BACK TO
TOP
Fresher

Δασμούς για πάντα θέλουν οι καλλιεργητές σκόρδου στις ΗΠΑ

Σε αντίθεση με τα εκατομμύρια άλλων αμερικανών αγροτών, οι καλλιεργητές σκόρδων επωφελούνται από τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και έχουν ευημερήσει μετά την τελευταία οικονομική επίθεση του προέδρου Donald Trump.

garlicgurl_copynew

47
0

Οι πωλήσεις του σκόρδου που καλλιεργείται στην Καλιφόρνια αυξάνονται τώρα, μετά δεκαετιών που συνήθιζαν να χάνουν έδαφος από τις φθηνότερες κινεζικές εισαγωγές. Οι πωλήσεις, πλέον, είναι έτοιμες να γίνουν ακόμα καλύτερες, καθώς το κινέζικο σκόρδο αντιμετωπίζει ακόμη υψηλότερους δασμούς, σε έναν εμπορικό πόλεμο χωρίς τέλος.

«Σε έναν τέλειο κόσμο, θα θέλαμε να δούμε τους δασμούς να παραμένουν για πάντα», δήλωσε ο Ken Christopher, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Christopher Ranch, ενός από τους τρεις μεγαλύτερους εναπομείναντες εμπορικούς παραγωγούς σκόρδου στην αμερικανική αγορά.

Τα τιμολόγια για το κινέζικο σκόρδο αυξήθηκαν από 10% σε 25% στις 9 Μαΐου, όταν οι Η.Π.Α. αύξησαν τα δασμολόγια στα κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολαρίων και διέκοψαν τις ελπίδες ότι θα μπορούσε σύντομα να υπάρξει εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας.

Ενώ οι παραγωγοί σόγιας στην αμερικανική δύση παρακολουθούσαν τα σιλό να γεμίζουν με απούλητες καλλιέργειες, καθώς ο κορυφαίος αγοραστής, η Κίνα, έπαψε να αγοράζει, ο Christopher Ranch είδε τις πωλήσεις στο σκόρδο να αυξάνονται 15 τοις εκατό το τελευταίο τρίμηνο του 2018, αφού οι ΗΠΑ εφάρμοσαν δασμό 10 τοις εκατό στις εισαγωγές κινεζικού σκόρδου τον Σεπτέμβριο.

Στη συνέχεια, ο Trump διέταξε ακόμα υψηλότερους ναύλους αυτό το μήνα μετά την αποτυχία των εμπορικών συνομιλιών, όταν η Κίνα οπισθοχώρησε σε πλήθος ζητημάτων κρίσιμων για τις ΗΠΑ.

Η κλιμάκωση ήρθε μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή σκόρδου των ΗΠΑ.

«Η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο για εμάς», δήλωσε ο Christopher. «Αναμένουμε μια αύξηση της ζήτησης για το σκόρδο της Καλιφόρνιας τις επόμενες εβδομάδες».

Ο 33χρονος Christopher, η εκμετάλλευση του οποίου εκτείνεται σε 5.900 στρέμματα αγρωστωδών σκόρδου στο Gilroy της Καλιφόρνια, ταξίδεψε στην Washington τον Ιούλιο προκειμένου να παροτρύνει τη διοίκηση του Trump να συμπεριλάβει το σκόρδο στον κατάλογο των εισαγωγών που θα έρχονταν αντιμέτωποι με τα δασμολόγια.

«Κατανοούμε με μια ευρύτερη οικονομική έννοια ότι ένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι προς συμφέρον των Η.Π.Α.», δήλωσε ο Christofer, «Αλλά από τότε που η τιμολόγηση υφίστατο ούτως ή άλλως, έπρεπε να είμαστε βέβαιοι ότι το σκόρδο θα ήταν μέρος αυτής της εξίσωσης».

Δεν είναι, όμως, όλοι υπέρ της δασμολόγησης του σκόρδου. Ενώ ο Christofer δήλωνε υπέρ των ναύλων στην αμερικανική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, τα στελέχη μιας από τις κορυφαίες εταιρείες καρύκευσης στον κόσμο, η McCormick & Company Inc., τάχθηκαν εναντίον τους.

Η McCormick λέει ότι οι συνταγές του εξαρτώνται κυρίως από το κινέζικο σκόρδο, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα διαφορετικό προϊόν από αυτό που καλλιεργείται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν πρόκειται για υποκατάστατα», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο  CEO Lawrence Kurzius. «Ακριβώς όπως και στο κρασί, η σημασία της καταγωγής μετράει.»

Χάρη στις διαφορές γεύσης, το σκόρδο της Καλιφόρνια παραδοσιακά πωλείται σε πολύ υψηλότερες τιμές από ότι το κινέζικο. Τώρα πωλείται περίπου 60 δολάρια ανά κιβώτιο 30 λιβρών στην αγορά χονδρικής πώλησης, σύμφωνα με τον Christopher. Μέχρι πρόσφατα, το κινέζικο σκόρδο πωλούνταν για 20 δολάρια ανά κουτί, που όμως τώρα με τους δασμούς έχει αυξηθεί στα 40 δολάρια και πιθανότατα θα αυξηθεί περαιτέρω σύντομα, είπε.

Τα νέα κέρδη που απολαμβάνουν οι καλλιεργητές σκόρδων στις ΗΠΑ από τους δασμούς, αποτελούν εξαίρεση στον τομέα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων των ΗΠΑ.

Η Κίνα πέρυσι αντιστάθηκε στη φορολογία του Trump με δασμούς στα εμπορεύματα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων σόγιας, του καλαμποκιού και του χοιρινού κρέατος.

Ο Trump με τη σειρά του δεσμεύτηκε να χορηγήσει επιπλέον 20 δισ. δολάρια με σκοπό να βοηθήσει τους αγρότες των ΗΠΑ που επλήγησαν από την παρατεταμένη διαμάχη αφού διάφορες ομάδες επέκριναν την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας. Αυτό είναι πάνω από τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια που η κυβέρνηση υποσχέθηκε πέρυσι για να αποζημιώσει τους αγρότες για τις απώλειες του εμπορίου.

Ο εμπορικός πόλεμος έχει επίσης αφήσει πολλούς παραγωγούς ειδικών καλλιεργειών της Δυτικής Ακτής, όπως οι καλλιεργητές ξηρών καρπών και κερασιών, να βρουν εναλλακτικές αγορές μετά και την επιβολή αυστηρών δασμών στις εισαγωγές από την Κίνα, οι οποίες, μάλιστα, καθιστούσαν τα προϊόντα πολύ ακριβότερα για να πωλούνται εκεί.

Ο Jamie Johansson, ελαιουργός και πρόεδρος του γραφείου αγροκτημάτων της Καλιφόρνιας - που εκπροσωπεί 400 καλλιέργειες και 36.000 μέλη - δήλωσε ότι η διοίκηση Trump είχε βάλει τους καλλιεργητές της Καλιφόρνιας στη μέση των δασμολογικών πολέμων με τέσσερις από τις πέντε κορυφαίες αγορές του κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

"Μεταξύ των μελών μας, δεν έχω ακούσει για κανέναν που επωφελείται από τον τρέχοντα εμπορικό πόλεμο και τους δασμούς", δήλωσε ο Johansson.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία