA και οι επιστημονικές ομάδες με επικεφαλής τους Δρ. Θεοφανία Τσιρώνη (επιστημονική υπεύθυνη έργου), Δρ. Κων/νο Τσιγγενόπουλο (Δ/ντη Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ) και Δρ. Γεώργιο Ρήγο (Δ/ντη Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ). Επίσης στο έργο συμμετείχαν η κ. Διονυσία Μίντζα και Εύη Χατζηγιαννακού από το Τμήμα Αλιευμάτων στελέχη της Δ/σης Υγιεινής & Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης της Γεν. Δ/σης Κτηνιατρικής.

Για την αποτελεσματική διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου, η ΕΛΟΠΥ υλοποίησε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δύο εσπερίδες ενημέρωσης για τα στελέχη του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας και τους επαγγελματίες στην εστίαση, όπου παρουσιάστηκαν,

  • οι προδιαγραφές ιχθυηρών που προορίζονται για ωμή κατανάλωση
  • τα μέτρα που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας και τα παρασκευαστήρια ψαριών για να διασφαλίσουν τις προδιαγραφές
  • συνθήκες χρόνου και θερμοκρασίας για την διακίνηση-χρήση αλιευμάτων ωμής κατανάλωσης
  • οι απαιτήσεις της νομοθεσίας για αλιεύματα που προορίζονται για ωμή κατανάλωση.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία