Το πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία στοχεύει στην παροχή θρεπτικών προϊόντων και στην επανασύνδεση των παιδιών με τη γεωργία μέσω εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, περίπου 18 εκατομμύρια παιδιά, που φοιτούν σε περίπου 139.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα (νηπιαγωγεία, σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) και στα 27 κράτη μέλη, επωφελoύνται από το πρόγραμμα και από μια μεγάλη γκάμα προϊόντων καθώς διανέμονται περισσότεροι από 60.000 τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών (2,7% βιολογικά) και 100 εκατομμύρια λίτρα γάλακτος κατανάλωσης (5,4% βιολογικό).
Οι χώρες της ΕΕ συνεισέφεραν επίσης με σχεδόν 130 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους για τη συμπλήρωση του συστήματος της ΕΕ, ενισχύοντας τον αντίκτυπό του προγράμματος. Η διανομή υγιεινών προϊόντων συνοδεύεται περαιτέρω από διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως μαθήματα γευσιγνωσίας, εργαστήρια μαγειρικής και δημιουργία σχολικών κήπων. Αυτές οι δραστηριότητες στοχεύουν στην εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων. Κατά συνέπεια, τα παιδιά ζητούν οι κανόνες που μαθαίνονται στο σχολείο να υιοθετούνται και στο σπίτι. Επίσης, τα παιδιά μπορούν να μάθουν και να γευτούν άλλα αγροτικά προϊόντα, διευρύνοντας περαιτέρω την κατανόησή τους για την ισορροπημένη διατροφή.
Να σημειωθεί ότι οι χώρες της ΕΕ που επιλέγουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα πρέπει να δημιουργήσουν μια στρατηγική που θα καλύπτει έξι χρόνια. Κάθε στρατηγική περιγράφει συγκεκριμένους στόχους, όπως η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών για την κάλυψη των συνιστώμενων πέντε μερίδων την ημέρα, η λίστα των προϊόντων προς διανομή και η λεπτομέρεια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και των σχεδίων εφαρμογής του προγράμματος.