BACK TO
TOP
Food insider

Πάει να γκρεμίσει ο Τραμπ κατακτημένες με κόπο ελληνικές εξαγωγές

Μετά τις αιφνιδιαστικές ανακοινώσεις Τραµπ το περασµένο Σάββατο, για επιβολή δασµών 30% στα ευρωπαϊκά προϊόντα από 1η Αυγούστου, ο παραγωγικός και εµπορικός κόσµος της χώρας µας και συνολικά της Ευρώπης αντιµετωπίζει νέες αγωνίες

rodakino_6

41
0

Παρότι οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ είναι περιορισµένες, διαφαίνεται ήδη πως µπορεί να πληγούν κατά 20%-25% µε τις απώλειες να υπολογίζονται σε µισό δισ. δολάρια το χρόνο, πλήττοντας παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονοµίας. Για τη Γηραιά, στο σηµερινό σενάριο της απειλής δασµών 30%, βάσει υπολογισµών του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητήριου Πειραιά, το πρόσθετο κόστος µπορεί να ξεπεράσει τα 150 δισ. ευρώ ετησίως, αν εφαρµοστούν καθολικά στα 532 δισ. ευρώ των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.

Σύµφωνα µε την Ετήσια Έκθεση του Γραφείου ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, το καλάθι των βασικών ελληνικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ περιλαµβάνει από γενόσηµα φάρµακα και φυσικά καλλυντικά µέχρι φέτα ΠΟΠ, ελαιόλαδο, κονσέρβες ροδάκινων και κρασί. Τα φαρµακευτικά προϊόντα, κυρίως γενόσηµα, κατέχουν την πρώτη θέση στις ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, µε 950 εκατ. δολάρια. Ακολουθούν τα αγροδιατροφικά (ελαιόλαδο, φέτα, κοµπόστα, κρασί) µε 720 εκατ. δολάρια, τα βιοµηχανικά υλικά µε 310 εκατ. δολάρια και τα καλλυντικά µε 220 εκατ. δολάρια.

Αυτό που ανησυχεί τους Έλληνες εξαγωγείς είναι ότι τα ελληνικά προϊόντα δεν θα χάσουν µόνο την πρόσβαση σε ένα premium καταναλωτικό κοινό, αλλά θα αντιµετωπίσουν και αυξηµένο ανταγωνισµό εντός της ενιαίας αγοράς, καθώς µεγάλοι Ευρωπαίοι παίκτες που έκαναν «business» µε τις ΗΠΑ θα στραφούν εκ νέου προς την ενιαία αγορά για να διαθέσουν τα αποθέµατα και την πλεονάζουσα παραγωγή.

Μάλιστα, σύµφωνα µε έκθεση της UBS, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις τρεις χώρες µε τη µεγαλύτερη ποσοστιαία έκθεση εξαγωγών προς τις ΗΠΑ σε προϊόντα που εµπίπτουν στο νέο πλαίσιο δασµών, µε ποσοστό περίπου 60%, έναντι 75% περίπου της Ουγγαρίας και 65% περίπου των ΗΑΕ. Πρόκειται για κατηγορίες προϊόντων όπου η Ελλάδα εµφανίζει συγκριτικό πλεονέκτηµα (χηµικά, φαρµακευτικά, αγροτικά προϊόντα, µεταποιηµένα βιοµηχανικά αγαθά), αλλά δεν προβλέπονται εξαιρέσεις ή διαφοροποιηµένοι δασµολογικοί συντελεστές.

Επίσης, η Ελλάδα δεν διαθέτει επαρκή εµπορική ελαστικότητα, ενώ η εξάρτηση των µικροµεσαίων µεταποιητικών επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ καθιστά δυσχερή την άµεση γεωγραφική αναδιάρθρωση των εξαγωγών.

Οι ανησυχίες αυτές αφορούν τις άµεσες επιπτώσεις, χωρίς να ενσωµατώνουν τους κινδύνους από έναν παρατεταµένο εµπορικό πόλεµο. Η ΕΕ τηρεί ήπια στάση, αν και προειδοποιεί ότι θα απαντήσει µε αντίµετρα.

Ο Αµερικανός πρόεδρος «φωτογραφίζει» ανταλλάγµατα

Ωστόσο η διαπραγµάτευση παραµένει σε εξέλιξη και το θετικό είναι ότι αφενός ο Αµερικανός πρόεδρος «φωτογραφίζει» τα ανταλλάγµατα που ζητά και αφετέρου η ΕΕ δεν έχει επιβάλει αντίµετρα, αν και έχει ανακοινώσει ότι µπορεί να ανταποδώσει µε µέτρα 90-95 δισ. ευρώ σε εισαγωγές εµπορευµάτων και τεχνολογίας από τις ΗΠΑ.

Μετά τη λήξη του τριµήνου, η κυβέρνηση Τραµπ εµφανίζεται πρόθυµη να δείξει ότι κρατά τον έλεγχο. Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί αξιωµατούχοι µεταθέτουν την επιβολή αντιµέτρων για τον Αύγουστο, παρατείνοντας έτσι την εκεχειρία για κράτη που δεν έχουν υπογράψει συµφωνία. Στην κατηγορία αυτή ανήκει κυρίως η Ε.Ε., που δείχνει να επιδιώκει συµφωνία υπό την πίεση της αυξανόµενης ενεργειακής εξάρτησης από τις ΗΠΑ.

Ο υπόλοιπος κόσµος, ωστόσο, µπαίνει σε νέο γύρο εµπορικών χτυπηµάτων, σε ορισµένες περιπτώσεις µε σχεδόν σουρεαλιστικά χαρακτηριστικά. Η Βραζιλία, για παράδειγµα, από δασµό 10% βρίσκεται αντιµέτωπη µε δασµό 50%, µε αιτιολογία που συνδέεται ακόµη και µε τις ποινικές διώξεις κατά του Ζαΐχ Μπολσονάρου. Την ίδια στιγµή, η Βραζιλία έχει πλεόνασµα στις συναλλαγές µε τις ΗΠΑ και συζητά µεγαλεπήβολα έργα µε την Κίνα, ενώ ο πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα δηλώνει έτοιµος για αντίποινα, κάτι που θα επηρεάσει βασικά προϊόντα, όπως καφές και χυµός πορτοκαλιού.

«∆εν ξέρουµε τι να µεταποιήσουµε για ΗΠΑ» λέει η ΕΚΕ για τους εν δυνάµει δασµούς

Μπροστά σε έντονα αδιέξοδα βρίσκεται και η αγορά ελληνικής κοµπόστας στην κορύφωση της παραγωγικής περιόδου και δύο εβδοµάδες µέχρι την 1η Αυγούστου οπότε και θα εφαρµοστούν οι δασµοί 47% στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, οποία απορροφά το 20% των εξαγωγών µε αξία πάνω από 100 εκατ. ευρώ. «Νοιώθουµε ανυπεράσπιστοι τόσο από την ΕΕ και από την Ελληνική Πολιτεία. Οι διαπραγµατευτές Ε.Ε./Η.Π.Α. επικεντρώνονται στα αυτοκίνητα, τα φάρµακα, τα τεχνολογικά προϊόντα και καθόλου στα «ταπεινά» αγροτικά προϊόντα», τονίζει η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος καλώντας την Κυβέρνηση και τους Ευρωβουλευτές να εργαστούν για την αποτροπή των εξελίξεων. «Βρισκόµαστε σε έντονα αδιέξοδα για το ποια ποσότητα ροδάκινου µπορούµε να µεταποιήσουµε για τις Η.Π.Α.», αναφέρει στην επιστολή της η ΕΚΕ και τονίζει ότι «θα πρέπει να µπουν σε εφαρµογή οι εµπορικές συµφωνίες µε Μεξικό και Mercosur και να υπάρξουν αντίστοιχες συµφωνίες µε την Ινδία».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία