BACK TO
TOP
Food insider

Βαρίδι για εγχώρια μελισσοκομία φθηνές εισαγωγές 5.000 τόνων μελιού

Εισαγόμενο μέλι που «βαφτίζεται» ελληνικό, απαρχαιωμένη νομοθεσία για την πρόσβαση των μελισσοσμηνών στα δάση, χαμηλές τιμές στο προϊόν και εκτίναξη του κόστους παραγωγής, υπονομεύουν την άσκηση της επαγγελματικής μελισσοκομίας στην Ελλάδα, η οποία πλήττεται και από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

fthines-eisagoges-meliou

Λεωνίδας Λιάμης

165
1

«Εκτιμάται πως κάθε χρόνο εισάγονται ίσως και πάνω από 5.000 τόνοι μελιού, με τιμές 1 ευρώ το κιλό ή και λιγότερο για τους οποίους δεν ξέρουμε που διοχετεύονται. Γίνονται ζωοτροφές, αξιοποιούνται στη ζαχαροπλαστική βιομηχανία ή προωθούνται στην κατανάλωση;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Βασιλοτρόφων – Μελισσοκόμων και λοιπών προϊόντων Μέλισσας Παύλος Μπαγιάτης.

Με αφορμή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Λευκό Πύργο, στη Θεσσαλονίκη, ο παραγωγός ξεκαθάρισε ότι πρέπει να ενταθούν οι έλεγχοι και οι Αρχές να παίρνουν δείγματα του εισαγόμενου μελιού σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας και να τα κρατούν, προκειμένου να υπάρχει ιχνηλασιμότητα.

Εξίσου σημαντικό πρόβλημα για τους μελισσοκόμους είναι και το θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση των μελισσοσμηνών στα δάση. «Μας διώχνουν από τα δάση, τα οποία είναι η ζωή μας και το μέλλον μας, καθώς μέσα από αυτά παράγεται το 85% του ελληνικού μελιού. Οι νόμοι που υπάρχουν ανάγονται στο 1930 και το 1934 και θα πρέπει να επικαιροποιηθούν. Είναι θέμα βούλησης», ανέφερε ο κ. Μπαγιάτης.

Την ίδια στιγμή οι τιμές του μελιού δεν ξεπερνούν τα 3,80 έως τα 4,20 ευρώ το κιλό, χονδρική, ανάλογα με τον τύπο του μελιού, όταν μόνο το κόστος παραγωγής υπολογίζεται πως είναι στα 4 ευρώ το κιλό. «Όλες οι πρώτες ύλες έχουν ανατιμηθεί 50%-60%. Το βαζάκι συσκευασίας είχε 17 λεπτά και ανέβηκε στα 47 λεπτά, η κυψέλη στοίχιζε 25 ευρώ και τώρα κοστίζει 60 ευρώ και είναι και το πετρέλαιο», είπε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Θεσσαλονίκης, Θεοφάνης Γρηγοριάδης.

Οι μελισσοκόμοι ζητούν επίσης, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, διότι αποζημιώνονται με 50-60 ευρώ την κυψέλη, όταν η αξία της, αν είναι πάνω στη δυναμική της, ξεπερνά τα 200 ευρώ. Θυμίζουν, δε, πως λόγω των πυρκαγιών στον Έβρο και των πλημμυρών στη Θεσσαλία, χάθηκε το 8%-10% του εθνικού μελισσοκομικού κεφαλαίου και για τους πληγέντες θα είναι δύσκολο να σηκώσουν κεφάλι.

Και βέβαια υπάρχουν και τα απόνερα της κλιματικής αλλαγής. Πέρυσι, λόγω βροχοπτώσεων αρχικά και του καύσωνα στη συνέχεια, «είχαμε μείωση παραγωγής μελιού κατά 80%», είπε ο Παντελής Καραγουδάκης, μέλος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα καθώς τα μελίσσια ξεχειμώνιασαν αδύναμα φέτος, πολλοί εκφράζουν φόβους για το πώς θα εξελιχθεί η φετινή χρονιά.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία