Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Fresher

Μεγάλα πράγματα θα είχαμε στα κηπευτικά με λίγη βοήθεια στο εργατικό κόστος

Μονόδροµος για τον Έλληνα αγρότη είναι να κάνει την καλύτερη δυνατή πρόβλεψη για το µέλλον του και να µην σκέφτεται µόνο τη στιγµή. Έτσι θα βοηθήσει τον εαυτό του να πάρει τις σωστές αποφάσεις, τονίζει ο Κρητικός παραγωγός Αντώνης Βαρδουλάκης, ο οποίος µιλά στο Fresher για τις προκλήσεις που αντιµετωπίζει η καλλιέργεια κηπευτικών, µε βασικότερη, όπως ο ίδιος λέει, αυτή που αφορά το εργατικό κόστος.

Μεγάλα πράγματα θα είχαμε στα κηπευτικά με λίγη βοήθεια στο εργατικό κόστος

0
0
Την τρέχουσα περίοδο, πώς κυµαίνονται οι τιµές παραγωγού στα προϊόντα σας; Είστε ικανοποιηµένος, δεδοµένου του κόστους παραγωγής και συσκευασίας

Αυτή την περίοδο οι τιµές θεωρούνται πολύ καλές στην ντοµάτα, το αγγούρι και την πιπεριά. Η ντοµάτα είναι κοντά στο 1 ευρώ για τον παραγωγό, το αγγούρι στα 70 λεπτά και η πιπεριά, ανάλογα µε την ποικιλία, από 1 ως 2 ευρώ. Βέβαια, αξίζει να πω ότι αν το φετινό Πάσχα ήταν πριν από πέντε χρόνια, η ντοµάτα θα ήταν στα 2 ευρώ. Έχει πέσει το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων, έχουν πέσει και οι τιµές των προϊόντων εκτός ίσως από όσα είναι εξαγώγιµα, που πετυχαίνουν καλύτερες τιµές συνήθως. Αν και εγώ δεν προχωρώ, για τη δική µου παραγωγή, σε εξαγωγές αλλά δίνω σε ντόπια σούπερ µάρκετ.  Συνολικά για τη φετινή χρονιά, να πούµε ότι ήταν πολύ όψιµη, µε υψηλό κοστολόγιο γιατί έκανε πολύ κρύο.
Όσον αφορά στο κέρδος που έχω από τη συσκευασία των προϊόντων και το γεγονός ότι την αναλαµβάνει η δική µου εταιρεία, κυµαίνεται στο 15%, όχι όµως καθαρό. Το καθαρό είναι µόλις 3% µε 4%. Στο συσκευαστήριο, να σηµειώσω, ότι απασχολούνται περίπου δέκα άτοµα και στα θερµοκήπια 25



Πώς τελικά καταφέρνει να επιβιώνει σήµερα ο Έλληνας αγρότης;

Όπως έχουν γίνει τα πράγµατα, ο αγροτικός κόσµος δεν θα επιβιώσει. Ο απλός αγρότης, αυτή τη στιγµή, πρέπει να έχει πολύ καλή γνώση πιθανοτήτων. Πρέπει να είναι άριστος στα οικονοµικά, για να µπορεί να ελέγξει τι… του έρχεται όσον αφορά τη φορολογία, τον ΕΦΚΑ. Πρέπει να είναι µετεωρολόγος για να προβλέψει τον καιρό.  Ένας αγρότης µπορεί να πρέπει να καταβάλει ΕΦΚΑ 400 και 500 ευρώ κάθε µήνα και η παραγωγή του να είναι µικρή. Μπορεί να παράγεις αγγούρια που πωλούνται από 10 λεπτά ως 1 ευρώ, ένας τόνος δηλαδή µπορεί να αποφέρει από 100 ως 1.000 ευρώ.Τα κηπευτικά δεν είναι προϊόντα όπως είναι το λάδι, δεν αποθηκεύονται. Πρέπει να πουληθούν από δύο µέρες ως πέντε µε έξι, το πολύ, µετά πηγαίνουν στον κάλαθο των αχρήστων. Γι’ αυτόν το λόγο, οι τιµές έχουν διακύµανση, εµείς κλείνουµε κάθε µέρα διαφορετικές τιµές. Μπορεί σήµερα να πουλήσω 1 ευρώ και αύριο 70 λεπτά


Διαβάστε περισσότερα στο Fresher που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία