BACK TO
TOP
Food insider

Στην τελική ευθεία η εξαγωγική εταιρεία της ΕΘΕΑΣ με το κοινό καλάθι προϊόντων που ξεκλειδώνει μεγάλες αγορές

Κραυγαλέα είναι η απώλεια προστιθέμενης αξίας που καταγράφουν τα ελληνικά ακτινίδια στις διεθνείς αγορές, έναντι ανταγωνιστριών χωρών. Η μέση αξία τους ανά τόνο, με στοιχεία του 2022, διαμορφώθηκε στα 1.116 ευρώ, τη στιγμή που η αντίστοιχη τιμή για τα νεοζηλανδέζικα ακτινίδια ήταν 2.389 ευρώ και για τα ιταλικά στα 1.818 ευρώ ο τόνος.

giannakakis_2

Λεωνίδας Λιάμης

114
0

Το ακτινίδιο, ωστόσο, δεν είναι η εξαίρεση. Κάθε άλλο. Ανάλογο, αν όχι μεγαλύτερο πρόβλημα, αντιμετωπίζει σχεδόν το σύνολο των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων, όταν επιχειρούν διεθνή καριέρα και ένα από τα αίτια της στρέβλωσης είναι η ισχνή διαπραγματευτική ισχύ τους, λόγω του κατακερματισμένου τρόπου με τον γίνεται η εμπορία τους.

Το μειονέκτημα αυτό φιλοδοξεί να «θεραπεύσει» η ΕΘΕΑΣ, μέσα από την πρωτοβουλία της να συστήσει κοινή «Εξαγωγική Εταιρεία», η οποία προορίζεται να αναλάβει την προώθηση, σε επιλεγμένες χώρες του εξωτερικού, πλειάδας αγροτικών προϊόντων που έχουν την ποιότητα και τον όγκο να ικανοποιήσουν μεγάλες παραγγελίες.

«Το όραμα να μπορέσουμε να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια σειρά προϊόντων που αδυνατούσαμε να τα περάσουμε στις αγορές, σήμερα άρχισε να γίνεται πραγματικότητα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Χρήστος Γιαννακάκης, παρουσιάζοντας -για πρώτη φορά σε δημόσια θέα- τη μελέτη, της Ernst & Young για τη νέα εταιρεία.

Στη λεπτομερέστατη μελέτη (σ. σ. ξεπερνά τις 200 σελίδες) ορίζονται οι στόχοι, οι πολιτικές που προτίθενται να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι εταίροι, αλλά και ο τρόπος οργάνωσης και η δομή της εταιρείας, που θα έχει ως υπόδειγμα την ισπανική Anecoop και την ιταλική Apo Conerpo.

Έχει, επίσης, διαμορφωθεί ένα σχέδιο καταστατικού για τη λειτουργία της Εξαγωγικής Εταιρείας και το επόμενο βήμα είναι να συνέλθει η ομάδα των περίπου 30 συνεταιρισμών, που συμμετείχε στην κάλυψη του κόστους της μελέτης, ώστε εκεί ο καθένας να προσδιορίσει με ποιο ύψος θα συνδράμει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. «Στοχεύουμε, αρχικά τουλάχιστον,  το ποσό να κυμανθεί στα 350.000 – 400.000 ευρώ, με ελάχιστη συμμετοχή τα 5.000 ευρώ και μέγιστη τα 30.000 ευρώ, για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει υπερσυγκέντρωση δύναμης στα χέρια κανενός», εξήγησε ο κ. Γιαννακάκης.

Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει και η διαδικασία προσδιορισμού των θέσεων που θα χρειαστεί να καλυφθούν, αρχικά, με μια πρώτη εκτίμηση να μιλά για 5-6 άτομα έμπειρο προσωπικό, ενώ η στέγαση του σχήματος θα γίνει στα γραφεία της ΕΘΕΑΣ.

Επίκειται, επιπλέον, η επιλογή των προϊόντων που θα μπουν στο κοινό «καλάθι» και θα επιδιωχθεί να δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα, ως προς τις ποσότητες του κάθε είδους. «Έχουν προκριθεί κάποια εμβληματικά προϊόντα όπως είναι τα ακτινίδια, τα εσπεριδοειδή, οι ελιές, το λάδι, τα κρασιά, οι κομπόστες, τα πυρηνόκαρπα γενικά, ενώ και τα τυροκομικά μας ενδιαφέρει πάρα πολύ», διευκρινίζει ο ίδιος και συμπληρώνει πως «αφού ορίσουμε τον αριθμό και τα είδη των προϊόντων, θα επιλέξουμε και τις αγορές όπου θα απευθυνθούμε. Μάλιστα συναποφασίσαμε οι οργανώσεις που υλοποιούν προγράμματα προώθησης στο εξωτερικό να τα θέσουν στη διάθεση της κοινής εταιρείας, για να προωθηθούν και τα κοινά προϊόντα, τα οποία στην αρχή θα είναι ένα μέρος της παραγωγής  του κάθε συνεταιρισμού, για να αποφύγουμε τυχόν κλυδωνισμούς τόσο για τις επιμέρους οργανώσεις, όσο και για την κοινή εταιρεία».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία