
Υπάρχει ένα νέο είδος σολοµού που δεν υπάρχει σε κανέναν από τους ωκεανούς του κόσµου και ήδη σερβίρεται σε ένα αϊτινό εστιατόριο. Στις αρχές Ιουνίου, η Wildtype, µια εταιρεία θαλασσινών από καλλιέργεια κυττάρων, ανακοίνωσε ότι ο εν λόγω σολοµός βρίσκεται επίσηµα στο µενού του Kann, ενός αϊτινού εστιατορίου στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, υπό τη διεύθυνση του σεφ Gregory Gourdet.
«Στην Kann, είµαστε περήφανοι για τα συστατικά που χρησιµοποιούµε, Η εισαγωγή του καλλιεργηµένου σολοµού της Wildtype επιτυγχάνει τα υψηλά και βιώσιµα επίπεδα που θέλουµε να προσφέρει το µενού µας στους επισκέπτες που µοιράζονται ένα παρόµοιο σύστηµα αξιών µε το δικό µας», δήλωσε ο Gourdet.
Σύµφωνα µε τους ειδικούς, στην πραγµατικότητα είναι πλέον δύσκολο να διακρίνουµε µεταξύ του προϊόντος που αλιεύεται στον ωκεανό ή εκτρέφεται, καθώς παράγεται χρησιµοποιώντας κύτταρα από σολοµό του Ειρηνικού που καλλιεργούνται σε κυτταρικά περιβάλλοντα που αναπαράγουν τον βιότοπο των άγριων ψαριών. Τα κύτταρα στη συνέχεια συλλέγονται και αναµειγνύονται µε «µερικά φυτικά συστατικά για να βοηθήσουν στη δηµιουργία της γεύσης, της υφής και της εµφάνισης του συµβατικού σολοµού».
Σύµφωνα µε την Wildtype, το πρώτο της προϊόν, το «saku», σερβίρεται ιδανικά σε στυλ sashimi και καταναλώνεται καλύτερα ωµό, όπως κάθε άλλο σούσι. «Το φτιάξαµε για σεφ παγκόσµιας κλάσης που αναζητούν την ξεχωριστή γεύση και φρεσκάδα των ωµών θαλασσινών», σηµειώνει στην ιστοσελίδα της η εταιρεία. Πρόκειται για την πρώτη έγκριση ψαριών κυτταροκαλλιέργειας από την Υπηρεσία Τροφίµων και Φαρµάκων (FDA) της Αµερικής και αποτελεί αναµφίβολα ένα σηµαντικό ορόσηµο για τους καταναλωτές, καθώς σηµατοδοτεί µια σηµαντική πρόοδο για την ασφάλεια των προϊόντων κυτταροκαλλιέργειας σε ευρύτερο επίπεδο. Για την ώρα, ενώ ο FDA έχει αποκλειστική εξουσία επί των θαλασσινών που καλλιεργούνται σε κύτταρα, η κατάσταση είναι διαφορετική για το κρέας που καλλιεργείται σε κύτταρα, το οποίο πρέπει επίσης να λάβει έγκριση από το υπουργείο Γεωργίας των Ηνωµένων Πολιτειών (USDA).
Νεοσύστατες επιχειρήσεις στη Silicon Valley τρέχουν επενδύσεις για θαλασσινά εργαστηρίου
Η µεταβαλλόµενη συµπεριφορά των καταναλωτών, η αυξανόµενη ζήτηση για θαλασσινά και ο συνεχώς αυξανόµενος πληθυσµός οφείλονται στην ανάπτυξη της αγοράς καλλιεργηµένων θαλασσινών ειδικά στις δυτικές χώρες. Eρευνα
της Data Bridge για την παγκόσµια αγορά καλλιεργηµένων θαλασσινών δείχνει ετήσιο ρυθµό ανάπτυξης (CAGR) 4,60% για την περίοδο πρόβλεψης 2021-2028, µε την αξία τους να ανέρχεται στα 0,28 δισ. δολάρια ΗΠΑ έως το 2028. Εκτός από την Wildtype, αρκετές νεοσύστατες επιχειρήσεις στη Silicon Valley έχουν επίσης προσελκύσει επενδύσεις σε αυτόν τον τοµέα. Εταιρείες όπως οι BlueNalu και Finless Foods τρέχουν επενδύσεις που ξεπερνούν τα 100 εκατ. δολάρια. Και οι δύο έχουν πρόθεση να παράγουν ερυθρό τόνο, ένα είδος που προηγουµένως είχε χαρακτηριστεί ως απειλούµενο µέχρι που ο πληθυσµός του άρχισε να δείχνει σηµάδια ανάκαµψης την τελευταία δεκαετία.