
Η µελέτη που δηµοσιεύτηκε στο npj Sustainable Agriculture αναφέρει ότι οι προσπάθειες προώθησης των βρώσιµων εντόµων ως κύρια εναλλακτική λύση για το κρέας στις δυτικές δίαιτες µπορεί να αποτύχουν λόγω της βαθιά ριζωµένης αηδίας των καταναλωτών. Η µελέτη «Πέρα από τη φασαρία: Οι τροφές µε βάση τα έντοµα είναι απίθανο να µειώσουν σηµαντικά την κατανάλωση κρέατος» διαπίστωσε ότι «η ψυχολογική απόρριψη που βιώνουν οι καταναλωτές, κυρίως το συναίσθηµα αηδίας», αποτελεί το µεγαλύτερο εµπόδιο στην αποδοχή της αγοράς.
Ο ∆ρ. Dustin Crummett, συν-συγγραφέας και Εκτελεστικός ∆ιευθυντής του Ινστιτούτου Εντόµων, δήλωσε ότι «Παρά τα πολλά χρόνια που αφιερώθηκαν στην ενθάρρυνση των καταναλωτών προς πιο βιώσιµες εναλλακτικές λύσεις για το κρέας, τα έντοµα δυσκολεύονται να ξεπεράσουν τον λεγόµενο παράγοντα «αηδία». Το Beyond the Buzz διαπιστώνει ότι τα υψηλά επίπεδα αηδίας, µαζί µε οικονοµικά και πολιτισµικά εµπόδια, είναι µεγάλα εµπόδια».
Η έρευνα, που διεξήχθη από µια οµάδα από το Ηνωµένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, διαπίστωσε ότι η «προθυµία να δοκιµάσουν» υποκατάστατα κρέατος φυτικής προέλευσης έφτασε το 91%, ενώ για τα τρόφιµα µε βάση τα έντοµα κυµαινόταν περίπου στο 20%. Ακόµα και όταν τα έντοµα υποβάλλονται σε επεξεργασία σε µη αναγνωρίσιµες µορφές, όπως σκόνες ή αναµειγνύονται σε γνωστά τρόφιµα, η απροθυµία των καταναλωτών παραµένει.
Ο ∆ρ. Crummett πρόσθεσε ότι «Η έρευνά µας δείχνει ότι είναι απίθανο να αλλάξει στο µέλλον. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι επενδυτές και οι οργανισµοί που εργάζονται για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού και υγειονοµικού αντίκτυπου της δυτικής διατροφής θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι άλλες εναλλακτικές λύσεις κρέατος µπορεί να έχουν µεγαλύτερες πιθανότητες µακροπρόθεσµης αποδοχής».
Οι συγγραφείς συνιστούν οι µελλοντικές προσπάθειες καινοτοµίας και πολιτικής τροφίµων να επικεντρωθούν σε πιο πολιτισµικά αποδεκτές εναλλακτικές λύσεις, όπως τα φυτικά και καλλιεργηµένα κρέατα.
Στη χαµηλότερη κατάταξη των υπαρχουσών φυτικών πρωτεϊνών ως προς την περιβαλλοντική απόδοση
Η µελέτη υπογραµµίζει ότι, παρόλο που οι άνθρωποι συχνά επαινούν τα βρώσιµα έντοµα για τον χαµηλότερο περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο σε σύγκριση µε το κρέας, εξακολουθούν να υπολείπονται των υπαρχουσών φυτικών πρωτεϊνών. Οι ερευνητές κατέταξαν τα έντοµα στη χαµηλότερη θέση µεταξύ των εναλλακτικών πρωτεϊνών όσον αφορά την περιβαλλοντική απόδοση, την επεκτασιµότητα και την καλή διαβίωση των ζώων. Η οικονοµική βιωσιµότητα είναι µια άλλη σηµαντική ανησυχία. Σύµφωνα µε τα ευρήµατά τους, λιγότερο από το 1% των επενδύσεων της βιοµηχανίας στη γεωργία εντόµων στοχεύει σε τρόφιµα που προορίζονται να αντικαταστήσουν άµεσα το κρέας. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των προϊόντων µε βάση τα έντοµα, περίπου το 90%, είναι πρωτότυπα σνακ ή εξειδικευµένα συστατικά που δεν ανταγωνίζονται καθόλου το κρέας.