
Η εκδήλωση (5-10 Ιουνίου) αποτέλεσε µια προεπισκόπηση των κλιµακούµενων, εµπορικά βιώσιµων εναλλακτικών λύσεων τροφίµων που αναπτύσσονται από ιαπωνικά πανεπιστήµια, νεοσύστατες επιχειρήσεις και µεγάλους κατασκευαστές. Μεταξύ των βασικών εκθεµάτων και το «αναγεννηµένο ρύζι», ένα προϊόν που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήµιο Γιαµαγκάτα και τη Nichirei Foods Inc. µε έδρα το Τόκιο, χρησιµοποιώντας άµεση λυοφιλίωση και κονιορτοποίηση των συστατικών ρυζιού, λαχανικών και πρωτεϊνών.
Οι σκόνες ανασυστήνονται σε αρωµατισµένους κόκκους ρυζιού που διατηρούν το άρωµα και την υγρασία. Αυτή η µέθοδος επιτρέπει την επαναχρησιµοποίηση πλεονάζοντων ή απορριπτόµενων γεωργικών προϊόντων, µειώνοντας ενδεχοµένως τα απόβλητα τροφίµων και επιτρέποντας τον ακριβή έλεγχο της γεύσης και της θρεπτικής αξίας στα κατεψυγµένα τρόφιµα.
Σε ένα άλλο περίπτερο, η Κοινοπραξία για τη Μελλοντική Καινοτοµία Καλλιέργειας Κρέατος - που ιδρύθηκε από το Πανεπιστήµιο της Οσάκα και εταιρείες όπως η Shimadzu Corp. – παρουσίασε σε τρισδιάστατη µορφή εκτυπωµένο βοδινό κρέας wagyu από καλλιεργηµένα µυϊκά και λιπώδη κύτταρα. Στόχος είναι η αναπαραγωγή της υφής των premium τεµαχίων, ανοίγοντας το δρόµο για την εγχώρια παραγωγή εναλλακτικών κρεάτων έως το 2050. ∆ύο δείγµατα χρειάστηκαν έξι µήνες για να παραχθούν και να αναδειχθεί το δυναµικό εµπορευµατοποίησης σε πρώιµο στάδιο στο χώρο των εναλλακτικών πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας.
Επίσης, στις καινοτοµίες και παγωτό άνευ γαλακτοκοµικών σε χωνάκια φιλικά που παρασκευάζονται µε φασόλια και αλεύρι ρυζιού. Τα προϊόντα στοχεύουν στην επέκταση των επιλογών σνακ χωρίς αποκλεισµούς, αν και η εµπορική τους διάθεση εξακολουθεί να αντιµετωπίζει προκλήσεις τιµολόγησης.
Η Nissei Co. εταιρεία, µε έδρα το Ιµπαράκι, ανέπτυξε επιδόρπιο που διατίθεται σε πέντε γεύσεις, όπως βανίλια, µάτσα και φράουλα, προς 8 δολάρια η καθεµία. Ωστόσο, η εµπορική τους διάθεση εξακολουθεί να αντιµετωπίζει προκλήσεις τιµολόγησης εξαιτίας του κόστους.
Το «αναγεννηµένο ρύζι» εκτός από γεύση και υψηλή διατροφική αξία δίνει λύση στην σπατάλη τροφίµων
Πέρα από την υπέροχη γεύση τους, ορισµένα τρόφιµα προσφέρουν υψηλή θρεπτική αξία και πρακτικές λύσεις επισιτιστικής επάρκειας και αλλεργίας.
Ως τέτοια και η πολύχρωµη ποικιλία από πράσινο, κίτρινο και κόκκινο «αναγεννηµένο ρύζι» που δηµιούργησαν ο καθηγητής Hidemitsu Furukawa του Πανεπιστηµίου Yamagata σε συνεργασία µε τη Nichirei Foods Inc., µια µεγάλη εταιρεία κατεψυγµένων τροφίµων µε έδρα το Τόκιο. Συστατικά όπως ρύζι, λαχανικά, κρέας και αυγά καταψύχονται και συνθλίβονται σε σκόνη, η οποία µετατρέπεται σε κόκκους ρυζιού. Μία από τις γεύσεις που δηµιουργούνται ονοµάζεται «ρύζι σαλάτας», ενώ µια άλλη ονοµάζεται «ρύζι µε γεύση τηγανητού ρυζιού takana». Μια άλλη γεύση είναι το «οικογενειακό ρύζι», εµπνευσµένο από το oyakodon, ένα µπολ µε ρύζι που γαρνίρεταιµε κοτόπουλο και αυγά, δήλωσε ο καθηγητής Hidemitsu Furukawa.