
Το πρώτο βήμα, στη μακρά διαδρομή που προϋποθέτει η προετοιμασία ενός φακέλου για την κατοχύρωση ενός προϊόντος κατά ΠΟΠ, έγινε την περασμένη Δευτέρα 6 Μαΐου στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, σε συνάντηση που οργανώθηκε με παρότρυνση της αντιπεριφέρειας και με συμμετοχή εκπροσώπων της μελισσοκομικής και πανεπιστημιακής κοινότητας.
«Τα αποτελεσματικά όπλα που έχουν στα χέρια τους οι μελισσοκόμοι για να προστατευτούν δεν είναι πάρα πολλά. Ένα από αυτά είναι η πιστοποίηση και καλύτερη πιστοποίηση από το ΠΟΠ δεν υπάρχει. Υπό το πρίσμα αυτό συζητήθηκε η πιθανότητα να πιστοποιηθεί ως ΠΟΠ το μέλι της πευκοσουσούρας που παράγεται από δύο εμβληματικά φυτά της Χαλκιδικής, το πεύκο και τη φθινοπωρινή σουσούρα ή αλλιώς ρείκι» μας ανέφερε ο Ανδρέας Θρασυβούλου, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ.
Με πλούσια εμπειρία πάνω στη μελισσοκομία. καθώς έχει διατελέσει επί σειρά ετών επικεφαλής του ομώνυμου εργαστηρίου του ΑΠΘ, ο κ. Θρασυβούλου εξήγησε πως αν τελικά οι μελισσοκόμοι αποφασίσουν να ετοιμαστεί ο φάκελος, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ληφθούν δείγματα από όλη τη Χαλκιδική και από άλλες περιοχές της χώρας όπως η Θάσος και η Εύβοια, που έχουν και πεύκο και σουσούρα, για να τεκμηριωθεί επιστημονικά η διαφοροποίησή του και να γίνει και η οριοθέτησή του με γεωγραφικού όρους. «Περιμένουμε οι Μελισσοκομικοί φορείς να συνεννοηθούν και σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει μια ημερίδα για να παρουσιαστούν από τους επιστήμονες κι από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, που είναι ο εποπτικός φορέας, οι απαιτήσεις και τα πλεονεκτήματα που έχει η πιστοποίηση και αν συμφωνηθεί να υποβληθεί ο φάκελος», είπε.
Για τον κ. Θρασυβούλου, πάντως, τα ελληνικά μέλια που διαφέρουν σε ποιότητα από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά και τρίτων χωρών, η πιστοποίηση είναι αναγκαία. «Σε έκθεση της Κομισιόν τονίζεται ότι το περισσότερο μέλι που εισάγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι νοθευμένο, ενώ και στην Ελλάδα το φαινόμενο έχει εξελιχθεί σε μάστιγα. Βλέπουμε όλο και περισσότερο στα σούπερ μάρκετ φθηνά μέλια των 2 και των 3 ευρώ, μέσο όρο όταν το κόστος παραγωγής του ελληνικού μελιού είναι 5,6 ευρώ το κιλό. Κάτι συμβαίνει. Αν δεν το πιστοποιήσουμε το μέλι θα στηριζόμαστε στην ηθική του κάθε μελισσοκόμου ή τυποποιητή στο πόσο θα αντέξει απέναντι στον αθέμιτο ανταγωνισμό και δεν θα μπει στην ίδια λογική να εισάγει νοθευμένο μέλι και να το βαφτίσει ελληνικό, , αντί να τρέχει και να παιδεύεται πίσω από τα μελίσσια του», ανέφερε και πρόσθεσε πως καταφέρουν και κρατήσουν την ηθική τους αυτή και με την πιστοποίηση ΠΟΠ ή άλλες διαθέσιμες πιστοποίησεις, θα είναι πιο εύκολο να αξιώσουν και καλύτερη τιμή».
Όπως αναφέρθηκε το κυριότερο μελισσοτόπι για την πευκοσουσούρα είναι το Δραγουντέλι της Σιθωνίας, ωστόσο περιοχές υπάρχουν και στην Κασσάνδρα, αλλά και στα ορεινά της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με στοιχεία της περιφερειακής ενότητας Χαλκιδικής, στο νομό οι εγγεγραμμένοι ενεργοί μελισσοκόμοι ξεπερνούν τους 900, με τους περίπου 450 να διαθέτουν από 1 έως 100 κυψέλες και οι υπόλοιποι από 100 έως 1.000 κυψέλες. Ο συνολικός αριθμός των δηλωμένων κυψελών στη Χαλκιδική φτάνει τις 145.000 και σε αυτές προστίθενται άλλες περίπου 550.000 κυψέλες μελισσοκόμων οι οποίοι μεταβαίνουν για βοσκή στην περιοχή από όλη την Ελλάδα.