BACK TO
TOP
Food insider

Το φαγητό του μέλλοντος σερβιρίστηκε στην έκθεση Οσάκα

Η Έκθεση Οσάκα-Κανσάι 2025 της Ιαπωνίας, αν μη τι άλλο αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία τροφίμων θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, να μειώσει τα απόβλητα και να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμη διατροφή.

QLIHEGFZPNCW5IQXUVWOQI3YTA-_2_

60
0

Η εκδήλωση (5-10 Ιουνίου) προσφέρει μια προεπισκόπηση των κλιμακούμενων, εμπορικά βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων τροφίμων που αναπτύσσονται από ιαπωνικά πανεπιστήμια, νεοσύστατες επιχειρήσεις και μεγάλους κατασκευαστές.

Μεταξύ των βασικών εκθεμάτων ήταν το «αναγεννημένο ρύζι», ένα προϊόν που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Γιαμαγκάτα και την Nichirei Foods Inc. με έδρα το Τόκιο, χρησιμοποιώντας άμεση λυοφιλίωση και κονιοποίηση ρυζιού, λαχανικών και πρωτεϊνών. Οι σκόνες ανασυστήνονται σε αρωματισμένους κόκκους ρυζιού που διατηρούν το άρωμα και την υγρασία. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση πλεονάζοντων ή απορριπτόμενων γεωργικών προϊόντων, μειώνοντας ενδεχομένως τα απόβλητα τροφίμων, επιτρέποντας παράλληλα τον ακριβή έλεγχο της γεύσης και της θρεπτικής αξίας στα κατεψυγμένα τρόφιμα μαζικής αγοράς.

Σε ένα άλλο περίπτερο, η Κοινοπραξία για τη Μελλοντική Καινοτομία Καλλιέργειας Κρέατος - που ιδρύθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα και εταιρείες όπως η Shimadzu Corp. – παρουσιάσε σε τρισδιάστατη μορφή εκτυπωμένο βοδινό κρέας wagyu που αναπτύχθηκε από καλλιεργημένα μυϊκά και λιπώδη κύτταρα. Στόχος είναι η αναπαραγωγή της υφής των premium τεμαχίων, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για την εγχώρια παραγωγή εναλλακτικών κρεάτων έως το 2050. Δύο δείγματα χρειάστηκαν έξι μήνες για να παραχθούν και να αναδειχθεί το δυναμικό εμπορευματοποίησης σε πρώιμο στάδιο στον χώρο των εναλλακτικών πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας.

Επίσης, στις καινοτομίες που παρουσιάστηκαν παγωτό άνευ γαλακτοκομικών σε χωνάκια φιλικά που παρασκευάζονται με φασόλια και αλεύρι ρυζιού. Τα προϊόντα στοχεύουν στην επέκταση των επιλογών σνακ χωρίς αποκλεισμούς, αν και η εμπορική τους διάθεση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις τιμολόγησης.

Η Nissei Co. εταιρεία, με έδρα το Ιμπαράκι, στην επαρχία Οσάκα ανέπτυξε το επιδόρπιο που διατίθεται σε πέντε γεύσεις, όπως βανίλια, μάτσα και φράουλα, προς 700 γιεν (8 δολάρια) η καθεμία. Ωστόσο η εμπορική τους διάθεση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις τιμολόγησης εξαιτίας του κόστους.

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία